|
|
---|---|
MaurycyHL | Post #1 Ocena: 0 2016-11-23 11:03:43 (8 lat temu) |
Z nami od: 23-11-2016 Skąd: London |
Witam.
Miekszam w Londynie, mam konto bankowe w Polsce W tym tygodniu mBank przyslal mi informacjie w sprawie FATCA. Rozumiem, ze FATCA dotyczy obywateli amerykanskich, ale w mBanku pytaja czy rozliczam sie z podatkow tylko w Polsce czy tez w innym kraju. "Oswiadczam ze rozliczam sie z podatkow wylacznie w Polsce i nie mam obowiazku rozliczania sie z innym krajem, w tym USA." Moje pytanie: 1. Czy bank ma prawo zbierac takie informajce ? 2. Jesli podam , ze jestem rezydentem podatkowym w UK, to czy bank przesle taka informacje to urzedu skarbowego w Polsce ? Jesli przesle to rozumiem, ze nie musze odprowadzac podwojnych podatkow ze wzgledu na nowa umowe miedzy Polska a Anglia, ale czy bede musial skladac co roku dokumety tak czy siak do polskiego Urzedu Skarbowego o zarobkach w Anglii, skoro w Polsce nadal figuruje jako polski podatnik ? Mam polska rezydenture w Polsce a angielska rezydenture podatkowa w Angli. 3. Czy jesli nie poinforuje banku o tym , ze place podatki w Angli to sa w stanie jakos ta informacjie uzyskac bez mojej pomocy ? |
camilius | Post #2 Ocena: 0 2016-11-23 11:38:57 (8 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2015 Skąd: Nottingham |
FACTA jest aktem prawnym dotyczącym tylko zapobieganiu uchylania się od płacenia podatków w Stanach Zjednoczonych.
W Polsce prawdopodobnie wszystkie banki rozsyłają takie informacje do swoich klientów. Nie panikuj - to się tyczy tylko podatników uchylających się od płacenia podatków w USA !!!! |
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2016-11-23 14:18:13 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Popatrz, ktos zalozyl identyczny temat pare tygodni temu!
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/42/59813/FATCA-konta-bankowe-w-Polsce Carpe diem.
|
majagaja | Post #4 Ocena: 0 2017-05-09 12:16:28 (8 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2017 Skąd: Luton |
Sytuacja niestety się troszkę zmieniła i temat stał się znowu jak najbardziej aktualny...
Wczoraj dostałam od mojego PL banku informację (po zalogowaniu na konto), że muszę uzupełnić oświadczenia FATCA. Ok, trochę późno, ale niech im będzie. Musiałam to zrobić online, bo inaczej nie mogłabym wykonywać żadnych transakcji, które właśnie zamierzałam. Przy wypełnianiu wniosku okazało się, że pytają nie tylko rezydencję podatkową w USA, ale także o jakąkolwiek inną niż Polska rezydencję. Jako, że mieszkam i zarabiam wyłącznie w UK (na tą chwilę), byłam zmuszona podać UK, aby informacja była zgodna z prawdą. Poza tym konieczne było podanie nr identyfikacji podatkowej w tym kraju! (podałam NIN,jako, że nie posiadam nic innego, a Tax Cody mam 3, od różnych pracodawców). Przeczytałam też załączony regulamin, który mówi że : Bank jest ZOBOWIĄZANY do raportowania do lokalnego organu podatkowego stanu konta itp.osób, które są rezydentami podatkowymi kraju innego niż Polska. Następnie tenże organ ma obowiązek taki raport przesłać do kraju rezydencji. I teraz pytanie - co to dla mnie/nas oznacza? Szczerze - nie podoba mi się to, mimo, że teoretycznie nie mam nic do ukrycia, to kto wie, na co wpadnie polski fiskus, gdy takie dane otrzyma... Ktokolwiek z doświadczeniami w tym temacie? Sprawa jest świeża, bo obowiązek wszedł bodajże 1 maja. |
Kanonier30 | Post #5 Ocena: 0 2017-05-09 16:06:11 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Może uderzę niczym łysy grzywką o kant kuli, ale Polska jest dziwnym krajem. Jeśli ktoś mieszka na stałe w UK, to po prostu zamknąć polskie konta bankowe. Chyba, że jest się czasowo dla podreperowania budżetu. Zatem musicie dostosować się do żadania danego banku. Działają zgodnie z polskim prawem. Nie ma sensu przelewać z pustego w próżne.
Problemu nie będzie, gdy zamknięcie polskie konta. Trzeba się zdecydować, gdzie jest "centrum interesów życiowych", jak w UK określa to Home Office, HMRC czy DWP. Jeśli wrócicie do PL, to otworzycie sobie nowe konto. Po co się dodatkowo stresować? Fakt posiadania aktywnych kont bankowych w Polsce może Wam utrudnić określenie się, jako stałych, brytyjskich rezydentów. Przez brytyjskie urzędy będziecie traktowani, jako pracownicy tymczasowi. A polska "skarbówka" zawsze będzie szukać źródeł dochodów. |
|
|
majagaja | Post #6 Ocena: 0 2017-05-09 19:40:35 (8 lat temu) |
Oczywiście, że zamknięcie konta jest najłatwiejszą opcją, ale jest tu pewne 'ale':
-po pierwsze z tego co rozumiem ze wspomnianego regulaminy wynika, że bank ma obowiązek przekazać dane za część roku dla kont w tymże roku zamkniętych. Także teraz jest już niestety za późno na takie ruchy, przynajmniej dla osoby, która oświadczenie już złożyła; -po drugie - ja osobiście polskie konto używam sporadycznie, ale czasem bywa niezbędne, także opcja jego zamknięcia czy też przelanie większości środków na konto w UK nie wchodzi w grę. Podejrzewam, że jest dużo osób w tej sytuacji (jak choćby spłacający kredyty)i niestety trzeba sobie będzie jakoś z tym poradzić w inny sposób. |
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2017-05-09 22:27:30 (8 lat temu) |
Jak podasz informacje, ze jestesm brytyjskim rezydentem, to Urzad Podatkowy bedzie przekazywal do HMRC inforamcje o odsetkach, ktore otrzymal z polskiego banku.
Konsekwencji nie ma zadnych, bo te odsetki sa juz z automatu opodatkowane w Polsce, wiec nie zaplacisz od nich podatku w UK. Wiele osob ma konta bankowe w PL i nie moze ich zamknac ze wzgledu na rozne zobowiazania finansowe, splate kredytow, oplaty za czynsz czy inne platnosci. Te wszystkie rzeczy nie przesuwaja centrum interesow zyciowych z automatu. Carpe diem.
|
majagaja | Post #8 Ocena: 0 2017-05-09 22:41:17 (8 lat temu) |
Dzięki za odpowiedź!
Mam nadzieję, że faktycznie tak jest i nikt nie wykorzysta tych danych w innym celu. Po prostu jest to dla mnie bardzo zastanawiające, że takie dane mają być przesyłane z automatu, a nie np.na żądanie organu zagranicznego. W końcu co kogo obchodzi ile mam na koncie w innym kraju...ehhh |
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2017-05-09 22:48:38 (8 lat temu) |
Inne kraje obchodzi
![]() Carpe diem.
|
majagaja | Post #10 Ocena: 0 2017-05-09 22:57:21 (8 lat temu) |
No, ok wiadomo, ale co im da wiedza o moim stanie konta na dany moment/rok? Skoro mam na nim oszczędności z okresu mniej więcej 10 lat wstecz? Rozumiem, gdyby mieli dostać faktycznie tylko informację o np.dużych sumach wpływających na konto w danym roku podatkowym, ale z tego co widzę będą mieli wgląd praktycznie we wszystko. Możliwe, że ich to nie obejdzie, ale po prostu wydaje mi się to bardzo dużą ingerencją w prywatność jeśli z automatu przesyłane są wszelkie dane dotyczące rachunku bankowego.
I inna sprawa to polski organ, który przekazuje dane. Czy, skoro jest odpowiedzialny za skomponowanie sprawozdania o danej osobie, również te dane przechowuje do swoich celów? I może np.zdecydować, że dana osoba mając konto w PL, a będąc rezydentem podatkowym innego kraju jest 'podejrzana' i trzeba by się jej bliżej przyjrzeć? Troszkę to niejasne jak dla mnie... |
|