MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak w tym zyciu dorobic sie mieszkania?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 3 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Turefu

Post #1 Ocena: 0

2016-11-15 17:47:45 (8 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Cytat:

2016-11-15 17:32:00, kruuuu napisał(a):
To ze nic nie odlozyles to mnie jakos nie dziwi przy 1200£ zarobkow, ale ze przez 5 lat tutaj ktos pracuje za takie pieniadze to mnie zaskakuje. Czasami zeby sie czegos dorobic to trzeba zainwestowac w siebie, a na mieszkanie czy dom dzisiaj niestety nie kazdego stac

Oj, akurat ten komentarz uwazam za zbyt ostry. Kolega przyjechal tu jako 21latek, byc moze bez jezyka, to zabiera czas nauczyc sie, a I na Polnocy zarabia sie mniej. Niewiele jest prac, w ktorych zarabia sie sporo bez jezyka I kwalifikacji, lub do ktorych kwaifikacje sa w miare tanie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

stanislawski

Post #2 Ocena: 0

2016-11-15 18:18:25 (8 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Kruuu, tu ludzie tyle zarabiają, a są i po 10 lat. Oczywiście nie płacą za chatę tyle co w Londynie.

Chciałoby się powiedzieć, że jak chcesz szybko kupować chałupy, to zostań informatykiem, lekarzem albo prawnikiem... Ale dla ciebie już chyba na to za późno.
A poważnie, to generalnie w robocie dla niewykfalikowanych za dużo nie nastukasz, trzeba by więc podjąć jakąś inicjatywę - samokształceniową, czy też biznesową - o ile jesteś człowiekiem z inicjatywą? No bo jak ani to, ani to - to widać już takie twoje miejsce w życiu...

Do góry stronyOffline

Strona WWW

cris82

Post #3 Ocena: 0

2016-11-15 18:59:06 (8 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ja tu poznalem pare ktora dwa lata orala za minimum po 12/h 5 dni w tygodniu i kupil w pl jakies 2 pokojowe mieszkanko za gotowke trzeba mierzyc sily na zamiary oni mysleli w dobry kierunku wyjazd -orka-mieszkanie-dziecko

wy zaczeliscie innej strony wiec latwo juz raczej nie bedzie zwlaszcza ze ty zarabiasz malo a zona nie pracuje... nie nastawialbym sie na jakims nowym domekiem tylko skupil na malym mieszkaniu w bloku w malym miescie ewentualnie jakies malej wiejskiej chatce do remontu wyzej nie ma co celowac

ciezko jest w anglii zyc za minimalna stawke nie wiem jak to jest kiedy ma sie dzieci ale jako singiel na pewno nie siedzialbym w uk wolalbym juz zyc w pl i tez nic nie miec

Do góry stronyOffline

Niewygodny

Post #4 Ocena: 0

2016-11-15 20:04:07 (8 lat temu)

Niewygodny

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2014

Cytat:

2016-11-15 17:20:22, Turefu napisał(a):
Tak z ciekawosci: dlaczego zdecydowaliscie, ze chcecie wracac do Polski? Z dzieckiem w drodze i 3tys funtow? Chcieliscie zostac, co sie zmienilo?

Dziecko rodzi sie za miesiąc a zona chce wrócić za minimum rok a ja tu zostane na jakiś czas. Dobre to ze jej rodzice maja domek to będzie mogla za darmo mieszkać. Zawsze chcieliśmy wrócić tylko nie mogliśmy sie zebrac.

Większość moich znajomych zarabia do 8£ .

No niestety tak wyszło ze zaczęliśmy od zlej strony ze najpierw dziecko potem wlasne lokum . Czasem sie zdaza. Jak pojawilo sie dziecko postanowiliśmy wyjechać. Ja osobiście nie potrzebuje wiele do zycia i jestem oszczędny wiec wiem ze odloze troche. Tym bardziej ze będę chcial dorobić gdzies żeby robic w dwóch pracach 60h. Za pokój 50na tydzień u kolegi będę miał. Pracuje w gastronomi i mam możliwość jedzenia i wynoszenia w miare możliwości wiec sprawa z wyżywieniem w połowie zalatwiona.

Właśnie tak myślimy żeby jakies mieszkanie w mniejszej miejscowości .zawsze można dojechać pociągiem /autobusem.

[ Ostatnio edytowany przez: Niewygodny 15-11-2016 20:06 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2016-11-15 20:11:57 (8 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Cytat:

2016-11-15 17:16:38, Niewygodny napisał(a):
Dzieki wam . Kazda uwagę doceniam. Mysle ze opcja rodzina do Polski. Ja ti 2 lata odkladam każdy pens a pozostala polowe ba mieszkanie wezmę kredyt. W pl na zarobki angielski lub Polskie. Jesli bym miał 50%wkladu to musle ze bank by prędzej udzielił kredytu.

Jednego zaluje. Ze przez 5lat tutaj z rodzina odlozylismy marne 3tys funtów. Ale dlatego ze chcieliśmy tu zostac na długie lata i nie odkładaliśmy. A teraz zadecydowalismy ze chcemy wracać do Polski.

Chyba najmniej korzystna opcja.
Z 1200L niewiele odlozysz, jesli w ogole, bo trzeba cos jesc, gdzies mieszkac, do pracy dojechac, ubrac sie, skorzystac z chemii gospodarczej.
Poza tym do utrzymania w Pl bedzie matka z 2 malych dzieci, bo pewnie do pracy od razu nie pojdzie, a przedszkole/zlobek beda kosztowaly.
Do tego dochodzi strona socjalna, na ile wytrzymacie z dala od siebie, na ile odczuja to dzieci...

Chyba lepszym rozwiazaniem jest przemyslenie dluzszego pobytu w UK, zainwestowanie w siebie, lepsza prace/wiecej godzin czy dodatkowa, przemyslenie pracy obojga rodzicow na zmiane opiekujacych sie dziecmi, co juz bylo wspominane.
W UK masz szanse na dodatki socjalne, male dzieci, to na ogol spory wydatek i ograniczone mozliwosci zarabiania.
I znacznie wieksze mozliwosci rozwoju, znalezienia/zmiany pracy niz w Pl.
UK jest znacznie bardziej przyjaznym rodzinie krajem.

PS. Szczerze mowiac, nie bardzo sobie wyobrazam utrzymanie 4 osobowej rodziny za 1200L (mam na mysli spokojne funkcjonowanie, a nie przetrwanie od piatku do piatku), niezaleznie od kraju.
Na odlozenie czegokolwiek *DONT_KNOW*.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2016-11-15 20:19:05 (8 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Niewygodny, ale żonie też będziesz musiał jakieś pieniądze wysyłać, weź to pod uwagę no bo przecież rodzice nie będą jej utrzymywać, wiadomo że mieszkanie za darmo to już spora pomoc, ale dzieci przecież rosną, kosztują. Same pieluchy, kaszki itd to w Polsce spory wydatek. Utrzymywać dwa domy? Policz to i przemysł dobrze

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #7 Ocena: 0

2016-11-15 20:26:12 (8 lat temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Cytat:

2016-11-15 20:04:07, Niewygodny napisał(a):
Cytat:

2016-11-15 17:20:22, Turefu napisał(a):
Tak z ciekawosci: dlaczego zdecydowaliscie, ze chcecie wracac do Polski? Z dzieckiem w drodze i 3tys funtow? Chcieliscie zostac, co sie zmienilo?

Dziecko rodzi sie za miesiąc a zona chce wrócić za minimum rok a ja tu zostane na jakiś czas. Dobre to ze jej rodzice maja domek to będzie mogla za darmo mieszkać. Zawsze chcieliśmy wrócić tylko nie mogliśmy sie zebrac.

Większość moich znajomych zarabia do 8£ .

No niestety tak wyszło ze zaczęliśmy od zlej strony ze najpierw dziecko potem wlasne lokum . Czasem sie zdaza. Jak pojawilo sie dziecko postanowiliśmy wyjechać. Ja osobiście nie potrzebuje wiele do zycia i jestem oszczędny wiec wiem ze odloze troche. Tym bardziej ze będę chcial dorobić gdzies żeby robic w dwóch pracach 60h. Za pokój 50na tydzień u kolegi będę miał. Pracuje w gastronomi i mam możliwość jedzenia i wynoszenia w miare możliwości wiec sprawa z wyżywieniem w połowie zalatwiona.

Właśnie tak myślimy żeby jakies mieszkanie w mniejszej miejscowości .zawsze można dojechać pociągiem /autobusem.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Niewygodny</i> 15-11-2016 20:06 ]

Troche zaprzeczasz sam sobie. Wczesniej pisales, ze zmierzaliscie zostan na lata, teraz, ze zawsze chcieliscie wrocic, ale nie mogliscie sie zabrac. Zona chce wrocic za minimum rok, tzn. jeszcze tu bedziecie razem przez rok, tak? Tak zrozumialam. Wiele moze sie wydarzyc przez rok.
Jak tu juz ktos napisal, czy macie jakis plan na powrot? Bo jak na razie to troche kiepsko.
Zona zamieszka z dziecmi u rodzicow, oni czynszu nie pobiora, ale przeciez sie dolozyc do utrzymania trzeba bedzie I jakas kase bedziesz im musial wysylac, rzucam, 300 funtow na miesiac. Ty masz pokoj za 50 funtow I zarcie, nastepne 50 na bilety i paste do zebow. Zostaje 500 funtow do odlozenia, 6tys na rok. Nie wiem, czy nie jestescie w stanie tyle odlozyc mieszkajac tu razem, w Leeds, dzielac sie opieka nad dziecmi i zona w pracy.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

greta

Post #8 Ocena: 0

2016-11-15 20:35:11 (8 lat temu)

greta

Kobieta

Z nami od: 26-05-2007

moim zdaniem wywylanie do polski zony z dwojka dzieci to poczatek konca waszego malzenstwa,nie zdecydowalabym sie na taki krok

Do góry stronyOffline

LondonCalling

Post #9 Ocena: 0

2016-11-15 20:57:29 (8 lat temu)

LondonCalling

Kobieta

Z nami od: 27-10-2012

Cytat:

2016-11-15 12:16:14, stanislawski napisał(a):
Cytat:

2016-11-15 06:44:34, Wielim napisał(a):
Zmień prace albo bierz nadgodziny. 1200 to chyba tylko za podstawowe 40 godzin . Zamiast robić drugie dziecko mogłeś żonę do prscy wysłać . Wtedy jedna wypłata na konto druga do życia . Ale jak wolisz 1200 plus benefity to jak chcesz kupić mieszkanie

Te ewentualne nadgodziny tylko na czarno.

Jak weźmie nadgodziny, to mu zabiorą benefity. Takie kroki kończą się często tym, że pracuje się więcej ale income jest per saldo ten sam (nie rozważam tu "etyki" benefitów tylko rachunek ekonomiczny). Trzeba by zarabiać ze dwa razy tyle, aby strata benefitów była całkiem pkryta przez dodatkowy zarobek i aby był dodatkowy zysk.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #10 Ocena: 0

2016-11-15 21:04:41 (8 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2016-11-15 20:35:11, greta napisał(a):
moim zdaniem wywylanie do polski zony z dwojka dzieci to poczatek konca waszego malzenstwa,nie zdecydowalabym sie na taki krok

Rożnie się to kończy, pózniej każde może mieć inne priorytety życiowe. Ja bym nie ryzykowała. Jak znosić biede to razem, jak zaciskać pasa to razem. Żona może pójść do pracy. Wygląda na to, że Dziadkowie są skorzy do pomocy. Niech jedno przyjedzie na pół roku, drugie na drugie pół. Nie mówiąc o Dziadkach z drugiej strony, jak chcą młodym pomóc to niech im umożliwią pracowanie w pełnych etatach. W ten sposób się najszybciej usamodzielnią, a chyba o to wszystkim chodzi?

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,