MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymiana prawa jazdy a DVLA

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

SeDayPL

Post #1 Ocena: 0

2016-06-18 17:04:29 (9 lat temu)

SeDayPL

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2016

Witam,

Przyszła potrzeba kiedy to muszę wymienić prawo jazdy z polskiego na brytyjskie w dodatku zawodowe z możliwych opcji jest wysłanie formularza, paszportu oraz prawka do głównej siedziby DVLA w Swansea lub załatwienie wszystkiego w ich punkcie. Z racji tego zże często zdarzały się przypadki ze dokumenty ginęły (nie odsyłali) i że cały proces wyrobienia może zająć im nawet 6 tygodni nie mogę sobie pozwolić aby w tym czasie siedzieć bez prawa jazdy w związku z tym postanowiłem że zrobię to w ich punkcie gdzie dokumenty zostaną skserowane i oddane mi na miejscu.

Jednak przeglądając internet wprawdzie znalazłem dużo adresów gdzie są ich biura jednak często napisane jest ze są one ZAMKNIĘTE.

W związku z tym czy mógłby ktoś potwierdzić tą informację? czy moze jest to stary wpis i już można załatwiać tam sprawy? Niestety nie mam możliwości osobiście tego sprawdzic ponieważ od kilku miesięcy przebywam w Polsce a tak w UK mieszkam w mieście Hull a najbliższy ich punkt znajduje się w Beverley (budynek JobCentrePlus)

[ Ostatnio edytowany przez: SeDayPL 18-06-2016 17:18 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2016-06-18 17:14:14 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

nie ma punktu okienkowego, tylko wysyłka. pozamykali biura chyba z 5 lat temu.

w czasie wymiany mozesz jezdzic tylko po uk
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

SeDayPL

Post #3 Ocena: 0

2016-06-18 17:17:53 (9 lat temu)

SeDayPL

Mężczyzna

no to dupa :(

Do góry stronyOffline

SeDayPL

Post #4 Ocena: 0

2016-06-18 17:33:14 (9 lat temu)

SeDayPL

Mężczyzna

Co do wymiany prawka przez pocztę. Z tego co wiem paszport i prawko odsyłają, paszport na pewno trafia do mnie jednak prawko również wysyłają bezpośrednio do mnie na polski adres czy do urzędu gdzie zostało wydane?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2016-06-18 17:50:26 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Plastyk potwierdzający uprawnienia, leci Do urzędu które wydało dokument. Bo urząd musi potwierdzić że masz uprawnienia i jakie.
Dopiero wtedy w UK zostaje wydany dokument. Nie jest ważne co jest napisane na plastyku, tylko jakie masz aktualnie ważne uprawnienia, zapisane w bazie danych kierowców. W Polsce chyba już też istnieje centralna baza kierowców?

Stary dokument Bedzie sobie czekało do czasu gdy sobie ponownie zechcesz wymienić.

Ale raczej na bank ci nie wyślą do Polski prawa jazdy, musisz mieszkać w UK minimum 180 dni, by móc wymienić i wysyłają na adres w UK.
Plastyk Prawo jazdy jest jednym z dokumentów potwierdzających również adres.
Czyli odpowiednik dokumentu zameldowania w Polsce. Można powiedzieć ze jest to jeden z najważniejszych dokumentów w UK.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

rafaxa

Post #6 Ocena: 0

2016-08-17 10:00:05 (9 lat temu)

rafaxa

Kobieta

Z nami od: 22-02-2013

Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Przeczytałam już chyba wszystkie posty na temat wymiany prawa jazdy, ale nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.
Czy ktoś z Was próbował wymienić w uk prawo jazdy jeszcze tak stare jak ja posiadam papierowe? Moje skończyło ważność dawno temu, ale uprawnień nie utraciłam.Mieszkam w uk już kilka lat.
Proszę o każda istotną informację.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

franio11

Post #7 Ocena: 0

2016-08-17 14:14:28 (9 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-05-2015

Cytat:

2016-06-18 17:50:26, krakn napisał(a):
Plastyk potwierdzający uprawnienia, leci Do urzędu które wydało dokument. Bo urząd musi potwierdzić że masz uprawnienia i jakie.
Dopiero wtedy w UK zostaje wydany dokument. Nie jest ważne co jest napisane na plastyku, tylko jakie masz aktualnie ważne uprawnienia, zapisane w bazie danych kierowców. W Polsce chyba już też istnieje centralna baza kierowców?

Stary dokument Bedzie sobie czekało do czasu gdy sobie ponownie zechcesz wymienić.

Ale raczej na bank ci nie wyślą do Polski prawa jazdy, musisz mieszkać w UK minimum 180 dni, by móc wymienić i wysyłają na adres w UK.
Plastyk Prawo jazdy jest jednym z dokumentów potwierdzających również adres.
Czyli odpowiednik dokumentu zameldowania w Polsce. Można powiedzieć ze jest to jeden z najważniejszych dokumentów w UK.

czyli tym samym bedziesz miec dwa prawa jazdy? polskie - które odeścą tobie i uk?
czy tak?

Do góry stronyOffline

rafaxa

Post #8 Ocena: 0

2016-08-17 16:48:28 (9 lat temu)

rafaxa

Kobieta

Raczej nie, ponieważ ja nie mam w uk prawo jazdy.
Mam tylko stare, papierkowe z Polski.

I jeszcze jedna sprawa w polskim prawo jazdy mam inny adres, niż w dowodzie osobistym. Tu w uk ma stały meldunek.

[ Ostatnio edytowany przez: rafaxa 17-08-2016 16:55 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2016-08-17 16:51:41 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

To nie byla odpowiedz dla Ciebie. Mozesz sprobowac zadzwonic do DVLA i dowiedziec sie czy moga wymienic CI prawo jazdy, ktore stracilo waznosc. Papierkowe, to oni tutaj mieli i to bez zdjec, wiec papierowe ze zdjeciem nie zdziwi ich.

Odpowiedz powyzej od Frania, nie byla do Twojego postu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

rafaxa

Post #10 Ocena: 0

2016-08-20 19:10:05 (9 lat temu)

rafaxa

Kobieta

Witam serdecznie

Jeżeli kogoś zainteresował mój wątek to już odpowiadam:
Zadzwoniłam do wydziału komunikacji w Polsce i rozmawiałam z naczelnikiem wydziału, który wydał mi prawo jazdy. Dowiedziałam się, że nie ma żadnego problemu, mam papierowe prawko wysłać do DVLA opłacić w uk i po sprawie /strona polska nie pobiera opłat/.

Mam jeszcze jedno pytanie od kolegi, który podczepił się do mojego tematu / proszę o wyrozumiałość/.

Mieszkając w Polsce zabrali mu prawko za alkohol na dwa lata. Kara już minęła 4 lata temu. Teraz mieszka tu od 3 lat, czy może starać się tu o prawko tymczasowe na początek?
Obawia się ,że jak wyśle dowód osobisty to po sprawdzeniu czegoś się dopatrzą? Gdzie sprawdzają, w jakich bazach?

Z góry dziękuję za kolegę za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,