2016-03-24 12:10:16, gotman25 napisał(a):
Musisz chyba troche wiecej poczytac.
Bank ci oferuje czy widzisz na stronie banku 18.9%?
To nie oznacza ze taka karte dostaniesz wogole albo z innym oprocentowaniem.
Bank moze ci odmowic i nie dac karty kredytowej.
Tak APR jest wazne ale jest jeszcze pare rzeczy, na ktore trzeba patrzec.
Jak szukasz kredytowki zeby cos kupic wiekszego i splacac powoli to sobie odpusc.
Na karcie kredeytowj zazwyczaj jest minimum ktore musisz placic co miesiac iles procent z balancu albo min £5 ale, jak tak robisz to zaczna ci naliczac odsetki.
Balance transfer - powiedzmy masz karte kredytowa juz gdzies ci naliczaja odsetki mozesz przeniesc na inna i bedziesz mial na innej znowu bez odsetek ale moze byc do zaplacenia fee za ta operacje

Nigdy nie wyplacaj karta kredytowa z bankomatu

Niektore karty moga byc platne (oplata roczna)
Na karcie zazwyczaj masz iles dni za ktore nie placisz odsetek. Ja mam cos kolo 50.
Przyklad.
Powiedzmy ze bedziesz w supermakecie placil za spozywke karta i robisz raz w tygodniu. i wydales 4x£50 i oddasz te pieniadze w tym wolnym od odsetek terminie to nie zaplacisz nic wiecej.
Oddasz te £200. I za bardzo Ciebie te APR nie interesuje bo tak nie placisz.
Tak najprosciej wydasz £100 i oddasz te £100 w ciagu miesiaca to nie placisz odestek.
Kazda transakcje/zakup ktory oddasz w tym wolnym okresie nie placisz odsetek.
Nie chce wchodzic w szczegoly bo moglbym Ciebie zamotac mowiac np. nie oznacza ze raz w miesiacu stan musi byc rowny 0 zeby nie placic odsetek.
Zalezy do czego chcesz karte kredytowa i mysle ze skonczy sie na jednej dla bad credit na poczatek jak kolega napisal.
Kredytowke powinienies traktowac jako emergency w razie naglych wypadkow, do drobnych zakupow zeby podnosic credit rating, jak i do obracania dodatkowa gotowka jak wiesz dokladnie jak to dziala.
Podam przyklad niektorzy wybiora te pieniadze na miesiac(nie przez bankomat

Zaloza lokate miesieczna w banku na maly procent.
Po miesiacu wplaca na kredytowke zeby nie placic odestek.
Jak dobrze mieszasz to mozesz miec lokate nie ze swoich srodkow

[ Ostatnio edytowany przez: <i>gotman25</i> 24-03-2016 12:20 ]
Dzieki za wytlumaczenie. Karte potrzebuje jedynie do podniesienia credit rating. Jestem tutaj 8 lat, rok temu chcialem wziac w giffgaff telefon na raty, ale nie chcieli mi sprzedac w ratach. Credit rating mam zapewne bardzo niski, od tych wspomnianych 8 lat nigdy nic nie mialem na raty, wszystkie rachunki itp place regularnie itd. Wiec nie mam co sie dziwic ze moj credit rating jest niski. Ostatnio zarejestrowalem sie do wyboerow, zarejestrowalem sie na very.co.uk, przyznali mi £1000, kupilem u nich rzecz za £40, ktora teraz splacam i chcialem teraz zlozyc wniosek o karte kredytowa. Ktora z ponizszych bylaby najlepsza wlasnie dla mnie?
Znalazlem gdzies na forum to sie tycz chyba wszystkich kredytowych card z Lloydsa
"Jeśli skorzystamy z balance transfer to nie należy używać tej karty do zakupów lub wypłat gotówki, nawet jeśli jest okres promocyjny. Sporo osób nie czyta dokładnie warunków umowy, gdzie wyraźnie jest napisane, że spłaty karty idą w pierwszej kolejności na długi o najniższym oprocentowaniu. Oznacza to, że środki będą przeznaczane na spłatę naszego transferu, gdy tymczasem zakupy i wypłaty gotówki będą obrastały odsetkami i nie będzie można ich spłacić do czasu całkowitej spłaty transferu.
Jedną z kart, która promuje wspomnianą pułapkę jest Lloyds TSB Platinum, która oferuje balance transfer 0% na 12 miesięcy pod warunkiem wydania 100 funtów na kartę. Aby uniknąć pułapki trzeba wydać 100 funtów, szybko je spłacić i dopiero wtedy dokonać transferu środków z innej karty"
Po wejsciu na karty kredytowe w lloyds jest taka informacja, jak to rozumiec?
"Apply online for a Lloyds Bank credit card if you're over 18 and a UK resident. If successful, you'll get a credit limit and any applicable promotional rates based on your current status, which you can keep as long as you make your monthly repayments on time and stay within your credit limit. You can transfer balances to us (£100 minimum) from most credit cards and some store cards, excluding other Lloyds Bank products"