Skoro Polskie banki nie pobierają opłat to chwała im za to, ale wiem jak jest w przypadku gdy ja chciałem przelać pieniądze, konkretnie Barclays bank.
Str 3 z 5 |
|
---|---|
krakn | Post #1 Ocena: 0 2016-02-28 11:00:19 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Tomasz, akurat z Polski nie mam płatności, ale klienci mi płacą w.w. pani z Włoch, ale mam z Hiszpanii, a nawet z Malezji. Bo tam mieszkają moi klienci. I przy wysyłce pieniędzy masz często opcje, czy koszt transferu pokrywa odbiorca, czyli kwota odbioru ma być pomniejszona o tą opłatę, czy odbiorca ma dostać konkretnie daną kwotę, a ty musisz dopłacić wszytko ekstra. czyli dokładnie wylicza przelew wg kursu + xx funtów fee
Skoro Polskie banki nie pobierają opłat to chwała im za to, ale wiem jak jest w przypadku gdy ja chciałem przelać pieniądze, konkretnie Barclays bank. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
tomaszzet | Post #2 Ocena: 0 2016-02-28 11:09:41 (9 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Bo to jest kwestia tickow na formularzu zlecenia przelewu zagranicznego.
Jest do wyboru podzial kosztow takiego przelewu. Moze placic tylko zleceniodawca, moze placic adresat kasy i jest jeszcze opcja podzialu prowizji pomiedzy obie strony. Przy opcji podzialu, kazdy placi prowizje swojego banku. Jesli klient placi za usluge, to pewnie chce oszedzic i obciaza Ciebie czescia oplaty. Ty poniesiesz ten koszt by nie stracic klienta, a ten z kolei zaklada,ze i tak doliczasz to do uslugi. I tak to sie kreci. [ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 28-02-2016 11:14 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
radiesteta | Post #3 Ocena: 0 2016-02-28 11:56:46 (9 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2015 Skąd: Chatham |
Ile ludzi tyle oczekiwań od konta. Komuś wcale nie są potrzebne przelewy do banków poza granicami kraju a innemu odwrotnie - to podstawowy warunek. Jeszcze pytanie bo to w UK chyba trochę inaczej jest jak w Polsce: u nas standardem do konta jest karta płatniczo - bankomatowa która umożliwia zarówno wypłaty z bankomatów jak i płatności on line w sklepach. Kiedyś były to odrębne karty - obecnie albo wszystkie albo prawie wszystkie baki już te 2 funkcje połączyły do 1 karty. Jak jest to w Anglii ?
Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze
|
AgentOrange | Post #4 Ocena: +2 2016-02-28 12:02:20 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Jest tak samo jak w Polsce. Placisz jedna karta w sklepie i przez internetu. Ale tutaj mala uwaga: w Polsce jak masz karte debetowa (nie kredytowa) to jak nie masz srodkow na koncie to nie zaplacisz w sklepie. Tutaj jak zaplacisz karta na ktorej nic nie masz, to transakcja przejdzie ale bedziesz mial ujemne saldo na koncie. Jesli bank nie przyznal Ci dozwolonego ujemnego salda (tzw. overdraft) to zaplacisz slona kare. Jak przekroczysz overdraft tez zaplacisz. Ale za to przelewy w UK dochodza w ciagu 2 godzina na konto w innym banku.
|
radiesteta | Post #5 Ocena: 0 2016-02-28 12:11:24 (9 lat temu) |
Cytat: 2016-02-28 12:02:20, AgentOrange napisał(a): Jest tak samo jak w Polsce. Placisz jedna karta w sklepie i przez internetu. Ale tutaj mala uwaga: w Polsce jak masz karte debetowa (nie kredytowa) to jak nie masz srodkow na koncie to nie zaplacisz w sklepie. Tutaj jak zaplacisz karta na ktorej nic nie masz, to transakcja przejdzie ale bedziesz mial ujemne saldo na koncie. Jesli bank nie przyznal Ci dozwolonego ujemnego salda (tzw. overdraft) to zaplacisz slona kare. Jak przekroczysz overdraft tez zaplacisz. Ale za to przelewy w UK dochodza w ciagu 2 godzina na konto w innym banku. Cenna dosłownie i w przenośni informacja ![]() ![]() ![]() ![]() Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze
|
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2016-02-28 13:26:06 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Co do płatności.
Zazwyczaj masz kartę Visa/Mastercard Debet, tym możesz robić zakupy w sklepie i przez internet. Czasami na początek nie chcą dać karty debetowej, tylko dają kartę bankomatową, wtedy wypłata gotówki w bankomacie albo w okienku w banku. Karty te dostają też wszyscy ci co mają/ mieli kiedyś problemy z zapanowaniem nad zakupami :> No i karty kredytowe. Oczywiście jest cała masa firm i instytucji dające różne karty płatnicze i kredytowe, nie tylko banki. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
AgentOrange | Post #7 Ocena: 0 2016-02-28 13:49:36 (9 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Cytat: Cenna dosłownie i w przenośni informacja ![]() ![]() ![]() ![]() Jesli planujesz zostac dluzej w UK to pamietaj, ze tutaj jest cos takeigo jak histroria kredytowa. Kazdy nieoplacony (lub spozniony!) rachunek, kazda niesplacona pozyczka, wielokrotne ubieganie sie o pozyczke (po wczesniejszych odrzuconych) zostaje w "aktach". Negatywne punkty psuja Twoja wiarygodnosc i bank czy inna instytucja moze odmowic Ci pozniej uslug jesli "zle sie zachowywales finansowo". UK to kraj w ktorym dobra reputacja oraz referencje od innych sa bardzo wazne. |
radiesteta | Post #8 Ocena: 0 2016-02-28 13:55:53 (9 lat temu) |
Skoro tak to czy rekomendacje z polskiego banku tez są w cenne ? Czy to że mam rachunek oraz rozmaite karty i debety oraz regularnie spłacam swoje zobowiązania też jakoś da się wykorzystać ?
|
tomaszzet | Post #9 Ocena: 0 2016-02-28 14:05:14 (9 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Nie.
Mimo, ze poziom zaangazowania bankowcow w obsluge klienta w PL jest o wiele wyzszy. A moze wlasnie dlatego, a nie mimo ze. System w UK jest bezduszny pod tym wzgledem. Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
radiesteta | Post #10 Ocena: 0 2016-02-28 15:07:21 (9 lat temu) |
A to ich strata. Kredyty, debety itp to okazja do zarobku dla banku. Jak nie chcą zarobić to ich nie mój problem.
|