MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wyrobienie numeru pesel w polsce dziecku urodzonemu w uk

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kaludia

Post #1 Ocena: 0

2015-03-18 16:33:43 (10 lat temu)

kaludia

Kobieta

Z nami od: 18-03-2015

Witam ! Mam pytanie bo wszedzie sprzeczne informacje...
Urodziłam dziecko w UK, na podstawie Brytyjskiego aktu urodzenia wyrobilismy paszport tymczasowy na rok bez numeru pesel. Teraz jestesmy w Polsce, dziecko ma juz polski akt urodzenia ale co z peselem??
Czytam wszedzie ze dziecko najpier musi byc zameldowane zeby otrzymac numer pesel, ale dzisiaj w urzedzie pani powiedziala ze zeby zameldowac dziecko musi miec pesel i takie o to błędne koło..
Ani ja ani mąż meldunku nie posiadamy.
I wyczytalam jeszcze ze automatycznie jezeli dziecko posiada polski akt urodzenia w ciagu 30dni powinno miec pesel..
Czy ktos byl w takiej sytuacji albo wie jak to zalatwic??

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Polmebel

Post #2 Ocena: 0

2015-03-18 17:44:34 (10 lat temu)

Polmebel

Mężczyzna

Z nami od: 22-11-2008

Pesel dziecku wyrobisz przez konsula RP tu w UK.
Potrzebny jest tylko Polski Akt Urodzenia.

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2015-03-18 17:59:53 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #4 Ocena: 0

2015-03-18 21:10:08 (10 lat temu)

grzes-24

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2009

Cytat:

2015-03-18 16:33:43, kaludia napisał(a):
Witam ! Mam pytanie bo wszedzie sprzeczne informacje...
Urodziłam dziecko w UK, na podstawie Brytyjskiego aktu urodzenia wyrobilismy paszport tymczasowy na rok bez numeru pesel. Teraz jestesmy w Polsce, dziecko ma juz polski akt urodzenia ale co z peselem??
Czytam wszedzie ze dziecko najpier musi byc zameldowane zeby otrzymac numer pesel, ale dzisiaj w urzedzie pani powiedziala ze zeby zameldowac dziecko musi miec pesel i takie o to błędne koło..
Ani ja ani mąż meldunku nie posiadamy.
I wyczytalam jeszcze ze automatycznie jezeli dziecko posiada polski akt urodzenia w ciagu 30dni powinno miec pesel..
Czy ktos byl w takiej sytuacji albo wie jak to zalatwic??

My przechodziliśmy to samo 2 lata temu.
Tutaj wyrobiliśmy dziecku paszport na rok czasu.
A w Polsce... śmiech na sali
Zależy gdzie, zależy jaki urzędas etc.
W moim mieście powiedzieli, że najpierw musimy dziecko zameldować by wyrobić mu PESEL - innej drogi niema.
Na pytanie po co mam meldować w Polsce dziecko skoro będzie mieszkało, chodziło do przedszkola, szkoły w UK dostałem odpowiedź, że muszę zameldować a jak otrzyma PESEL mogę wymeldować *ROFL*
W mieście z którego pochodzi żona powiedzieli co przeczytałem też w necie, że nie ma konieczności meldunku dziecka w Polsce.
Angielski akt urodzenia musisz umiejscowić w Polsce i tamże wyrobić polski akt urodzenia.
Tutaj też zależnie od miejscowości dzieją się cuda niewidy.
Jak Twoje dziecko ma w nazwisku jakąś polską literę np ą ę ń ż itp a w angielskim akcie urodzenia nie masz wpisanych polskich znaków bądź też nie ma wpisanego nazwiska rodowego matki badź w miejscu urodzenia któregoś z rodziców masz wpisane tylko Polska to (w niektórych miastach) czekają Cię kolejne koszta - osobne sprostowanie nazwiska dziecka, osobne sprostowanie nazwiska rodowego, osobne sprostowanie miejsca urodzenia rodzica.
Tłumacz przysięgły też przy wpisywaniu adresu zamieszkania dziecka w UK musi napisać np że Ealing to dzielnica Londynu -w innym wypadku oni nie wiedzą co to za adres.
A wszystko po to - bo za każde sprostowanie itp się płaci.
Ale jak już wszystko będziesz miała to z polskim aktem urodzenia możesz w konsulacie starać się o wyrobienie następnego 5-cio letniego paszportu, przy czym musisz zaznaczyć że chcesz by konsul wyrobił Twojemu dziecku numer PESEL

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #5 Ocena: 0

2015-03-18 21:26:38 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

grzes-24

Post #6 Ocena: 0

2015-03-18 21:30:12 (10 lat temu)

grzes-24

Mężczyzna

Z nami od: 06-06-2009

Cytat:

2015-03-18 21:26:38, Konto usunięte napisał(a):
Pesel powstaje w chwili wpisu aktu urodzenia do bazy.

Zależnie od tego kto siedzi za biurkiem, którą nogą wstał rano, jaki humor ma i czy czyta przepisy.
W innym wypadku pozostaje tylko konsul

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #7 Ocena: 0

2015-03-18 21:52:59 (10 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

teresa2462

Post #8 Ocena: 0

2023-07-28 15:11:58 (2 lata temu)

teresa2462

Kobieta

Z nami od: 26-03-2009

Czy ktoś ostatnio wyrabiał PESEL dla dziecka w Polsce? Jak się do tego zabrać? Polski akt urodzenia jest, czytałam na gov.pl, że pesel jest nadawany w momencie ubiegania się o paszport, jednak otrzymałam inne informacje z urzędu, więc już sama nie wiem.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #9 Ocena: 0

2023-07-28 19:29:36 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2023-07-28 15:11:58, teresa2462 napisał(a):
Czy ktoś ostatnio wyrabiał PESEL dla dziecka w Polsce? Jak się do tego zabrać? Polski akt urodzenia jest, czytałam na gov.pl, że pesel jest nadawany w momencie ubiegania się o paszport, jednak otrzymałam inne informacje z urzędu, więc już sama nie wiem.

https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-numer-pesel-dla-obywateli-polskich#:~:text=Numer%20PESEL%20dostaniesz%20automatycznie%2C%20gdy,pobra%C4%87%20i%20wype%C5%82ni%C4%87%20w%20domu.

Na tej stronie powyżej wyrażnie stwierdzają że w przypadku jak ktoś sie ubiega o paszport lub dowód osobisty to zostanie mu nadany PESEL z automatu bez żadnych formalności.
W przypadku jak ktoś nie ubiega się o paszport ani o dowód osobisty to musi złożyć wniosek w tym celu.

Do góry stronyOffline

teresa2462

Post #10 Ocena: 0

2023-07-28 21:09:43 (2 lata temu)

teresa2462

Kobieta

Z nami od: 26-03-2009

Cytat:

2023-07-28 19:29:36, Emeryt56 napisał(a):
Cytat:

2023-07-28 15:11:58, teresa2462 napisał(a):

https://www.gov.pl/web/gov/uzyskaj-numer-pesel-dla-obywateli-polskich#:~:text=Numer%20PESEL%20dostaniesz%20automatycznie%2C%20gdy,pobra%C4%87%20i%20wype%C5%82ni%C4%87%20w%20domu.

Na tej stronie powyżej wyrażnie stwierdzają że w przypadku jak ktoś sie ubiega o paszport lub dowód osobisty to zostanie mu nadany PESEL z automatu bez żadnych formalności.
W przypadku jak ktoś nie ubiega się o paszport ani o dowód osobisty to musi złożyć wniosek w tym celu.

Tak widziałam to, ale otrzymałam dziś inną informację z urzedu, cyt: Najpierw należy złożyć wniosek o nadanie numeru PESEL dla dziecka a dopiero potem można złożyć wniosek o paszport. Wniosek o nadanie numeru PESEL może Pani złożyć w Oddziale ds. paszportów lub USC. Najpierw musi być nadany numer PESEL, żeby obywatel znalazł się w bazie PESEL. Dopiero wtedy można przyjąć wniosek. W przeciwnym razie nie ma dla kogo złożyć wniosku.

Trochę się pogubiłam.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,