Cytat:
2014-10-07 12:48:26, piekar10 napisał(a):
Witam .
Po 9 latach pracy moja firma zwolnia mnie

![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
,tak jak widac ciesze sie bo czuje sie wolny i dopiero teraz widze ze firma zrobia mi wielka przysluge.Ale ja nie o tym , tylko o Limited Company.
Bede zakladal Limited company i szukam Accountanta dobrego i taniego

![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
.
Bede pracowal dla agencji jako kierowca hgv class 1 , i bede staral sie nie placic podatków
Czy ktos ma jakies dowiadczenie i jak to jest w praktyce ?
Dzieki za wszystkie porady i namiary
Witam
ksiegowego równiez nie polece ale kilka informacji praktycznych na temat Limited czemu nie:
- zalozenie spólki na stronie companies house £15
- nastepnie kiedy otrzymasz UTR spólka powinna zostac zarejestrowana na PAYE zebys mógl wliczyc sobie wynagrodzenie w koszty. Jezeli bedziesz staral sie nie placic podatków bedziesz potrzebowal duzo kosztów tzn. tyle co przychodów
Kwote wynagrodzenia najlepiej ustalic na poziomie ok. £7956 wtedy nie bedzie national insurance contribution
od wynagrodzenia powyzej ok. £7956 musisz zaplacic national insurance contribution 12% pracownik i 13.8% pracodawca.
- VAT rejestracja jest obowiazkowa po przekroczeniu £81000 obotów.
Jezeli chodzi o koszty obslugi ksiegowej to zalezy od tego czy:
Spólka jest zarejestrowana na VAT jezeli tak to konieczne jest skladanie kwartalnych deklaracji - koszt ok £150 netto kwartalnie
Jezeli payroll jest robiony miesieczenie, wtedy co miesiac trzeba wysylac raporty do hmrc - dlatego kozystniej jest zarejestrowac sie na Annual Scheme(nie kazdy moze) payroll robiony raz w roku. Zaliczki na wynagrodzenie mozna przelewac np co miesiac ale raport jest wysylany do HMRC raz w roku.
Wtedy jest to koszt ok £100 miesiecznie.
Sprawozdanie finansowe i kalkulacja Podatku dochodowego koszt ok £700
Annual return - raport skladany raz w roku o zmianach w strukturze udzialowców itd. - £50
Niektóre firmy pobieraja miesieczny abonament np. £83 nettomiesiecznie za firme bez VAT wszystko inne w cenielub £123 netto za firme z VAT.
*ceny orientacyjne napotkane na terenie Londynu.