MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Limited Company - kierowca hgv class 1

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

piekar10

Post #1 Ocena: 0

2014-10-07 12:48:26 (11 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-06-2006

Witam .

Po 9 latach pracy moja firma zwolnia mnie *YAHOO*:-],tak jak widac ciesze sie bo czuje sie wolny i dopiero teraz widze ze firma zrobia mi wielka przysluge.Ale ja nie o tym , tylko o Limited Company.

Bede zakladal Limited company i szukam Accountanta dobrego i taniego *ROFL*:-].
Bede pracowal dla agencji jako kierowca hgv class 1 , i bede staral sie nie placic podatków:-)

Czy ktos ma jakies dowiadczenie i jak to jest w praktyce ?
Dzieki za wszystkie porady i namiary :)
1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

espe-7

Post #2 Ocena: 0

2014-10-07 16:03:55 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

To juz??? :-o Ale ten czas leci....

Nie polece ksiegowego, ale jeszcze raz zwroce tutaj uwage, zebys mial kontrole nad tym, co Twoj ksiegowy bedzie robil. Nie zostawiaj wszystkiego w jego/jej rekach I nie ufaj bezgranicznie ...nasluchalam sie wielu nieprzyjemnych historii.

A tak w ogole to powodzenia! *THUMBS UP*
Na brak pracy na pewno nie bedziesz narzekal :-)
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

konradbaran

Post #3 Ocena: 0

2014-10-07 17:07:10 (11 lat temu)

konradbaran

Mężczyzna

Z nami od: 07-10-2014

Cytat:

2014-10-07 12:48:26, piekar10 napisał(a):
Witam .

Po 9 latach pracy moja firma zwolnia mnie *YAHOO*:-],tak jak widac ciesze sie bo czuje sie wolny i dopiero teraz widze ze firma zrobia mi wielka przysluge.Ale ja nie o tym , tylko o Limited Company.

Bede zakladal Limited company i szukam Accountanta dobrego i taniego *ROFL*:-].
Bede pracowal dla agencji jako kierowca hgv class 1 , i bede staral sie nie placic podatków:-)

Czy ktos ma jakies dowiadczenie i jak to jest w praktyce ?
Dzieki za wszystkie porady i namiary :)

Witam

ksiegowego równiez nie polece ale kilka informacji praktycznych na temat Limited czemu nie:

- zalozenie spólki na stronie companies house £15
- nastepnie kiedy otrzymasz UTR spólka powinna zostac zarejestrowana na PAYE zebys mógl wliczyc sobie wynagrodzenie w koszty. Jezeli bedziesz staral sie nie placic podatków bedziesz potrzebowal duzo kosztów tzn. tyle co przychodów :)

Kwote wynagrodzenia najlepiej ustalic na poziomie ok. £7956 wtedy nie bedzie national insurance contribution
od wynagrodzenia powyzej ok. £7956 musisz zaplacic national insurance contribution 12% pracownik i 13.8% pracodawca.

- VAT rejestracja jest obowiazkowa po przekroczeniu £81000 obotów.

Jezeli chodzi o koszty obslugi ksiegowej to zalezy od tego czy:

Spólka jest zarejestrowana na VAT jezeli tak to konieczne jest skladanie kwartalnych deklaracji - koszt ok £150 netto kwartalnie

Jezeli payroll jest robiony miesieczenie, wtedy co miesiac trzeba wysylac raporty do hmrc - dlatego kozystniej jest zarejestrowac sie na Annual Scheme(nie kazdy moze) payroll robiony raz w roku. Zaliczki na wynagrodzenie mozna przelewac np co miesiac ale raport jest wysylany do HMRC raz w roku.
Wtedy jest to koszt ok £100 miesiecznie.

Sprawozdanie finansowe i kalkulacja Podatku dochodowego koszt ok £700

Annual return - raport skladany raz w roku o zmianach w strukturze udzialowców itd. - £50

Niektóre firmy pobieraja miesieczny abonament np. £83 nettomiesiecznie za firme bez VAT wszystko inne w cenielub £123 netto za firme z VAT.

*ceny orientacyjne napotkane na terenie Londynu.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2014-10-07 17:35:31 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie polecam unikania placenia NI, bo wtedy te lata pracy nie wliczaja sie do panstwowej emerytury i nie przysluguja zadne zasilki wymagajace oplacania skladek. Te skladki i tak sa dosc niskie.

Mozna placic sobie wyzsza pensje, w rejonach limitu kwoty wolnej od podatku.

Pomysl tez o jakims Income Protection, bo jak pracujesz na wlasny rachunek, to nikt nie bedzie Ci placil w razie choroby. A jak zachorujesz powaznie, to nie bedziesz mial zadnego dochodu. Jak masz juz takie ubezpieczenie, to sprawdz czy bedzie ok dla osoby prowadzacej spolke limited.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cezar99

Post #5 Ocena: 0

2014-10-07 21:55:53 (11 lat temu)

Cezar99

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2013

Jak chcesz ksiegowego Anglika mowiacego po polsku (rarytas) to zglos sie na priva. Cena 500+VAT za rozliczenie roczne 50+VAT za rozlicznie kwartalne VATu
Zastanawiam sie czy sam nie moge rozliczac VAtu jezeli bylaby to prosta matematyka.
Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2014-10-07 22:05:46 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Rozliczenie VAT nie jest skomplikowane, jak ma sie odpowiedni arkusz kalkulacyjny. A jak ktos uzywa flat rate, to w ogole bulka z maslem.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cezar99

Post #7 Ocena: 0

2014-10-07 22:20:45 (11 lat temu)

Cezar99

Mężczyzna

Z nami od: 14-09-2013

W rozliczeniach tygodniowych mam dokladnie podane ile wynosi VAT.
Czy zatem VAT za 3 miesiace to prosta suma VATow za te trzy miesiace czy to jakies bardziej skomplikowane rozlicznie?
Cytat:

2014-10-07 22:05:46, Richmond napisał(a):
Rozliczenie VAT nie jest skomplikowane, jak ma sie odpowiedni arkusz kalkulacyjny. A jak ktos uzywa flat rate, to w ogole bulka z maslem.
Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can

Do góry stronyOffline

konradbaran

Post #8 Ocena: 0

2014-10-09 09:59:49 (11 lat temu)

konradbaran

Mężczyzna

Z nami od: 07-10-2014

Wszystko jest proste jak sie wie co sie robi, VAT w transakcjach na terenie UK to prosta sprawa najwiecej czasu zajmuje zaksiegwanie dokumentów.

Panowie pamietajcie przy wyborze ksiegowego ze cena to czasami tez jakosc.
Średnia stawka za godzine pracy przy wycenie firmy to jakies 50 funtów( chartered accountant). Podzielcie to przez wasza cene i zastanówcie sie ile czasu ktos spedzi nad wasza firma. A moze zeskanuje wasze dokumenty i wysle do Indii tam ktos je zaksieguje za 2 fynty za godzine, odesle i Accounts zrobione :)

Pozdr.
KB

Do góry stronyOffline

Strona WWW

piekar10

Post #9 Ocena: 0

2014-10-09 12:50:42 (11 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-06-2006

dzieki wszystkim za pomoc.
1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,