|
---|---|
Bankrut | Post #1 Ocena: 0 2014-06-26 07:22:31 (11 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2014 Skąd: Liverpool |
Witam,
Czy jest ktoś na Wyspie kto już wypełniał wnioski o bankructwo i mógłby pomoć w jego wypełnieniu ? 90 % tego wniosku jest jasne i czytelne jednak jest kilka sekcji nad którymi siedze i nie bardzo wiem jak je wypełnić. Znajdą się zapewne osoby, które już tą procedurę przechodziły dlatego też będę wdzięczny o informacje czy wniosek może być odrzucony jak podane dane będą niekompletne ? chodzi mi o dane historyczne - kiedy miałem jaki samochód i kiedy dany samochód został sprzedany bo z tymi informacjami może być ciężko. Nie będę już opisywał jak to się stało, że muszę ogłosić się bankrutem - czekam z niecierpliwością na nowe życie bez długów. Będę wdzięczny o każdą informację. Dzieki |
Dwunasty | Post #2 Ocena: 0 2014-06-26 07:42:52 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Mam nadzieje iż wiesz jakie sa konsekwencje bankructwa, ile to kosztuje itp. Tak, wniosek może być odrzucony a oplata przepaść. O wiele korzystniejszy dla dłużnika jest DMP (debt managment program).
Tak dla jasności. Do DMP potrzebujesz minimum jednego funta którego możesz(stać Cie) spłacać każdemu z wierzycieli. Sam występujesz o bankructwo czy korzystasz z jakiejś firmy czy organizacji charytatywnej typu payplan,cab itp.? ps. Bankructwo nie oznacza życia bez długów.... |
Bankrut | Post #3 Ocena: 0 2014-06-26 13:42:53 (11 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2014 Skąd: Liverpool |
Tak wiem jakie sa konsekwencje - nie słyszałem przyznam szczerze o czyms takim jak debt managment program..
Sam wystepuje o bankructwo - jak mowie formularz nie jest az tak bardzo dkomplikowany aczkolwiek sa pewne sprawy nad ktorymi sie zastanawiam czy aby dobrze rozumiem.. |
Dwunasty | Post #4 Ocena: 0 2014-06-26 13:55:00 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-06-26 13:42:53, Bankrut napisał(a): Tak wiem jakie sa konsekwencje - nie słyszałem przyznam szczerze o czyms takim jak debt managment program.. Sam wystepuje o bankructwo - jak mowie formularz nie jest az tak bardzo dkomplikowany aczkolwiek sa pewne sprawy nad ktorymi sie zastanawiam czy aby dobrze rozumiem.. Na Twoim miejscu poradziłbym się kogoś. Zadzwoń np. do Payplanu, umów się na rozmowę telefoniczną i oni na podstawie Twojej sytuacji dobiorą najlepszą dla Ciebie opcje. Za darmo. Większość roboty papierkowej oni robią za Ciebie, to oni negocjują warunki spłaty i oni pomagają Tobie wyliczyć ile możesz spłacać. www.payplan.com Nie wiem jaką masz sytuacje ale bankructwo kosztuje a wcale nie oznacza kompletnej kasacji zadłużenia... Wysłałem PW |
Bankrut1 | Post #5 Ocena: 0 2014-07-22 21:42:02 (11 lat temu) |
Z nami od: 22-07-2014 Skąd: Liverpool |
Niestety proszę mi wybaczyć lecz zapomniałem hasła do poprzedniego loginu.
A więc będąc znowu u rodziny postanowiłem wypełnić wniosek i zadeklarować się jako bankrut. Prosiłbym Was o ile możecie w pomocy w pewnych zdaniach, które są dla mnie mało jasne. Możliwe, że te odpowiedzi również się komuś przydadzą chociaż mam nadzieję, że nie będzie to u Was konieczne. W sekcji 3 punkt 3.2 mam zadane pytanie: Do you have or have you had any endowment or other life polices ? Rozumiem, że jak mam ubezpieczenie na życie muszę im napisać ? czy trzeba inaczej rozumieć sens tego zdania ? Dodam następne: punkt 3.6: In the last 2 years have you made any payment to a creditor, other than in the ordinary course of business, with a view to improving the position of that creditor in case you became subject to insolvency/bankruptcy proceedings? nie bardzo rozumiem to zdanie [ Ostatnio edytowany przez: Bankrut1 22-07-2014 21:46 ] |
|
|
clockwork_orang | Post #6 Ocena: 0 2014-07-22 21:53:46 (11 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
generalnie, tak... ale wszelkie pieniadze uzyskane w ten sposob pojda w pierwszej kolejnosci do wierzycieli - bankructwo to nie umorzenie dlugow a jedynie umowa z wierzycielami o zawieszenie odsetek i prob odzyskiwania dlugu do czasu az 'staniesz' na nogi, innymi slowy, jesli dzis sad oglosi Twoje bankructwo a jutro wygrasz w totka, to i tak dlugi zostana splacone a Ty pozostaniesz bankrutem dla bankow itd. zadnego kredytu, zadnych subwencji itp.
|
Kacha_ha | Post #7 Ocena: 0 2014-07-22 23:19:38 (11 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2013 Skąd: Bucks |
Bankrut, jakiego rzędu długi posiadasz i względem kogo? Możesz odpisać na priv - być może istnieje inne rozwiązanie...
|
janek111 | Post #8 Ocena: 0 2014-07-29 16:37:09 (11 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2013 Skąd: Buckingham Palace |
Jeśli zadłużenie jest relatywnie duże albo pochodzi z zagranicy np. z Polski to nie ma wyjścia - nie słuchaj rad i rób co zaplanowane.
Na priv wyślę (jak znajdę) link do forum z wątkiem założonym przez skutecznego bankruta - może to pomoże. Generalnie jak nie masz kasy i nie zarabiasz jakoś szczególnie dużo albo masz do tego rodzinę na utrzymaniu to nie ma się co bać. Nie będziesz płacił wiele albo wcale w okresie trwania postępowania upadłościowego. Co najważniejsze aby wniosek nie przepadł to COMI, czyli ośrodek życia w UK. To jest bodaj najważniejsza kwestia w takim wniosku. Z całą pewnością wierzytelności nie są przyczyną odrzucenia wniosku - co najwyżej nie zostanie coś ujęte w wyroku i dalszym postępowaniu. Czasem żaden debt plan nie pomoże - bankrut załatwi sprawy raz a dobrze. Prawdopodobne jest, że po roku zakończy się postępowanie (mam na myśli relatywnie wysokie zadłużenie w stosunku do dochodów). W mojej rodzinie będzie wkrótce taki wniosek ktoś składał po upadku kredytu hipotecznego w PL - wysoki kurs waluty i dług urósł 2x - obecne odsetki miesięczne to pewnie więcej niż człowiek tu zarabia - więc żaden dept plan nie pomoże na splatę tego długu. Ew. krytykanom - pamiętajcie, że w przypadku firm bankructwo to normalna procedura i należy się cieszyć, że w przeciwieństwie do PL w UK prawo daje realną możliwość podobnej procedury osobie fizycznej. Powodzenia. [ Ostatnio edytowany przez: janek111 29-07-2014 16:38 ] |
janek111 | Post #9 Ocena: 0 2014-07-29 17:03:56 (11 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2013 Skąd: Buckingham Palace |
Cytat: 2014-07-22 21:53:46, clockwork_orange napisał(a): generalnie, tak... ale wszelkie pieniadze uzyskane w ten sposob pojda w pierwszej kolejnosci do wierzycieli - bankructwo to nie umorzenie dlugow a jedynie umowa z wierzycielami o zawieszenie odsetek i prob odzyskiwania dlugu do czasu az 'staniesz' na nogi, innymi slowy, jesli dzis sad oglosi Twoje bankructwo a jutro wygrasz w totka, to i tak dlugi zostana splacone a Ty pozostaniesz bankrutem dla bankow itd. zadnego kredytu, zadnych subwencji itp. Bankructwo to nie jest zawiesznie spłaty. Jeśli masz na myśli to postępowanie zwane potocznie bankructwem to zmierza ono do spłaty wierzycieli pod nadzorem syndyka w możliwie największy sposób a po jego zakończeniu nie masz już długów. W okresie restrykcji faktycznie wszystko co ekstra po odjęciu kosztów życia i utrzymania rodziny idzie na spłatę wierzytelności - zgodnie z ustaleniami z syndykiem. Restrykcje się skończą i człowiek wraca do normalnego życia w społeczeństwie. A, że są restrykcje i uciążliwości to jest po prostu cena tego układu. Jesli są widoki na spłatę bo kwoty długów są realne w stosunku do dochodów to są inne niż bankructwo drogi postepowania, tańsze i prostsze. Jeśli zobowiązania są duże to niestety innej drogi nie ma - także w przypadku długów pochdzących z innego kraju. [ Ostatnio edytowany przez: janek111 29-07-2014 17:05 ] |
Bankrut1 | Post #10 Ocena: 0 2014-07-30 09:25:49 (11 lat temu) |
Z nami od: 22-07-2014 Skąd: Liverpool |
Dzieki za komentarz.
U mnie dług jest spory bo to ponad 50 tys funtow wiec innej opcji nie widze.. Bankructwo bedzie zrobione w przyszly wtorek wiec dam znac jak to wygladalo. Pewnie zabiora mi mieszkanie no ale to cena tego długu Pozdrawiam |