MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak się oficjalnie pozbyć lokatora?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 5 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

karjo1

Post #1 Ocena: 0

2014-05-23 10:06:21 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Cytat:

2014-05-23 09:54:08, ctomek napisał(a):
Karjo1 mój syn jest w Polsce- mam dobre układy z jego matką. Ufam jej, opieki polski Sąd mi nie przyzna, i dla syna który większość życia spędza z matką przejęcie nad nim opieki nie miałoby sensu.

Lokatorka z córką to inna historia.

Przepraszam, zamotalam sie, bo w koncu zabrzmialo to, jakby dziecko bylo wspolne, tylko zycie inny scenariusz napisalo ;).

To tym bardziej sprawa prosta, rozwiazanie podane, a dzieciak i tak odczuje na skorze brak stabilizacji opiekunki, nie ma to nic wspolnego z autorem topiku, nie on odpowiada za cale zlo tego swiata.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

brookaciki12

Post #2 Ocena: 0

2014-05-23 10:13:38 (11 lat temu)

brookaciki12

Kobieta

Z nami od: 26-07-2011

Kurcze no nieciekawa syttuacja, wspolczuje.

Moge sobie tylko wyobrazic jakie koszta ponosisz w tej sytuacji, zapewne nie male. Co do dziecka to niektore dzieci sa na tyle samodzielne w tym wieku, ze niekoniecznie musi sie tym ktos zainteresowac ze zostaje samo w domu, chyba ze udowodnisz ze dziecko narazone jest na bezposrednie niebezpieczenstwo (moj syn w tym samym wieku chodzi i wraca juz sam ze szkoly i nikogo absolutnie to tutaj nie dziwi, do szkoly same maszeruja 8/7latki, same tez lataja po podworku) kwestie dziecka bym pozostawila matce, to ona musi dziecku wyjasnij cala sytuacje, ona nie placi to czemu Ty masz sie przejmowac, porozmawiaj z nia moze jeszcze raz o tej sytuacji na spokojnie (tak by dziecko nie bylo swiadkiem tej rozmowy) Chyba ze chcesz ja utrzymywac,,

Do góry stronyOffline

ctomek

Post #3 Ocena: 0

2014-05-23 10:25:22 (11 lat temu)

ctomek

Mężczyzna

Z nami od: 20-12-2012

do 12 roku życia (czy jakoś tak) dziecko nie może pozostawać bez opieki osoby dorosłej- tym bardziej iść do szkoły samo. W@ystarczy że sąsiad to zgłosi- a tutaj donosicielstwo jest większe niż za komuny w Polsce to rodzic ma przerąbane. Tutaj to kwestia wieku dziecka a nie samodzielności.

Dlatego tyle rodzin ma aupair- co jest dobrym rozwiązaniem.

W Polsce co innego.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2014-05-23 10:28:38 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Niezupelnie. Wystarczy, ze sie ma dobrych sasiadow, ktorzy beda pod reka w razie czego, e jest sposob kontaktowania sie z opiekunami, telefon do dyspozycji, kwestia dojrzalosci danego dziecka.
Nie ma okreslonych wymogow wiekowych, kwestia rozsadku rodzicow. Problem sie pojawia, jesli dziecku cos sie stanie.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2014-05-23 10:31:00 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2014-05-23 10:13:38, brookaciki12 napisał(a):
porozmawiaj z nia moze jeszcze raz o tej sytuacji na spokojnie (tak by dziecko nie bylo swiadkiem tej rozmowy) Chyba ze chcesz ja utrzymywac,,

Dal wypowiedzenia, odczeka teraz tydzien czy ile tam dal w wypowiedzeniu i zmieni zamki, jak pani sie sama nie wyprowadzi.

Jakiekolwiek proby rozmowy moga zostac obrocone przeciwko niemu: nekanie, nachodzenie, itp.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

brookaciki12

Post #6 Ocena: 0

2014-05-23 10:41:04 (11 lat temu)

brookaciki12

Kobieta

Cytat:

2014-05-23 10:25:22, ctomek napisał(a):
do 12 roku życia (czy jakoś tak) dziecko nie może pozostawać bez opieki osoby dorosłej- tym bardziej iść do szkoły samo. <a href="mailto:W@ystarczy" target="_new">W@ystarczy</a> że sąsiad to zgłosi- a tutaj donosicielstwo jest większe niż za komuny w Polsce to rodzic ma przerąbane. Tutaj to kwestia wieku dziecka a nie samodzielności.

W Polsce co innego.

Nie bede sie klocila z Toba, ale nie jest nigdzie napisane ze NIE MOZE, Nie wiem nawet czy tu na forum nie ma gdzies linku do zapisu ktory wyraznie mowi o tym ze dziecko do 12 roku zycia nie jest uwazane za osobe ktora moze pozostac bez opieki osoby powyzej 16 roku zycia na DLUZSZY OKRES CZASU. Jest tez wyraznie napisane ze dziecko do lat 4 nie moze pozostac bez opieki osoby doroslej nawet na moment. Dla jednych DLUZSZY OKRES CZASU to 5 minut dla innych dwa dni... Juz byla tutaj chyba dyskusja na ten temat..

Wkurza mnie ze kiedys chyba ktos puscil w obieg fame ze od 12 lat dopiero mozna dziecko sposcic z oka i tak kazdy to bezmyslnie powtarza teraz.

Akurat w tym jestem doskonale obeznana, jestem osoba ktora nie podejmuje decyzji (takich jak puszczanie dziecka samodzielnie do szkoly) bez wczesniejszego upewnienia sie ze po pierwsze nic mu nie grozi po drodze, a po drugie nie groza mi z tego powodu zadne problemy prawne, w szkole Pani dyrektor ma liste dzieci ktore chodza same do szkoly ktora rodzic musial uprzednio podpisac.

Do góry stronyOffline

brookaciki12

Post #7 Ocena: 0

2014-05-23 10:43:20 (11 lat temu)

brookaciki12

Kobieta

Cytat:
Problem sie pojawia, jesli dziecku cos sie stanie.

Dokladnie tak.

*No tak moze lepiej nie dyskutowac tylko odczekac okres wypowiedzenia, gdzies mi umknelo to wypowiedzenie,,

[ Ostatnio edytowany przez: brookaciki12 23-05-2014 10:45 ]

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2014-05-23 10:47:06 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

minicab

Post #9 Ocena: 0

2014-05-23 12:03:12 (11 lat temu)

minicab

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2009

Cytat:

2014-05-23 10:41:04, brookaciki12 napisał(a):
Cytat:

2014-05-23 10:25:22, ctomek napisał(a):
do 12 roku życia (czy jakoś tak) dziecko nie może pozostawać bez opieki osoby dorosłej- tym bardziej iść do szkoły samo. <a href="mailto:W@ystarczy" target="_new">W@ystarczy</a> że sąsiad to zgłosi- a tutaj donosicielstwo jest większe niż za komuny w Polsce to rodzic ma przerąbane. Tutaj to kwestia wieku dziecka a nie samodzielności.

W Polsce co innego.

Nie bede sie klocila z Toba, ale nie jest nigdzie napisane ze NIE MOZE, Nie wiem nawet czy tu na forum nie ma gdzies linku do zapisu ktory wyraznie mowi o tym ze dziecko do 12 roku zycia nie jest uwazane za osobe ktora moze pozostac bez opieki osoby powyzej 16 roku zycia na DLUZSZY OKRES CZASU. Jest tez wyraznie napisane ze dziecko do lat 4 nie moze pozostac bez opieki osoby doroslej nawet na moment. Dla jednych DLUZSZY OKRES CZASU to 5 minut dla innych dwa dni... Juz byla tutaj chyba dyskusja na ten temat..

Wkurza mnie ze kiedys chyba ktos puscil w obieg fame ze od 12 lat dopiero mozna dziecko sposcic z oka i tak kazdy to bezmyslnie powtarza teraz.

Akurat w tym jestem doskonale obeznana, jestem osoba ktora nie podejmuje decyzji (takich jak puszczanie dziecka samodzielnie do szkoly) bez wczesniejszego upewnienia sie ze po pierwsze nic mu nie grozi po drodze, a po drugie nie groza mi z tego powodu zadne problemy prawne, w szkole Pani dyrektor ma liste dzieci ktore chodza same do szkoly ktora rodzic musial uprzednio podpisac.

Jestes obeznana?

W takim razie pytanie (bez uszczypliwosci)...

Kojarzysz napewno sprawe zaginiecia Madelaine McCain (czy jakos tak) w Portugalii wiele lat temu. Powiedz mi na jakiej zasadzie rodzice nie zostali ukarani za pozostawienie3-latki bez opieki a w dodatku wszyscy im wspolczuja?
"One day you'll leave this world behind So live a life you will remember."

Do góry stronyOffline

brookaciki12

Post #10 Ocena: 0

2014-05-23 13:30:32 (11 lat temu)

brookaciki12

Kobieta

Piszac obeznana ;) nie mialam na mysli spraw w ktorych chodzi o ukaranie za cos rodzicow w konkretnych przypadkach czy tez nie ukaranie bo "cos tam".

Napisze inaczej: jak rok temu moje dziecko majac 8 lat blagalo mnie bym juz nie prowadzala go do szkoly, za sam chce chodzic i wracac, (nie zgodzilam sie oczywiscie balam sie, mialam tysiace mysli w glowie) kategorycznie odmowilam, lecz temat powrocil w tym roku, juz cala klasa smiga sama do szkoly, zaczelam czytac jak sie to ma jesli chodzi o prawo, nie znalazlam nic co kategorycznie by zabranialo pozostawiania dziecka do 12 lat bez opieki ,rozmawialam w szkole z dyrektorka na ten temat, potwierdzila mi to co juz wiedzialam, kazdy przypadek jest inny i w kazdej sytuacji brane sa pod uwage inne czynniki, odbiegamy zreszta od tematu, mnie obchodzi moje dziecko i mam pelna swiadomosc tego ze procz mnie nikt inny za nie nie odpowiada.
Slyszalam tez o przypadkach gdzie zabrano polakom dziecko (podobny wiek) bo biegalo po podworku, tego zreszta komentowac nie bede bo w ilu ustach sie to przemielilo tego nie wiem, zreszta nie wierze w to, dlatego nikogo w tych sprawach nie slucham i polegam na wlasnych doswiadczeniach.

Konczac juz te madrosci, autorowi zycze jak najlepszego dla niego rozwiazania sprawy a dbanie o dobro cudzego dziecka w tej sytuacji nie jest jego obowiazkiem, i akurat to na sumieniu ciazyc mu nie powinno. Bardzo jestem ciekawa jak to sie wszystko zakonczy i trzymam kciuki.

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,