Str 7 z 12 |
|
---|---|
Bezler | Post #1 Ocena: 0 2016-06-29 22:06:52 (9 lat temu) |
Z nami od: 22-02-2015 Skąd: NWM |
Nie no przewóz samolotem oszczędności swojego życia w kilku kieszeniach tylko po to żeby je wpłacić do banku w Polsce to mi się nie uśmiecha.
Nie chcę wymieniać ich na złotówki, przynajmniej na razie, po prostu chcę je mieć w GBP na koncie walutowym w Polsce. Najpewniej i najbezpieczniej, odżałuję te 20 funtów na opłatę dla banku, chciałem się tylko dowiedzieć czy rzeczywiście robią jakieś kosztowne przewalutowania mimo iż przelew w GBP, ktoś może robił taką transakcję? Pozdrawiam. |
izabela1967 | Post #2 Ocena: 0 2016-06-29 22:25:52 (9 lat temu) |
Z nami od: 11-09-2007 Skąd: Pembrokeshire |
Przelewałam funty przez bank na konto funtowe w Polsce. Taka sama kwota jaką przelewałam znalazła się na koncie w Polsce.
Płaciłam tylko stałą kwotę przelewu, żadnych dodatkowych kosztów. [ Ostatnio edytowany przez: izabela1967 29-06-2016 22:27 ] |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2016-06-30 03:55:15 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2016-06-29 21:12:43, camilius napisał(a): Jak masz naprawdę większą ilość kasy to nie lepiej i bardziej opłacalne wypłacić z konta i zabrać kwit z banku ze sobą i wyszukać taniej bilet i polecieć do Polski? W każdym większym kantorze dostaniesz za większą kwotę lepszy kurs niż w jakimkolwiek banku !!! Chociaż to co obecnie dzieje się z funtem to cholera wie... Pamiętać że powyżej 10 000 EURO lub równowartość należy dobrowolnie zgłosić służbie celnej. Z rozmowy ze znajomą Panią celnik z pracującą na Lotnisku Geatwick, mają również obowiązek zatrzymać do wyjaśnienia osoby które mają w kieszeni ponad 3000 funtów. Po prostu pojawią się pytania skąd ta kasa i po co w kieszeni. Nie znam aktualnej górnej granicy ile można w ogóle wieźć w walizce, ale z tego co pamiętam oscyluje w granicach 70 000 Euro, większe kwoty tylko przelew. Aha, i nie radzę skłamać. Lepiej powiedzieć że się nie pamięta ile się ma i podać przybliżony zakres, powiedzmy 1000 - 1500 5-6 tysięcy.... 7-8 tyś itp, niż powiedzieć że się nie ma. Wiadomo, niektórzy nie liczą drobnych stówka w te czy tysiąc w te się nie skupiają na drobiazgach jakimi są pieniądze. ALE W przypadku gdy się skłamie że się nie ma większej kwoty, a oni znajdą, to kasa zostaje zarekwirowana, sprawa trafia do sądu i na pieniądze trzeba będzie poczekać około pół roku i zapłacić z tego co pamiętam 250 funtów kary. A oni zazwyczaj mają takiego nosa, i narzędzia ku temu że jak pytają to zazwyczaj wiedzą kogo, bo działają między innymi wg profilu turysty. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
ojczyk | Post #4 Ocena: 0 2016-09-16 00:17:40 (9 lat temu) |
Z nami od: 16-09-2016 Skąd: Okehampton |
@Bezler - jeśli jeszcze tu zagladasz, uprzejmie prosze o odpowiedz. Lub inną osobe, ktora korzystala z uslug Lloyds w opcji wysylki funtow na konto walutowe w polskim banku.
Jestem w takiej samej sytuacji, o jakiej pisales. Mialem juz robic przelew (jego koszt to chyba 9,5funta - dlaczego pisales, ze 20?), ale doczytalem sie w pomocy na stronie Lloyds, ze przewalutowuja wlasnie na Euro w przypadki international transfers. - Wykonales w ten sposob przelew z Lloyds? Jak to jest ostatecznie? - po zdefiniowaniu odbiorcy i wprowadzeniu banku podstawia sie automatycznie waluta przelewu - polski zloty. Oczywiscie jesli chcemy przelac funty na konto walutowe w polskim banku, nalezy zmienic walute na funty, ale wtedy wyskakuje inf. ze nalezy sie liczyc z dodatkowymi oplatami (ktorej to informacji notabene nie ma przy walucie PLN!). Jak to jest ostatecznie z tym Lloyd's w opcji na konto walutowe w GBP? ile kosztuje przelew i czy mamy do czynienia z podwojnym przewalutowaniem, tj. GBP (lloyds) - EUR - GBP (Aliorbank) ? [ Ostatnio edytowany przez: ojczyk 16-09-2016 00:22 ] |
Bezler | Post #5 Ocena: 0 2017-02-04 21:30:49 (8 lat temu) |
Odgrzeję jeszcze temat bo w poniedziałek mam zamiar w końcu przelać kilkanaście tyś. funtów z Lloyds na konto walutowe w PKO BP i trochę mam obawy. Ktoś ostatnio wykonywał jeszcze taki przelew, nie policzą mi dodatkowych opłat oprócz tych 9,50 jeśli zaznaczę że pieniądze mają iść w GBP? W PKO BP przelew przychodzący międzynarodowy jest darmowy. Jeśli ktoś robił ostatnio taki transfer i mógłby rozwiać moje wątpliwości to bardzo proszę o odpowiedź, nie chce żeby okazało się że skasują mi kilkaset funtów za jakieś przewalutowania. Pozdrawiam.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2017-02-04 22:38:49 (8 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2017-02-05 17:46:43 (8 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #8 Ocena: 0 2017-02-05 18:38:50 (8 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Bezler | Post #9 Ocena: 0 2017-02-05 20:56:37 (8 lat temu) |
Dzięki za odpowiedź ale tak jak kolega napisał, chcę otrzymać funty bez żadnej wymiany na euro czy złotówki. Po prostu nie chcę teraz ich wymieniać a nie chcę tu trzymać pieniędzy. Zostaje mi tylko bank a po spędzeniu kilku godzin na czytaniu tematów z tym związanych to mam mętlik w głowie.
No nic, koleżanka parę postów wyżej pisała że dostała taką samą kwotę jaką wysłała, kolega Ojczyk również więc jutro pójdę do większego oddziału i spróbuję to przesłać w funtach. Pozdrawiam. |
niemalipy881 | Post #10 Ocena: 0 2017-02-10 13:54:52 (8 lat temu) |
Z nami od: 10-02-2017 Skąd: Gurkow |
Też pozwolę sobie podpiąć się pod temat, bo mam podobną zagwozdkę, jak kolega wyżej.
Chciałbym przelać funty z konta Halifax na walutowe w WBK.Nie chce przewalutowania, bo nie potrzebuje złotówek, a funt to zawsze funt. Gdzieś wyczytałem, że opłata różni się od siebie, jeśli zrobimy taki przelew online, a w siedzibie banku? Ktoś może już robił podobny manewr i mógłby doradzić, jak to zrobić najlepiej? Z góry dziękuje. |