MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jak wysłać grubszą kwotę funtów do PL ?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

Str 7 z 12

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Bezler

Post #1 Ocena: 0

2016-06-29 22:06:52 (9 lat temu)

Bezler

Mężczyzna

Z nami od: 22-02-2015

Nie no przewóz samolotem oszczędności swojego życia w kilku kieszeniach tylko po to żeby je wpłacić do banku w Polsce to mi się nie uśmiecha.

Nie chcę wymieniać ich na złotówki, przynajmniej na razie, po prostu chcę je mieć w GBP na koncie walutowym w Polsce. Najpewniej i najbezpieczniej, odżałuję te 20 funtów na opłatę dla banku, chciałem się tylko dowiedzieć czy rzeczywiście robią jakieś kosztowne przewalutowania mimo iż przelew w GBP, ktoś może robił taką transakcję?
Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

izabela1967

Post #2 Ocena: 0

2016-06-29 22:25:52 (9 lat temu)

izabela1967

Kobieta

Z nami od: 11-09-2007

Przelewałam funty przez bank na konto funtowe w Polsce. Taka sama kwota jaką przelewałam znalazła się na koncie w Polsce.
Płaciłam tylko stałą kwotę przelewu, żadnych dodatkowych kosztów.

[ Ostatnio edytowany przez: izabela1967 29-06-2016 22:27 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2016-06-30 03:55:15 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2016-06-29 21:12:43, camilius napisał(a):
Jak masz naprawdę większą ilość kasy to nie lepiej i bardziej opłacalne wypłacić z konta i zabrać kwit z banku ze sobą i wyszukać taniej bilet i polecieć do Polski?
W każdym większym kantorze dostaniesz za większą kwotę lepszy kurs niż w jakimkolwiek banku !!!
Chociaż to co obecnie dzieje się z funtem to cholera wie...

Pamiętać że powyżej 10 000 EURO lub równowartość należy dobrowolnie zgłosić służbie celnej.
Z rozmowy ze znajomą Panią celnik z pracującą na Lotnisku Geatwick, mają również obowiązek zatrzymać do wyjaśnienia osoby które mają w kieszeni ponad 3000 funtów.
Po prostu pojawią się pytania skąd ta kasa i po co w kieszeni.

Nie znam aktualnej górnej granicy ile można w ogóle wieźć w walizce, ale z tego co pamiętam oscyluje w granicach 70 000 Euro, większe kwoty tylko przelew.

Aha, i nie radzę skłamać. Lepiej powiedzieć że się nie pamięta ile się ma i podać przybliżony zakres, powiedzmy 1000 - 1500 5-6 tysięcy.... 7-8 tyś itp, niż powiedzieć że się nie ma.
Wiadomo, niektórzy nie liczą drobnych stówka w te czy tysiąc w te się nie skupiają na drobiazgach jakimi są pieniądze.
ALE
W przypadku gdy się skłamie że się nie ma większej kwoty, a oni znajdą, to kasa zostaje zarekwirowana, sprawa trafia do sądu i na pieniądze trzeba będzie poczekać około pół roku i zapłacić z tego co pamiętam 250 funtów kary.
A oni zazwyczaj mają takiego nosa, i narzędzia ku temu że jak pytają to zazwyczaj wiedzą kogo, bo działają między innymi wg profilu turysty.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

ojczyk

Post #4 Ocena: 0

2016-09-16 00:17:40 (9 lat temu)

ojczyk

Mężczyzna

Z nami od: 16-09-2016

@Bezler - jeśli jeszcze tu zagladasz, uprzejmie prosze o odpowiedz. Lub inną osobe, ktora korzystala z uslug Lloyds w opcji wysylki funtow na konto walutowe w polskim banku.

Jestem w takiej samej sytuacji, o jakiej pisales. Mialem juz robic przelew (jego koszt to chyba 9,5funta - dlaczego pisales, ze 20?), ale doczytalem sie w pomocy na stronie Lloyds, ze przewalutowuja wlasnie na Euro w przypadki international transfers.

- Wykonales w ten sposob przelew z Lloyds? Jak to jest ostatecznie?
- po zdefiniowaniu odbiorcy i wprowadzeniu banku podstawia sie automatycznie waluta przelewu - polski zloty. Oczywiscie jesli chcemy przelac funty na konto walutowe w polskim banku, nalezy zmienic walute na funty, ale wtedy wyskakuje inf. ze nalezy sie liczyc z dodatkowymi oplatami (ktorej to informacji notabene nie ma przy walucie PLN!).

Jak to jest ostatecznie z tym Lloyd's w opcji na konto walutowe w GBP? ile kosztuje przelew i czy mamy do czynienia z podwojnym przewalutowaniem, tj. GBP (lloyds) - EUR - GBP (Aliorbank) ?

[ Ostatnio edytowany przez: ojczyk 16-09-2016 00:22 ]

Do góry stronyOffline

Bezler

Post #5 Ocena: 0

2017-02-04 21:30:49 (8 lat temu)

Bezler

Mężczyzna

Odgrzeję jeszcze temat bo w poniedziałek mam zamiar w końcu przelać kilkanaście tyś. funtów z Lloyds na konto walutowe w PKO BP i trochę mam obawy. Ktoś ostatnio wykonywał jeszcze taki przelew, nie policzą mi dodatkowych opłat oprócz tych 9,50 jeśli zaznaczę że pieniądze mają iść w GBP? W PKO BP przelew przychodzący międzynarodowy jest darmowy. Jeśli ktoś robił ostatnio taki transfer i mógłby rozwiać moje wątpliwości to bardzo proszę o odpowiedź, nie chce żeby okazało się że skasują mi kilkaset funtów za jakieś przewalutowania. Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2017-02-04 22:38:49 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2017-02-05 17:46:43 (8 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2017-02-05 18:38:50 (8 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Bezler

Post #9 Ocena: 0

2017-02-05 20:56:37 (8 lat temu)

Bezler

Mężczyzna

Dzięki za odpowiedź ale tak jak kolega napisał, chcę otrzymać funty bez żadnej wymiany na euro czy złotówki. Po prostu nie chcę teraz ich wymieniać a nie chcę tu trzymać pieniędzy. Zostaje mi tylko bank a po spędzeniu kilku godzin na czytaniu tematów z tym związanych to mam mętlik w głowie.

No nic, koleżanka parę postów wyżej pisała że dostała taką samą kwotę jaką wysłała, kolega Ojczyk również więc jutro pójdę do większego oddziału i spróbuję to przesłać w funtach.

Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

niemalipy881

Post #10 Ocena: 0

2017-02-10 13:54:52 (8 lat temu)

niemalipy881

Mężczyzna

Z nami od: 10-02-2017

Też pozwolę sobie podpiąć się pod temat, bo mam podobną zagwozdkę, jak kolega wyżej.
Chciałbym przelać funty z konta Halifax na walutowe w WBK.Nie chce przewalutowania, bo nie potrzebuje złotówek, a funt to zawsze funt.
Gdzieś wyczytałem, że opłata różni się od siebie, jeśli zrobimy taki przelew online, a w siedzibie banku? Ktoś może już robił podobny manewr i mógłby doradzić, jak to zrobić najlepiej?
Z góry dziękuje.

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 12 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 10 | 11 | 12 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,