MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Self-employed jedna faktura, powrót do polski... co teraz?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

lzscin

Post #1 Ocena: 0

2014-01-28 22:50:54 (11 lat temu)

lzscin

Mężczyzna

Z nami od: 28-01-2014

Cytat:

2014-01-28 22:40:27, rafaln napisał(a):
Byc moze przy 0 dochodzie nie skasuja za to,ale spytaj,bo pewny nie jestem

Ok. Jeśli jednak potwierdzi się najgorszy scenariusz i doliczą mi te opłaty od października do kwietnia nie wyjdzie więcej niż 100 funtów. Musiałbym zrobić przelew z polski na konto w uk. Powiedzmy, że uda mi się pożyczyć pieniądze, do kiedy muszę puścić ten przelew? Nie sądzę, że pieniądze zdążą dojść na konto w UK do końca miesiąca.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2014-01-28 23:23:53 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

johnny84

Post #3 Ocena: 0

2014-01-28 23:42:10 (11 lat temu)

johnny84

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2014

W liście z HMRC jest napisane:

Deadlines:

We must recive your tax return by these dates:
-if you are using a paper return - by 31 Oct 2013 (or 3 months after the date of this notice if that's later)

-if you are filling a return online - by 31 Jan 2014 (or 3 months after the date of this notice if that's later).

If your return is late you will be charged a $100 penalty.
If your return is more than 3 months late, you will be charged daily penalties of $10 a day.

If you pay late you will be charged interest and a late payment penalty.

Kare 100 funtów i tak zapłacisz, żeby moc rozliczyć się online musisz mieć specjalny kod który przysyłają poczta po zarejestrowaniu online. Przysyłają również czeki dla NIN2 oraz podatku. Do 21 stycznia powinno się złożyć podanie o ten kod, żeby doszedł w terminie.

Poinformuj HMRC ze wróciłeś do Polski, to powinno pomoc:

http://www.hmrc.gov.uk/individuals/change-of-circs.htm

J.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2014-01-29 06:02:13 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wydaje mi sie, ze pare osob na forum pisalo juz, ze zadzwonili poinformowac, ze dzialalnosc zamkneli w przeszlosci i umorzyli im placenie zaleglego NIN za caly okres.

Popros o sprawdzenie czy ta dzialalnosc zostala otwarta, a potem powiedz, ze zamknales ja z data taka i taka tylko nie poinformowales ich. Moze beda ludzcy i nie bedziesz mial duzej zaleglosci NI dzieki temu.

Ale obawiam sie, ze te kare £100 i tak dostaniesz, bo nie ma szans na to, zebys zrobil rozliczenie online do konca miesiaca.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

lzscin

Post #5 Ocena: 0

2014-01-29 07:27:54 (11 lat temu)

lzscin

Mężczyzna

Cytat:

Kare 100 funtów i tak zapłacisz, żeby moc rozliczyć się online musisz mieć specjalny kod który przysyłają poczta po zarejestrowaniu online. Przysyłają również czeki dla NIN2 oraz podatku. Do 21 stycznia powinno się złożyć podanie o ten kod, żeby doszedł w terminie.

Poinformuj HMRC ze wróciłeś do Polski, to powinno pomoc:

http://www.hmrc.gov.uk/individuals/change-of-circs.htm

Nie wiem jak odbiorę ten "specjalny kod", skoro nie mam kontaktu z nikim pod adresem w UK który podawałem przy rejestracji NIN, etc. Nie rozumiem jednego... Czym się różni rejestracja którą muszę dokonać od tej, którą teoretycznie już zrobiłem również przez internet (czyli rejestracja jako self-employed). Skoro rejestracja jako self-employed zobowiązuje do rozliczeń i płacenia składek, dlaczego nie jest jednoczesną rejestracją w tym serwisie do rozliczeń online?

Znalazłem taki kontakt:

If you can't find the information you need to bring your tax returns up to date on the HMRC website, you can phone the helpline
Opening hours
9.00 am to 5.00 pm, Monday to Friday
Closed weekends and bank holidays
0845 601 8818
If you're calling from abroad please telephone: +44 120 258 5395

Spróbuję się czegoś dowiedzieć co nie zmienia faktu, że mam trochę ręce uwiązane nie mając możliwości rejestracji online ani odebrania listu z kodem, ani nawet wyjazdu do uk bo obecny pracodawca nie udzieli mi dnia urlopu, nie mówiąc już o kosztach biletów lotniczych.

[ Ostatnio edytowany przez: lzscin 29-01-2014 07:37 ]

Do góry stronyOffline

lzscin

Post #6 Ocena: 0

2014-01-29 11:16:31 (11 lat temu)

lzscin

Mężczyzna

Witam,
Dzwoniłem do HMRC i opowiedziałem po kolei całą historię. Zmienili mi adres korespondencyjny na mój aktualny w Polsce (myślałem, że będą wymagali jakiegoś adresu w UK). Z tego co usłyszałem w trakcie rozmowy przyjdzie mi do zapłaty ok. 50 funtów w liście. Nie wiem jaki będzie termin zapłaty, ale kobieta uspokoiła mnie, że w takim przypadku zostaje wprowadzona nowa procedura i termin 31.01 mnie nie dotyczy (mam nadzieję...) Pozostaje mi cierpliwie czekać na list i wierzyć, że kwota na poleceniu zapłaty będzie oscylowała w granicy którą podał mi pracownik HMRC. Dziękuję wszystkim za pomoc, jeśli ktoś jest ciekawy jaki będzie finał mojego przypadku mogę wrzucić skan listu który otrzymam.
Pozdrawiam
Ł

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2014-01-29 11:59:48 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Widzisz, nie bylo zle :-)

A odpowiadajac na Twoje wczesniejsze pytanie o rejestracje online.

Zarejestrowales sie online jako SE. Ale trzeba zarejestrowac sie do obslugi online i dostaje sie pin poczta. Dodanie niektorych nowych uslug skutkuje kolejnym pinem aktywacyjnym.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

lzscin

Post #8 Ocena: 0

2014-01-29 12:49:31 (11 lat temu)

lzscin

Mężczyzna

No tak, ale co się strachu najadłem w ciągu ostatnich 24h to moje ;)
Trochę dziwne, że mogłem zmienić adres korespondencyjny przez telefon, a dane do logowania muszę otrzymać listem tradycyjnym w ciągu x dni zamiast tą samą drogą przez telefon.

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #9 Ocena: 0

2014-01-29 12:51:47 (11 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2014-01-29 12:49:31, lzscin napisał(a):
No tak, ale co się strachu najadłem w ciągu ostatnich 24h to moje ;)
Trochę dziwne, że mogłem zmienić adres korespondencyjny przez telefon, a dane do logowania muszę otrzymać listem tradycyjnym w ciągu x dni zamiast tą samą drogą przez telefon.

to akurat logiczne... jesli odbierzesz list, znaczy Ty to ty :-]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2014-01-29 12:59:33 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

To zwykly list, wiec kazdy moze go odebrac.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,