Cytat:
Kare 100 funtów i tak zapłacisz, żeby moc rozliczyć się online musisz mieć specjalny kod który przysyłają poczta po zarejestrowaniu online. Przysyłają również czeki dla NIN2 oraz podatku. Do 21 stycznia powinno się złożyć podanie o ten kod, żeby doszedł w terminie.
Poinformuj HMRC ze wróciłeś do Polski, to powinno pomoc:
http://www.hmrc.gov.uk/individuals/change-of-circs.htm
Nie wiem jak odbiorę ten "specjalny kod", skoro nie mam kontaktu z nikim pod adresem w UK który podawałem przy rejestracji NIN, etc. Nie rozumiem jednego... Czym się różni rejestracja którą muszę dokonać od tej, którą teoretycznie już zrobiłem również przez internet (czyli rejestracja jako self-employed). Skoro rejestracja jako self-employed zobowiązuje do rozliczeń i płacenia składek, dlaczego nie jest jednoczesną rejestracją w tym serwisie do rozliczeń online?
Znalazłem taki kontakt:
If you can't find the information you need to bring your tax returns up to date on the HMRC website, you can phone the helpline
Opening hours
9.00 am to 5.00 pm, Monday to Friday
Closed weekends and bank holidays
0845 601 8818
If you're calling from abroad please telephone: +44 120 258 5395
Spróbuję się czegoś dowiedzieć co nie zmienia faktu, że mam trochę ręce uwiązane nie mając możliwości rejestracji online ani odebrania listu z kodem, ani nawet wyjazdu do uk bo obecny pracodawca nie udzieli mi dnia urlopu, nie mówiąc już o kosztach biletów lotniczych.
[ Ostatnio edytowany przez: lzscin 29-01-2014 07:37 ]