MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z pieniędzmi :depozyt na Mortgage

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

lakiluki

Post #1 Ocena: 0

2013-10-16 19:10:35 (12 lat temu)

lakiluki

Mężczyzna

Z nami od: 16-10-2013

Witam. Proszę o pomoc i poradę, jeśli ktokolwiek miał taką sytuację .Jestem przed zakupem domu. Muszę prawnikom udowodnić skąd mam pieniądze na depozyt wspomnianego Mortgage. Problem rodzi się tutaj, pieniądze są przesłane z Polski, które mamy z żoną od naszych rodziców-głównie,.Czy ktoś z forumowiczów miał podobną sytuację i jak to załatwił. Prawnicy żądają bank statement'u z polskiego konta, z którego pochodzą pieniądze a także listu poświadczającego o darowiznie?. Problem następny to język ... , angielski, którego rodzice nie znają - a ma być to w tym właśnie języku i na dodatek potwierdzone przez urzędnika. :-?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2013-10-16 19:31:25 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Standardowa procedura wynikajaca z przepisow o zapobieganiu praniu pieniedzy.

List zawsze mozna przetlumaczyc i potem poswiadczyc. Urzednik, w ktorym kraju ma poswiadczyc autentycznosc tego listu? Polski notariusz i potem dodac apostille czy tutaj ktos?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

radopaa

Post #3 Ocena: 0

2013-10-16 19:31:27 (12 lat temu)

radopaa

Mężczyzna

Z nami od: 11-04-2013

Wystarczy ze rodzice napisza wam list odnosnie podarowania wam pieniedzy i dopisza ze nie beda zadac ich zwrotu. Potem z listem do tlumacza przysieglego i po klopocie. Oczywiscie wyciag z Polskiego konta albo potwierdzenie przelewu (ja takie dostalem jak przelewalem wieksza gotowke z Polski). Problemem moze byc jednak to co podaliscie w aplikacji o mortgage. Jezeli napisaliscie ze macie depozyt z wlasnych oszczednosci a teraz prawnicy poinformuja bank ze jednak z darowizny to moze byc lipa. Proponuje wszystko posprawdzac bo na tej podstawie bank moze cofnac mortgage offer nawet po wymianie kontraktow - podczas ostatniego sprawdzania a wtedy mozecie umoczyc depozyt i zostac z duzym problemem. Przechodzilem przez ten sam proces szesc miesiecy temu takze dosyc swieze informacje.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

inka144

Post #4 Ocena: 0

2013-10-16 19:33:47 (12 lat temu)

inka144

Kobieta

Z nami od: 09-02-2011

Ja akurat mialam przesylane pieniadze z polskiego konta bankowego na moje konto tutaj - i tylko to wydrukowalam, a powiedzialam, ze to sa moje oszczednosci trzymane na koncie polskim.Kiedy mnie zapytano o to skad mam pieniadze na depozyt- wlasnie tak odpowiedzialam, ze sa to oszczednosci zgromadzone tutaj i jak i te z PL.Nic innego nie musialam przedstawiac.

Do góry stronyOffline

radopaa

Post #5 Ocena: 0

2013-10-16 19:43:07 (12 lat temu)

radopaa

Mężczyzna

Z nami od: 11-04-2013

Cytat:

2013-10-16 19:33:47, inka144 napisał(a):
Ja akurat mialam przesylane pieniadze z polskiego konta bankowego na moje konto tutaj - i tylko to wydrukowalam, a powiedzialam, ze to sa moje oszczednosci trzymane na koncie polskim.Kiedy mnie zapytano o to skad mam pieniadze na depozyt- wlasnie tak odpowiedzialam, ze sa to oszczednosci zgromadzone tutaj i jak i te z PL.Nic innego nie musialam przedstawiac.

Wszystko zalezy od prawnika i tego jak duzo masz depozytu. Czesto czytalem na forum Money Saving Expert jak ludzie musieli przedstawiac wyciagi z ostatnich kilku lat zeby udowodnic ze pieniadze zbierane byly regularnie. Prawnik musi jedynie miec pewnosc ze pieniadze nie pochodza z lewych interesow etc. ale cesto banki cofaly oferte jezeli byla niezgodnosc tego co prawnik sprawdzil a tego co w aplikacji o mortgage.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

lakiluki

Post #6 Ocena: 0

2013-10-16 19:56:23 (12 lat temu)

lakiluki

Mężczyzna

Z nami od: 16-10-2013

Dzięki za szybką odpowiedź. To akurat tyczy się prawników. Mamy już Mortgage Principle, aplikacja o mortgage , a raczej spotkanie w banku mamy za tydzień.Martwi mnie też, że pieniądze na nasze konto zostały przelane przez Grosik- firmę wykonującą transfery i czy również będę musiał coś od nich żądać jakiegoś potwierdzenia... .

Do góry stronyOffline

Twinkle

Post #7 Ocena: 0

2013-10-16 20:08:22 (12 lat temu)

Twinkle

Kobieta

Z nami od: 18-12-2011

u nas tez pieniadze przesylali rodzice,chociaz byly to w wiekszosci nasze pieniadze,zeby nie komplikowac bo byly wywsylane z konta tesciowej wiec napisala po angielsku ze sa to pieniadze dla nas na depozyt,ze jest to podarunek.i tyle wystraczylo
lake...

Do góry stronyOffline

pszczola36

Post #8 Ocena: 0

2013-10-16 20:16:00 (12 lat temu)

pszczola36

Mężczyzna

Z nami od: 21-06-2008

Cytat:

2013-10-16 19:33:47, inka144 napisał(a):

Dokładnie tak samo miałem. Wystarczył przelew z polskiego konta na angielskie i nie było problemu.:-]

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

minicab

Post #9 Ocena: 0

2013-10-17 09:59:18 (12 lat temu)

minicab

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2009

W jednej z agencji chca miec pewnosc czy mam odlozony depozyt. W jaki sposob mam im to potwierdzic? Wydrukowac statement z banku wystarczy?
"One day you'll leave this world behind So live a life you will remember."

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2013-10-17 11:18:26 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zalezy jak bardzo zalezy Ci na obcowaniu z ta agencja. Ja bym zadnej agencji nie pokazywala wyciagow z banku.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,