Str 7 z 318 |
|
---|---|
jola1972 | Post #1 Ocena: 0 2013-02-22 10:53:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-03-2007 Skąd: * |
Korzystam z tych samych testów, o których Alfer74 i Richmond napisali.
|
bloby00 | Post #2 Ocena: 0 2013-02-22 11:09:47 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Ja się przygotowywałem do składania o obywatelstwo w zeszłym roku ale się nieco mi przedłużyło i teraz czekam do następnego (zwłaszcza, że będę się żenił, więc zrobimy wspólną aplikację)
![]() Ja miałem zamiar się przygotowywać z Life in the UK Test: Study Guide 2011: The Essential Study Guide for the British Citizenship Test . Kupiłem książkę, zacząłem czytać a w między czasie dowiedziałem się, że nie potrzebuję robić testu bo skończyłem ESOL z elementami British Citizenship. Tak przy okazji, jest ktoś zainteresowany dostaniem powyższej książki? Co prawda jest to edycja 2011 ale może się dużo nie różni od 2012? Ma nawet płytę z przykładowymi testami. Nie trzeba nic płacić, wyślę nawet za darmo. |
padi123 | Post #3 Ocena: 0 2013-02-28 02:01:30 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2013 Skąd: Belfast |
Czesc! Po 21 dniach od wyslania aplikacji o naturalizacje przyszla decyzja ktore oczywiscia byla pozytywna. Czekam teraz na list tzw. "invitation letter to ceremony". Potem aplikacja na paszport i z gorki
![]() |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-02-28 06:20:50 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
To szybko, gratulacje
![]() Carpe diem.
|
drwal44 | Post #5 Ocena: 0 2013-02-28 07:36:55 (12 lat temu) |
Z nami od: 24-11-2011 Skąd: liverpool |
to dziwne padi123 ze zdales na 100% ,przeciez oni nie udzielaja informacji na temat czy miales bledy czy nie tylko czy zdales lub nie.wyniki sa tylko znane home office.wiem bo pytalem po tescie .
warto zauwazyc ze oficjalny test kompletnie sie rozni forma pytan od tych z orginalnej ksiazki czy testow online. dziwi mnie ze ludzie cos wspominaja o wzieciu tlumacza na rozmowe o brytyjski paszport ![]() ![]() mi sie wydaje ze bycie brytyjczykiem wiaze sie tak jakby z uzywaniem jezyka angielskiego, ale moze sie myle [ Ostatnio edytowany przez: drwal44 28-02-2013 07:47 ] |
|
|
Armada | Post #6 Ocena: 0 2013-02-28 09:26:16 (12 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 03-02-2010 Skąd: London |
Cytat: 2013-02-22 11:09:47, bloby00 napisał(a): Ja się przygotowywałem do składania o obywatelstwo w zeszłym roku ale się nieco mi przedłużyło i teraz czekam do następnego (zwłaszcza, że będę się żenił, więc zrobimy wspólną aplikację) ![]() Ja miałem zamiar się przygotowywać z Life in the UK Test: Study Guide 2011: The Essential Study Guide for the British Citizenship Test . Kupiłem książkę, zacząłem czytać a w między czasie dowiedziałem się, że nie potrzebuję robić testu bo skończyłem ESOL z elementami British Citizenship. Tak przy okazji, jest ktoś zainteresowany dostaniem powyższej książki? Co prawda jest to edycja 2011 ale może się dużo nie różni od 2012? Ma nawet płytę z przykładowymi testami. Nie trzeba nic płacić, wyślę nawet za darmo. Witaj! Mam pytanie odnosnie Twojego kursu ESOL. Czy na certyfikacie masz zaznaczone ze byl to kurs z "citizenship elements" czy jest to skills for life? Ja mam zrobiony ESOL ( certyfikat z Cambridge)ale nie wiem czy kwalifikuje mnie do aplikowania o obywatelstwo.Probowalam dzwonic pod rozne numery ale mnie ciagle odsylaja. Skad dowiedziales sie, ze to wlasciwy kurs? |
bloby00 | Post #7 Ocena: 0 2013-02-28 10:27:13 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Cytat: 2013-02-28 09:26:16, Armada napisał(a): Witaj! Mam pytanie odnosnie Twojego kursu ESOL. Czy na certyfikacie masz zaznaczone ze byl to kurs z "citizenship elements" czy jest to skills for life? Ja mam zrobiony ESOL ( certyfikat z Cambridge)ale nie wiem czy kwalifikuje mnie do aplikowania o obywatelstwo.Probowalam dzwonic pod rozne numery ale mnie ciagle odsylaja. Skad dowiedziales sie, ze to wlasciwy kurs? Na certyfikacie mam samo "Level 2 Certificate in ESOL Skills for Life", jednak na liście ze szkoły (który jest wymagany) jest m.in. informacja: "The syllabus for the courses contained citizenship material and the qualification gained uses material produced by NIACE/LLU+". No a to wymagania z Home Office "Evidence of knowledge of English and of life in the UK If you are applying from the UK, you should provide: - your certificate of progression from one English for Speakers of Other Languages (ESOL) level to another, with a letter from the college confirming that you completed an ESOL with citizenship course; or - your letter confirming that you have passed the 'Life in the UK' test, stamped and signed by the test supervisor; or - your confirmation that you met this requirement in order to obtain settlement." Jak więc widać sami piszą, że na certyfikace nie musi być napisane tylko na liście potwierdzającym, że uczęszczało się na taki kurs, go skończyło i zawierał on materiały do obywatelstwa. Co ciekawe, nie piszą, że musi być to minimum któryś level, tylko fakt zdania z jednego levelu na drugi. Ja dla potwierdzenia dzwoniłem jeszcze do nich, na któryś z głównych numerów ale z tego co pamiętam to osoba chyba tylko przeczytała to co jest na stronie i potwierdziła, że tak jest ![]() P.S. Właśnie dostałem pm od osoby która jest zainteresowana tą książką co pisałem w poście wcześniej, więc moja oferta już będzie wykorzystana. |
padi123 | Post #8 Ocena: 0 2013-02-28 12:06:45 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2013 Skąd: Belfast |
Cytat: 2013-02-28 07:36:55, drwal44 napisał(a): to dziwne padi123 ze zdales na 100% ,przeciez oni nie udzielaja informacji na temat czy miales bledy czy nie tylko czy zdales lub nie.wyniki sa tylko znane home office.wiem bo pytalem po tescie . warto zauwazyc ze oficjalny test kompletnie sie rozni forma pytan od tych z orginalnej ksiazki czy testow online. dziwi mnie ze ludzie cos wspominaja o wzieciu tlumacza na rozmowe o brytyjski paszport ![]() ![]() mi sie wydaje ze bycie brytyjczykiem wiaze sie tak jakby z uzywaniem jezyka angielskiego, ale moze sie myle Zgadza sie, nie podaja. Jestem pewny pytan na ktore odpowiadalem bo pamietalem je z ksiazki. Nie zgodze sie z toba ze pytania sie roznia, jezeli twoj ang. jest na poziomie w ktorym czytasz ze zrozumieniem a nie tlumaczac sobie na polski co jest czasowo w twojej pamieci, to wszystko jest w porzadku i zrozumiesz/skojarzysz pytania z testu z odpowiedziami z ksiazki. [ Ostatnio edytowany przez: padi123 28-02-2013 12:10 ] |
drwal44 | Post #9 Ocena: 0 2013-02-28 13:49:37 (12 lat temu) |
no wlasnie piszesz ze pamietales z ksiazki,tylko ja mialem okolo 6 pytan ktorych w ksiazce z pytaniami nie napotkalem.nie widzialem tez oczywistych odpowiedzi w ksiazce ktora przeczytalem 2 razy(life in the uk journey to citizenship)
w sumie to sie za bardzo tym nie przejmuje bo udalo mi sie zdac test,tylko uprzedzam ze sie mozna naciac na niektorych pytaniach. |
drwal44 | Post #10 Ocena: 0 2013-02-28 13:52:20 (12 lat temu) |
![]() [ Ostatnio edytowany przez: drwal44 28-02-2013 13:53 ] |