Str 44 z 318 |
|
---|---|
lichowie | Post #1 Ocena: 0 2014-07-30 22:52:12 (11 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2007 |
Nie wiem czy tak można, ale myślałam o umówieniu się na spotkanie z urzędnikiem z nationality checking service. Z pewnością oni są dobrze poinformowani. Jeśli jednak tak nie wolno i przyjmują tylko kandydatów na obywateli z gotową dokumentacją, to myślę, że wybiorę się do prawnika od spraw imigracyjnych.
Rozważałam też skontaktowanie się z ukba, ale już sporo osób doniosło, że niczego nie interpretują, tylko podają standardowe informacje, które i tak znajdują się na rządowych stronach. Niby mogę poczekać z tą aplikacją, ale chciałabym wiedzieć na czym teraz stoję i może już zacząć działać w tym kierunku. |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2014-07-30 22:56:45 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Zapytac nie zaszkodzi, ale obawiam sie ze nie dadza ci zadnych gwarancji, ani nie powiedza aplikuj/nie aplikuj.
O jakim okresie mowisz jesli chodzi o JSA?
Ada
|
lichowie | Post #3 Ocena: 0 2014-07-30 23:24:57 (11 lat temu) |
Raz miesiąc i raz trzy miesiące, a tak poza tym cały czas pracowałam i dalej pracuje.
A tak swoją drogą, gdybym wtedy myślała o obywatelstwie to nie wziełabym JSA. Jakoś mi to specjalnie budżetu nie podreperowało, a teraz mi tylko wadzi. No ale na błędach się człowiek uczy. Tak sobie myślę, że może po prostu machnąć ręką i poczekać. Przynajmniej będę miała pewność, że o to się nie doczepią. A kto wie, może to czy aplikacja jest zatwierdzona lub odrzucona zależy też od urzędnika. Może wcale nie ma konkretnych wytycznych w tym temacie i urzędnicy mają pewną dowolność w ocenie czy dany kandydat wnosi coś do społeczeństwa czy też żeruje na nim. No nic. Jeszcze pomyślę, poczytam i wtedy zobaczę co zrobię. |
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2014-07-30 23:35:30 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Wytyczne mowia, ze osoba starajaca sie powinna byc zdolna do utrzymania poziomu zycia bez nadmiernego obciazenia dla budzetu.
Cztery miesiace w sumie w okresie 5+1 lat nie beda przseszkoda.
Ada
|
aisuga | Post #5 Ocena: 0 2014-07-31 16:36:18 (11 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: UK |
Ja mam pytanie odnoscie potwierdzenia znajomosci jezyka. Pisze wszedzie ze odpowiednik B1 ale nie moge znalezc co jest dokladnie odpowiednikiem (na liscie jest tylko ESOl, IELTS, BULATS). Kiedys na studiach zrobilam TELC ale nie widze go na liscie. Poza tym ukonczylam CIMA, ktorej tez nie ma nigdzie na liscie. Mam jeszcze ukonczone NVQ3 and ILM3. Czy probowal ktos potwierdzic jezyk czyms innym niz ESOL? Mozna sie gdzies dowiedziec czy zaakceptuja w/w certyfikaty bo nie chce mi sie chodzic do collegu ?
|
|
|
lichowie | Post #6 Ocena: 0 2014-07-31 18:42:26 (11 lat temu) |
Dzięki Ada.
A teraz podpinam się pod pytanie aisugi. Ja ma First Certificate in English (FCE) i Certificate in Advanced English (CAE). Nie wiem jednak czy te certyfikaty uznają czy też będę musiała się udać na jeszcze jeden egzamin z IELTSa. |
ChrisCov | Post #7 Ocena: 0 2014-07-31 19:24:12 (11 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Cytat: 2014-07-31 18:42:26, a-were napisał(a): Dzięki Ada. A teraz podpinam się pod pytanie aisugi. Ja ma First Certificate in English (FCE) i Certificate in Advanced English (CAE). Nie wiem jednak czy te certyfikaty uznają czy też będę musiała się udać na jeszcze jeden egzamin z IELTSa. To na pewno uznają. A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|
lichowie | Post #8 Ocena: 0 2014-07-31 19:46:49 (11 lat temu) |
Dzięki ChrisCov.
|
ChrisCov | Post #9 Ocena: 0 2014-07-31 20:47:40 (11 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Cytat: 2014-07-31 19:46:49, a-were napisał(a): Dzięki ChrisCov. Ja miałem certyfikat ESOL Level 2 (czyli odpowiednik CAE) oraz dyplom magistra brytyjskiego uniwersytetu. Kobieta nie chciała nawet kopiować tego papierka z ESOL i stwierdziła, że dyplom uniwersytetu jest lepszy ![]() Wczoraj złożyłem aplikację w NCS w Birmingham. Wszystko się mi jednak przedłuży o prawie miesiąc, ze względu na to, że 5 lat temu byłem od początku sierpnia przez 3 tygodnie na urlopie w Polsce, a przepis mówi, że w trzeba było być w tym czasie w Wielkiej Brytanii. Pani to zauważyła i powiedziała, że aplikację wyśle po 22 sierpnia. Gdyby to zrobić teraz, to byłaby odmowa. Poza tym poradziła mi, żeby poinformować bank, że niedługo Home Office ściągnie z mojego konta ponad 900 funtów, bo banki potrafią takie sumy blokować i wszystko by się jeszcze bardziej przedłużyło. [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 31-07-2014 20:50 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|
lichowie | Post #10 Ocena: 0 2014-07-31 21:41:31 (11 lat temu) |
A możesz mi jeszcze poradzić jak sobie poradzić z referenatami? Obawiam się, że mogę mieć problem ze znalezieniem professional person. Podobno lekarze GP poprosili o usunięcie z listy, bo byli nękani przez pacjentów. Do okulisty kiedyś tu poszłam zbadać wzrok, ale raz i właściwie się tam nie leczę. Sprawy bankowe załatwiam przez internet, więc pojęcia nie mam kto w tym banku miał by być moim referentem. Managerowie w mojej pracy są dość specyficzni więc odmowa by mnie nie zdziwiła. A pilota samolotu nie znam żadnego :D Ech, nie wiem jak to obejść. Masz jakieś pomysły?
|