Str 42 z 318 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2014-07-09 13:39:53 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Bremen | Post #2 Ocena: 0 2014-07-09 13:40:06 (11 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2004 Skąd: BERKSHIRE |
Cytat: 2014-07-09 13:00:18, Dwunasty napisał(a): Jeśli jesteś obywatelem polskim to na terenie Rzeczpospolitej musisz się posługiwać(wg prawa) polskimi dokumentami. Popełniasz przestępstwo np. okazując brytyjski paszport polskiemu policjantowi. Musiałbyś się zrzec obywatelstwa. Wiesz ze zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego jest prawie niemozliwe? Mozesz podac podstawe prawna w/w przepisu? Jesli mam obywatelstwo brytyjskie to sie nim posluguje bo jestem obywatelem brytyjskim wiec przysluguje mi takie prawo . I odpowiedz sobie skad taki policjant ma wiedziec czy ty polak czy brytyjczyk . bremen
|
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2014-07-09 13:44:09 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
podwojne obywatelstwo
Co do odpowiedzialnosci karnej, juz poszukaj w necie. [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 09-07-2014 13:44 ] |
WiedzmaPlePle | Post #4 Ocena: 0 2014-07-09 13:45:23 (11 lat temu) |
Z nami od: 21-04-2014 Skąd: Srodziemie |
Cytat: 2014-07-09 13:39:53, 12miko12 napisał(a): Data ważności jesd pod znakiem wodnym (...) No to miejmy nadzieje, ze teraz wyrobienie dowodu jest za darmo, skoro co 10 lat trzeba im sie meldowac i odnawiac. Dzieki za zwrocenie uwagi. Przeoczylabym te drobnostke; ) ![]() A tak sie cieszylam, ze udalo mi sie "ich" przechytrzyc. Tu pass brytyjski, tam id polskie i spokoj z odnawianiem flepow w PL. Nie ma tak dobrze; ) A tu wspomnien czar dla 12tki: ![]() ; ) [ Ostatnio edytowany przez: WiedzmaPlePle 09-07-2014 13:48 ] W czasie wojny milcza prawa!
|
Dwunasty | Post #5 Ocena: 0 2014-07-09 13:50:51 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-07-09 13:40:06, Bremen napisał(a): Wiesz ze zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego jest prawie niemozliwe? Mozesz podac podstawe prawna w/w przepisu? Jesli mam obywatelstwo brytyjskie to sie nim posluguje bo jestem obywatelem brytyjskim wiec przysluguje mi takie prawo . I odpowiedz sobie skad taki policjant ma wiedziec czy ty polak czy brytyjczyk . Zrzeczenie się obywatelstwa jest jak najbardziej możliwe ale czasochłonne i zależy od dobrej woli Prezydenta RP. Przepisy prawa regulujące kwestie obywatelstwa polskiego zawarte są w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ustawie z dnia 2 kwietnia 2009 r. o obywatelstwie polskim (Dz. U. z dnia 14 lutego 2012 r.). Nie masz takiego prawa w Polsce jeśli posiadasz podwójne (w tym polskie) obywatelstwo. Oczywiście wszędzie poza Polską możesz sobie "dobrać" paszport jaki w danym momencie Ci bardziej odpowiada. Np. w Argentynie wygodniej jest z Polskim ![]() To że policjant nie będzie czegoś wiedział nie oznacza iż Ty nie będziesz popełniał wykroczenia. Fakt, pewnie policjanta porobisz ale już w sądzie Ci się nie uda... edit; Tak mi się przypomniał filmik o policjancie: |
|
|
agarudii | Post #6 Ocena: 0 2014-07-09 16:45:22 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
Cytat: 2014-07-07 00:15:45, SonnyBoy napisał(a): No wiem, ale to dodatkowy zachod i koszty ale wiem ze trzeba to zrobic tylko ... w jakiej kolejnosci? Co pierwsze? Jak sie do tego zabrac w moim wypadku? Musze to ogarnac ASAP ... Jeszcze szybkie pytanko- kolezanka straszy, ze MUSZE przedtem wyrobic sobie stala rezydenture i dopiero wtedy mi sie liczy ten rok . Czy to prawda ? ( jestem w sumie 6,5 roku ) [ Ostatnio edytowany przez: <i>SonnyBoy</i> 07-07-2014 00:23 ] rezydentury nie musisz wyrabiac, wystarcza p60 z ostatnich 6lat. natomiast papiery z angielskiego i LIUK musisz miec inaczej nie masz po co wysylac aplikacji o obywatelstwo. Gal daty wyjazdow podajesz orientacyjnie, jezeli nie masz dokladnych, nie sadze zeby oni w kazdej aplikacji skrupulatnie to sprawdzali, wazniejsze jest nie przekroczenie dni poza uk w danym okresie. Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
SonnyBoy | Post #7 Ocena: 0 2014-07-09 17:02:58 (11 lat temu) |
Z nami od: 15-10-2007 Skąd: Manchester |
ufffff, czyli jak mam 6,5 roku stalego pobytu i pracy to musze:
1) zdac ESOL 3 2) zdac egzamin ze znajomosci uk i dopiero wtedy sie zglosic i zaplacic ta kwote, czy tak? Cytat: 2014-07-09 16:45:22, agarudii napisał(a): Cytat: 2014-07-07 00:15:45, SonnyBoy napisał(a): No wiem, ale to dodatkowy zachod i koszty ale wiem ze trzeba to zrobic tylko ... w jakiej kolejnosci? Co pierwsze? Jak sie do tego zabrac w moim wypadku? Musze to ogarnac ASAP ... Jeszcze szybkie pytanko- kolezanka straszy, ze MUSZE przedtem wyrobic sobie stala rezydenture i dopiero wtedy mi sie liczy ten rok . Czy to prawda ? ( jestem w sumie 6,5 roku ) [ Ostatnio edytowany przez: <i>SonnyBoy</i> 07-07-2014 00:23 ] rezydentury nie musisz wyrabiac, wystarcza p60 z ostatnich 6lat. natomiast papiery z angielskiego i LIUK musisz miec inaczej nie masz po co wysylac aplikacji o obywatelstwo. Gal daty wyjazdow podajesz orientacyjnie, jezeli nie masz dokladnych, nie sadze zeby oni w kazdej aplikacji skrupulatnie to sprawdzali, wazniejsze jest nie przekroczenie dni poza uk w danym okresie. |
agarudii | Post #8 Ocena: 0 2014-07-09 17:29:14 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2011 Skąd: trolford ;-) |
no tak, kompletujesz papiery, drukujesz sobie formularz AN wypelniasz go ( tam masz wszystko wypisane,co ci jest potrzebne)i wysylasz sam, albo idziesz do NCS i pani sprawdza i kopiuje papiery i ona to wysyla ( lepsza opcja bo orginalow papierow nie wypuszczasz z rak) a oplate dolaczasz, ja wysylalam przez NCS papiery wiec placilam karta ( dostajesz od pani druczek i wpisujesz tam dane do platnosci)
Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.
|
Bremen | Post #9 Ocena: 0 2014-07-09 17:58:08 (11 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2004 Skąd: BERKSHIRE |
Cytat: 2014-07-09 13:50:51, Dwunasty napisał(a): Cytat: 2014-07-09 13:40:06, Bremen napisał(a): Wiesz ze zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego jest prawie niemozliwe? Mozesz podac podstawe prawna w/w przepisu? Jesli mam obywatelstwo brytyjskie to sie nim posluguje bo jestem obywatelem brytyjskim wiec przysluguje mi takie prawo . I odpowiedz sobie skad taki policjant ma wiedziec czy ty polak czy brytyjczyk . Zrzeczenie się obywatelstwa jest jak najbardziej możliwe ale czasochłonne i zależy od dobrej woli Prezydenta RP. Przepisy prawa regulujące kwestie obywatelstwa polskiego zawarte są w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz w ustawie z dnia 2 kwietnia 2009 r. o obywatelstwie polskim (Dz. U. z dnia 14 lutego 2012 r.). Nie masz takiego prawa w Polsce jeśli posiadasz podwójne (w tym polskie) obywatelstwo. Oczywiście wszędzie poza Polską możesz sobie "dobrać" paszport jaki w danym momencie Ci bardziej odpowiada. Np. w Argentynie wygodniej jest z Polskim ![]() To że policjant nie będzie czegoś wiedział nie oznacza iż Ty nie będziesz popełniał wykroczenia. Fakt, pewnie policjanta porobisz ale już w sądzie Ci się nie uda... edit; Tak mi się przypomniał filmik o policjancie: - Każda sprawa jest traktowana indywidualnie – informuje funkcjonariusz SG dyżurujący pod bezpłatnym numerem informacyjnym 0 800 422322. – Osoba, która obawia się, że mogłaby mieć jakiekolwiek problemy z przekroczeniem polskiej granicy, powinna zwrócić się z zapytaniem do polskiej placówki dyplomatycznej zanim tutaj przyjedzie. Generalnie Straż Graniczna nie ma zadania sprawdzać, czy ktoś może się danym dokumentem posługiwać czy nie. Sprawdzamy jedynie, czy dokument nam przedstawiony jest prawdziwy, aktualny i czy przedstawia nam go osoba, której dane są w tym dokumencie. Jeżeli, dajmy na to, pan Kaminski przedstawi nam własny, ważny paszport USA i nie będzie figurował w ewidencji obywateli polskich, to nie mamy żadnego powodu, aby wymagać od niego jakiegoś innego dokumentu. ![]() bremen
|
Dwunasty | Post #10 Ocena: 0 2014-07-09 18:08:48 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-07-09 17:58:08, Bremen napisał(a): - Każda sprawa jest traktowana indywidualnie – informuje funkcjonariusz SG dyżurujący pod bezpłatnym numerem informacyjnym 0 800 422322. – Osoba, która obawia się, że mogłaby mieć jakiekolwiek problemy z przekroczeniem polskiej granicy, powinna zwrócić się z zapytaniem do polskiej placówki dyplomatycznej zanim tutaj przyjedzie. Generalnie Straż Graniczna nie ma zadania sprawdzać, czy ktoś może się danym dokumentem posługiwać czy nie. Sprawdzamy jedynie, czy dokument nam przedstawiony jest prawdziwy, aktualny i czy przedstawia nam go osoba, której dane są w tym dokumencie. Jeżeli, dajmy na to, pan Kaminski przedstawi nam własny, ważny paszport USA i nie będzie figurował w ewidencji obywateli polskich, to nie mamy żadnego powodu, aby wymagać od niego jakiegoś innego dokumentu. ![]() No ale jak się ma to do tego że w Polsce posługiwanie się paszportem innego państwa przy jednoczesnym posiadaniu obywatelstwa polskiego jest wykroczeniem? Zwróć również uwagę na te zdania : Każda sprawa jest traktowana indywidualnie nie będzie figurował w ewidencji obywateli polskich Generalnie Straż Graniczna nie ma zadania sprawdzać, czy ktoś może się danym dokumentem posługiwać czy nie. W ostatnim zdaniu wyróżniłbym słowo GENERALNIE... Nie wiem o co się spierać, przepisy SA przepisami a to że może nie zawsze się ich przestrzega czy egzekwuje to zupełnie inna sprawa i nie oznacza iż takie regulacje nie istnieją. Edit: A tak jak już cytujesz fragment jakiejś wypowiedzi to szkoda że ten przeoczyłeś w tym samym tekście : Dlatego wielu Polaków posiadających podwójne obywatelstwo popełnia wykroczenie, posługując się przy przekraczaniu granicy paszportem innym niż polski. ps.2 ten teks na forum gw jest z 2003 roku... |