MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Obywatelstwo brytyjskie

« poprzednia strona

Strona 318 z 318 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 316 | 317 | 318 ] - Skocz do strony

Str 318 z 318

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2025-06-02 17:20:16 (2 dni temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
Pracujemy, płacimy podatki, korzystamy z publicznych usług, ale o kierunku, w którym ten kraj zmierza, decydują za nas inni. I sądząc po popularności tematu o wyborach w PL - wcale nie jest tak, że zupełnie nie interesujemy się polityką.

Moze tu nie pasuja/ nie rozumieja? Skoro tutejsi konserwatysci sa bardziej liberalni ( po ichniemu lewaccy chyba) od polskiej lewicy? I nawet w ukipie sa czarni, Himdusi i kto tam jeszcze. Tego juz chyba za wiele, i UK sie bynajmniej nie nawroci:-8
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #2 Ocena: 0

2025-06-02 17:37:04 (2 dni temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2025-06-02 17:20:16, galadriel napisał(a):
Moze tu nie pasuja/ nie rozumieja? Skoro tutejsi konserwatysci sa bardziej liberalni ( po ichniemu lewaccy chyba) od polskiej lewicy? I nawet w ukipie sa czarni, Himdusi i kto tam jeszcze. Tego juz chyba za wiele, i UK sie bynajmniej nie nawroci:-8

Myślisz, że jeżeli ktoś nawet nie może głosować - będzie zagłębiał sie w skład etniczny poszczególnych ugrupowań i ich liderów?

Dla mnie to bardziej wygląda na takie poczucie tymczasowości - skoro i tak planuję kiedyś wrócić do PL to po co mam inwestować w UK.

Stosując alegorię z domem/mieszkaniem - ja też w UK czuję się bardziej jako tenant niż owner-occupier :) Pomimo całkiem niezłego, myślę, stopnia zintegrowania, nie określiłbym się jako British. Polish with British passport bardziej pasuje.
Ale mieszkając tu ponad 20 lat, i jeżeli zdrowie pozwoli, planując zostać na co najmniej kolejne 20, chciałbym mieć jakikolwiek wpływ na to, co mnie otacza i wywiera wpływ na mnie i moją rodzinę.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2025-06-02 18:12:11 (2 dni temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Dobra, dobra, nie wymigasz sie. Jestes British Pole i tyle. I w sumie to nawet rozwine te jakze odwazna mysl. Cos troche jak Polonusi z USA ( plastic Poles) czy Pakistanczycy urodzeni w Uk. Nie pasuja juz nigdzie. Maja inne zycie i problemy niz Polacy w Polsce czy Pakistanczycy w Pakistanie. Okreslaja sie jako Polacy w USA, albo jako Pakistanczycy w Uk, i koniec koncow nie pasuja nigdzie.

Co do zaangazowania w zycie publiczne/ polityczne/ spolecznosc lokalna. Mysle, ze chodzi o to, ze wiele osob zamyka sie w takim wlasnym ghett’cie. Srodowisko pracy Polacy, w tv polskie programy i zarelko w polskim sklepie. A jak EUSS skanceluja to bedzie placz. I tak poza tym, przyzwyczajeni do latwego zycia tutaj, wcale moze nie byc tak latwo odnalezc sie po tylu latach w Polsce.

A’ propos, smieszny filmik na fb wlasnie obejrzalam: „ teraz to bedzie <a href="mailto:zapie@#€&l" target="_new">zapie@#€&l</a> na lotniskach. Polowa Polski chce sie wyniesc, a Polonia po 25 latach wraca” :8

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 02-06-2025 18:22 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Strona 318 z 318 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 316 | 317 | 318 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,