Str 32 z 313 |
|
---|---|
radopaa | Post #1 Ocena: 0 2013-12-31 10:41:13 (11 lat temu) |
Z nami od: 11-04-2013 Skąd: Hinckley |
Czy moglby ktos podpowiedziec jak to jest z tym ESOL w przypadku gy ukonczylo sie to Higher National Diploma in Business Management? Jestem tu od 11 lat pracujac na kierowniczych stanowiskach ale nie mam zadnego oficjalnego potwierdzenia moich zdolnosci jezykowych. Czy w dalszym ciagu musze brac udzial w 10-cio tygodniowym kursie??
|
kagusia | Post #2 Ocena: 0 2013-12-31 15:59:45 (11 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2013 Skąd: manchester |
do Jagermeister ,dziekuje za odpowiedz.chce dodac,ze osoba caly czas pracuje, osiem lat.byla krotko na bezrobociu i w tym czasie przeszla szkolenie,podjela prace.okolo czterech lat pobierala HOUSING BENEFIT co mnie bardzo martwi.czytalam,ze nalezy wyrobic karte stalego pobytu przed rokiem 2015bylo podane gdzie wystapic o formularze i podana byla ich cena chyba z przesylkaczytalam tez,ze w listopadzie zaczeto ustalac wymogi wobec imigrantow i zawodyciekawe,czy te wymagane zawody beda tez musialy miec osoby z UE z karta stalego pobytuile orientacyjnie teraz oczekuja sie na potwierdzenie stalego pobytu.podobno kurs ESOL 10 tyg.i po ile godzin dziennie.jeszcze jedno,ze nalezy podac list dotyczacy bezrobocia oraz list dotyczacy nie zdolnosci do pracy.czy to dotyczy nie zdolnosci na osobe dorosla tyko czy tez na opiele nad dziecmi oraz jaki okres nie zdolnosci do pracy jest dopuszczalny w roku.jestem b.zmartwiona.w Polsce nie ma zadnej pomocy,wiem co pisze.bardzo prosze o wyrozumialosc i odowiedz.dziekuje
|
Jagermeister | Post #3 Ocena: 0 2014-01-01 04:13:58 (11 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2009 Skąd: Sheffield |
Pierwsza kwestia. Jak wyglada kwestia WRS u tej osoby? Czy dokonoywala kolejnych rejestracji w ciagu 30 dni w przypadku zmiany pracodawcy i nie przepracowaniu okresu 12 miesiecy?
Niestety Housing Benefit nie widnieje na liscie zasilkow ktore obywatele UE moga pobierac. Ale z drugiej strony ta osoba pracowala (zeby HO uznal prace za prace to WRS musi sie zgadzac). To juz jest rozpatrywane indywidualnie czy dana osoba byla obciazeniem dla panstwa. Im pozniej ten zasilek byl pobierany tym lepiej. Kluczowe jest pierwsze piec lat od czasu podjecia pracy ( a wlasciwie od ostatniej rejestracji WRS) Dlaczego do 2015 roku? Ten dokument jest kompletnie opcjonalny. jednak w tym konkretnym przypadku zgodze sie ze jego uzyskanie jest calkiem uzasadnione. Nie czeka sie zbyt dlugo, ok kilku tygodni... moze troche dluzej. A srube oczywiscie dokrecaja z kilku powodow. Klimat jest taki a nie inny i poki co latwiej nie bedzie. Lista zawodow? To jakies nowe zyczenia premiera Camerona albo politykow UKIP? Podejrzewam ze takie zagrywki kolidowalyby z dyrektywa UE i jezeli juz mialyby w kogos uderzyc to w nowych imigrantow z UE a nie tych ktorzy sa osiedleni i maja staly pobyt. Poki co skupilbym sie na tym co na chwile obecna wymaga Home Office bo sprawy imigracyjne to ich broszka. To urzednik w Liverpoolu wydaje decyzje a nie Nigel Farage. Mozna byc calkowicie niezdolnym do pracy ale musi byc to orzeczone przez lekarza. Trzeba rowniez wykazac ze sie wczesniej pracowalo dwa lata w UK. Bycie niezdolnym do pracy to jedna z drog do stalego pobytu ale pod pewnymi warunkami o ktorych wspomnialem. Musi byc to stan permanentny. A zrezygnowanie z pracy na rzecz opieki nad dziekiem nie wchodzi w ta kategorie. Co do bezrobocia to nalezy byc zarejestrowanym w Job Centre i aktywnie poszukiwac prace. Kurs zawodowy w tym okresie tez gra na korzysc. Matka i syn chca uzyskac obywatelstwo? Sytuacja syna jest uzalezniona od sytuacji matki w tym momencie chyba ze poczekalby do ukonczenia 18 lat i wtedy staralby sie na wlasnej podstawie jako uczen pod warunkiem ze caly okres mial polska karte EKUZ lub prywatne ubezpiecznie zdrowotne. Wiec oczywiscie lepiej bedzie jak potwerdzi sie staly pobyt na podstawie matki. Aplikacje EEA3 (na staly pobyt) trzeba wydrukowac i placi sie 55 funtow od osoby. Od 28.10.2013 wymaganie odnosnie jezyka i wiedzy o zyciu w UK ma dwie czesci. Pierwsza z nich to Life in the UK Test a druga czesc to dodatkowy papier z angielskiego ktory musi byc na poziomie B1 CEFR. Egzamin ma 24 pytania z roznych dziedzin (np historia czy kultura) i trzeba odpowiedziec na 18 poprawnie. Ten test kosztuje 50 funtow i bookuje sie go przez internet. Kurs ESOL aby odpowiadal poziomowi B1 musi byc Entry Level 3. Trzeba dowiedziec sie w lokalnym colledzu ile sie placi i kiedy taki kurs sie odbywa ktory konczy sie egzaminem. So rowniez i inne egzaminy ktore mozna zdac bez uczeszczania na kurs. Pelna Lista akceptowanych kwalifikacji z angielskiego w zaleznosci od poziomu: B1 CEFR I jeszcze cos na koniec. Jezeli ta osoba wraz z synem uzyskaja potwierdzenie stalego pobytu to musza odczekac rok czasu jezeli chca ubiegac sie o obywatelstwo i wykazac staly pobyt poprzez te karty. Jesli wczesniej to przynajmniej wiedza ze staly pobyt maja ale musza starac sie z takimi dokumentami jakie zostaly wyslane na staly pobyt. [ Ostatnio edytowany przez: Jagermeister 01-01-2014 05:16 ] |
Jagermeister | Post #4 Ocena: 0 2014-01-01 05:38:45 (11 lat temu) |
Musze napisac post pod postem poniewaz nie da sie edytowac poprzedniego.
A wiec tak: Drukowac aplikacje EEA3. Dane glownej aplikantki w section 1, potem w section 2 dane syna jako czlonka rodziny. W section 7 dane odnosnie tego robila ta osoba. Nie wpisywac tam nauki syna (czy cokolwiek innego robil), to nie ma znaczenia w tym momencie. Oczywiscie relacja rodzic - syn musi byc potwierdzona oryginalem aktu urodzenia i tlumaczniem. W section 8 nieobecnosci za okres pierwszy pieciu lat pobytu matki i syna oraz data i miejsce pierwszego wjazdu do UK. Tego z mysla o zamieszkaniu Co wysylac? Oryginaly dokumentow - zdjecia zgodnie z instrukcjami - paszporty lub dowody osobiste - wszystkie WRSy, listy od pracodawcy, wszystkie P60 (tu zeby pokazac ciaglosc w ciagu pierwszych pieciu lat jak i po tym okresie), ostatnie payslipy tez moga byc - list od Job Centre o bezrobociu, kurs zawodowy takze - dokumenty wykazujace pobyt czyli umowy najmu, Council Tax, rachunki, listy ze szkoly syna potwierdzajace zapisanie sie do szkoly/kurs w colledziu. - akt urodzenia syna + tlumaczenie W section 11 odnosnie dolacznych dokumentow odfajczyc odpowiednie rubyki. Oprocz tej zwiazanej z nauka w szkole. Paradoksalnie dokumenty o nauce syna sa potrzebne jako wykazanie pobytu w UK i nie stanowia podstawy do samodzielnego ubiegania sie o staly pobyt w tym przypadku. O staly pobyt staraja sie na podstawie tego co robila matka. Jak zostanie zalatwiony staly pobyt to potem zostaly juz tylko sprawy jezykowe. @ radopaa Tak, oprocz testu LIUK potrzebujesz dodatkowy papier. Gdyby to byl np licencjat lub magister ukonczony w UK lub po angielsku w innym kraju to nie byloby problemu. HND to za malo. Twierdza ze to ile ktos lat mieszkal nie ma znaczenia. Obywatelstwo to przywilej i wymaga poswiecien. HO akceptuje przerozne kwalifikacje z angielskiego i ich lista jest dostepna. [ Ostatnio edytowany przez: Jagermeister 01-01-2014 05:54 ] |
Crunchlee | Post #5 Ocena: 0 2014-01-01 14:56:15 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Od 28.10.2013 wymaganie odnosnie jezyka i wiedzy o zyciu w UK ma dwie czesci. Pierwsza z nich to Life in the UK Test a druga czesc to dodatkowy papier z angielskiego ktory musi byc na poziomie B1 CEFR. Egzamin ma 24 pytania z roznych dziedzin (np historia czy kultura) i trzeba odpowiedziec na 18 poprawnie. Ten test kosztuje 50 funtow i bookuje sie go przez internet.
Kurs ESOL aby odpowiadal poziomowi B1 musi byc Entry Level 3. Trzeba dowiedziec sie w lokalnym colledzu ile sie placi i kiedy taki kurs sie odbywa ktory konczy sie egzaminem. So rowniez i inne egzaminy ktore mozna zdac bez uczeszczania na kurs. Pelna Lista akceptowanych kwalifikacji z angielskiego w zaleznosci od poziomu: B1 CEFR Mam pytanie odnośnie w/w tekstu...czy muszę spełnić oba warunki czyli zdać Life in the UK Test oraz jednocześnie posiadać kurs ESOL Entry Level 3? Czy wystarczy tylko posiadać dokument jeden z w/w ? UWAGA: autor postu zastrzega sobie prawo do zmiany punktu widzenia w dowolnym momencie. Wyrażona opinia jest aktualna tylko w chwili jej pisania.
|
|
|
Jagermeister | Post #6 Ocena: 0 2014-01-01 23:13:48 (11 lat temu) |
Tak, od 28 pazdziernika trzeba zdac zarowno Life in the UK Test jak i posiadac dodatkowy papier z angielskiego jak np. ESOL czy IELTS itd
|
NightFury | Post #7 Ocena: 0 2014-01-02 01:00:57 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Nawet ci ktorzy sa tu juz od dlugiego czasu, zawsze mieli stala I legalna prace I angielski znaja? Mnie nie o zdawanie chodzi tylko o te 10 tygodni kursu. Pracuje, mam inne zajecia...
Music leads me through my life
|
Jagermeister | Post #8 Ocena: 0 2014-01-02 01:55:55 (11 lat temu) |
Nie jest konieczne chodzenie na ESOL ktory trwa iles tam tygodni. ESOL to tylko jedna z mozliwosci
Trzeba samemu sprawdzic i zobaczyc ktory egzamin odpowiada. |
bloby00 | Post #9 Ocena: 0 2014-01-02 10:28:55 (11 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Cytat: 2014-01-01 23:13:48, Jagermeister napisał(a): Tak, od 28 pazdziernika trzeba zdac zarowno Life in the UK Test jak i posiadac dodatkowy papier z angielskiego jak np. ESOL czy IELTS itd Ooo rany, głupi Brytyjczycy! Przecież wystarczało wcześniej mieć kurs ESOL z elementem citizenship. Teraz wprowadzili mimo wszystko test? Pewnie celowo utrudniają aby mniej osób się starało. Test powinien był łatwy ale miałem nadzieję, że nie będę musiał go sobie robić. P.S. Nie wiecie czy ok jest wypełnienie ich formularza o obywatelstwo na komputerze? Nie wiem jak teraz ale wcześniej udostępniali tylko nieedytowalne PDFy ale z odpowiednim edytorem PDF można sobie wypisać go komputerowo a później wydrukować. Ja mam kiepskie pismo a dodatkowo łatwo się pomylić i formularz trzeba później cały przepisywać ręcznie, a tak to edycja i po sprawie ![]() |
stanislawski | Post #10 Ocena: 0 2014-01-02 11:32:07 (11 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Tak, teraz utrudniają, aby było gorzej. Na cholerę im ludzie, którzy są lepiej wykształceni, a nawet lepiej mówią po angielsku niż ich w własny chłam, którego mają od cholery..
|