MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Obywatelstwo brytyjskie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 283 z 313 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 282 | 283 | 284 ... 311 | 312 | 313 ] - Skocz do strony

Str 283 z 313

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

plazaa

Post #1 Ocena: 0

2019-04-02 21:26:15 (6 lat temu)

plazaa

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2016

dzieki:)

A ja sie zaczalem zastanawiac czy jest wogole sens ubiegania o obywatelstwo Brytyjskie jesli ma sie SS. Wlasciwie co wiecej mi daje obywatelstwo Brytyjskie?

1.poza tym ze ze wszystkimi oplatami to kolo 1600 funtow.

2. Obywatelstwa wcale nie musze dostac.

3. Co mi to daje wiecej oprocz tego ze moge do niektorych krajow bez wizy pojechac? i oprocz tego ze moge wyjechac np do Polski np na 5 lat.( i wrocic po tych 5 latach)

[ Ostatnio edytowany przez: plazaa 02-04-2019 21:27 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Patkia

Post #2 Ocena: 0

2019-04-02 21:36:07 (6 lat temu)

Patkia

Kobieta

Z nami od: 24-02-2019

Dla mnie obywatelstwo to obywatelstwo, nie ma ważniejszego dokumentu w danym kraju niż lokalny paszport. Ja się będę ubiegać o brytyjski na 100%.

[ Ostatnio edytowany przez: Patkia 02-04-2019 21:36 ]

Do góry stronyOffline

plazaa

Post #3 Ocena: 0

2019-04-02 21:41:37 (6 lat temu)

plazaa

Mężczyzna

Rozumiem tylko co on daje wiecej niz SS?
Bo juz nawet nie chodzi o wydane 1600 funtow. SS tez jest dozywotnio wydawany, no chyba ze sie jest poza UK wiecej niz 2 lata ( a byc moze zmnienia to na 5 lat)

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #4 Ocena: 0

2019-04-02 23:01:09 (6 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Gdyby mogący uzyskać brytyjskie obywatelstwo skorzystalli ze swoich praw,to temat brexitu zakonczył by się w roku 2016. A tak po raz kolejny jestesmy swiadkami procesu dowodowego w sprawie wiarygodnosci UK jako partnera w czymkolwiek.

Cytat:

2019-04-02 21:26:15, plazaa napisał(a):
dzieki:)

A ja sie zaczalem zastanawiac ...

3. Co mi to daje wiecej oprocz tego ze moge do niektorych krajow bez wizy pojechac? i oprocz tego ze moge wyjechac np do Polski np na 5 lat.( i wrocic po tych 5 latach)

[ Ostatnio edytowany przez: <i>plazaa</i> 02-04-2019 21:27 ]

Wynik braku aktywnosci w wyborach wlasnie obserwujesz.

Nie majac obywatelstwa, nie decydujesz "na co wydawane sa Twoje podatki", poddajesz sie woli innych.

Nie glosujesz, Twoja opinia nie ma znaczenia.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 02-04-2019 23:20 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #5 Ocena: 0

2019-04-02 23:34:15 (6 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Masz takie troche materialne podejscie do naturalizacji:), takich wymiernych (jak 100£ doplata do emerytury:) kozysci to z GB obywatelstwa nie ma. Nie wiem jak dlugo juz w tym kraju mieszkasz i co planujesz zrobic w przyszlosci ale mozesz wtedy poczuc sie troche bardziej "brytyjczykiem", no i zaglosowac w wyborach/kolejnym referendum na Borysa.J czy innego Corbyna.W aplikacji jest chyba pytanie o intencje na przyszlosc (czy zamiezamy pozostac w UK, ciekawe czy by odrzucili jak zaznaczylo by sie ze nie)

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #6 Ocena: 0

2019-04-02 23:46:33 (6 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2019-04-02 23:34:15, kaktusak napisał(a):
Masz takie troche materialne podejscie do naturalizacji:), takich wymiernych (jak 100£ doplata do emerytury:) kozysci to z GB obywatelstwa nie ma. Nie wiem jak dlugo juz w tym kraju mieszkasz i co planujesz zrobic w przyszlosci ale mozesz wtedy poczuc sie troche bardziej "brytyjczykiem", no i zaglosowac w wyborach/kolejnym referendum na Borysa.J czy innego Corbyna.W aplikacji jest chyba pytanie o intencje na przyszlosc (czy zamiezamy pozostac w UK, ciekawe czy by odrzucili jak zaznaczylo by sie ze nie)

Materialne? Przeciez zyjemy w swiecie materialnym, a nie wyimaginowanym, chyba ze to matrix.
Zanim tutaj przybylem, wiedzialem jaki jest scenariusz.

Jesli ktos juz wydal £40-£1600 na ta "watpliwa" Twoim zdaniem przyjemnosc, to przynajmniej nie musi sie zastanawiac ile razy i jakie procedury bedzie jeszcze musial przechodzic, zanim sie nimi zmeczy.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2019-04-03 03:39:24 (6 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Cytat:

2019-04-02 20:32:49, tomaszzet napisał(a):
Cytat:

2019-04-02 15:28:26, plazaa napisał(a):
Ja juz dostalem status osoby osiedlonej:) czekalem cale 3 dni:) czyli naprawde szybko to idzie.

A mam pytanie bo mam tutaj kolezanke ktorej dziecko urodzilo sie w UK czy ona tez musi aplikowac o ten status? .

Jeżeli koleżanka nabyła status rezydenta stałego (PR) zanim urodziła dziecko, to może złożyć wniosek o wydanie dla niego brytyjskiego paszportu.

Jeżeli dziecko uzyska paszport brytyjski, to nie będzie podlegalo obowiazkowi rejestracji SS, bo będzie obywatelem brytyjskim.

Tak czy siak będzie musiała aplikować o SS dla siebie.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>tomaszzet</i> 02-04-2019 20:36 ]

Nabyła w sensie, że mieszkała wymagany czas i płaciła podatki? Wiem, że znajomy o żadne rezydentury nigdy nie aplikowali a dzieci obywatelstwo dostały.

Moim zdaniem po brexicie bez umowy obywatelstwo będzie dużo lepszym zabezpieczeniem przyszłości. Co jak kiedyś wymyślą, że np. komuś kto nie jest obywatelem nie należy się np. kredyt studencki?
Przerażająca jest wysokość opłaty.

Do góry stronyOffline

plazaa

Post #8 Ocena: 0

2019-04-03 06:50:02 (6 lat temu)

plazaa

Mężczyzna

Swiat jest materialny a w UK jeszcze bardziej niz w Polsce:) A my zawsze bedziemy Polakami ktorzy mieszkaja w UK, niezaleznie czy bedziemy tutaj 6 czy 16 lat:) I zadne drugie obywatelstwo tego nie zmienii:)I poki co roznica miedzy SS a paszportem wcale nie jest taka wielka. A co do wyborow w UK to srednio mnie to obchodzi tak samo jak UK srednio obchodza Polacy mam takie odczucie:) Im tez tylko chodzi o to zeby miec w miare tanich i dobrych pracownikow:) A zeby nie Polacy nie bylo by tego kraju fakt ale kto z mlodych Anglikow pamieta jeszcze o tym? Moim zdaniem jesli ktos szuka jakis glebszych wartosci to znajdzie je w Polsce a nie tutaj. Ja jestem tutaj ze wzgledow materialnych i nic wiecej.

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #9 Ocena: 0

2019-04-03 08:23:39 (6 lat temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Mysle ze jednak 16-letni pobyt troche zmienia perspektywe, w Polsce sie urodzilem i zylem az do konca studenckiego zycia ale cale dorosle, zawodowe zycie spedzilem w UK i w tym momencie przyszlosc tego kraju, nie Polski bardziej mnie interesuje, z Polska wiaza mnie sentymenty z mlodosci (i rodzina). Brak zainteresownia wyborami to dziwna rzecz, odddajemy w ten sposob decyzje co do wlasnej przyszlosci (tez ekonomicznej) w rece innych osob, mnie srednio interesuje polska polityka, moge poczytac jak sie Pis z PO zre ale co to ma ze mna wspolnego, nie mieszkam tam to i nie glosowalem od kilkunastu lat. UK pewnie srednio obchodzi moja skromna osoba, ale nie mam zludzen zeby moj los interesowal rzad RP czy jakis inny bezosobowy twor zwany Polska, jestesmy jako narod podobno strasznymi indywidualistami i sredniego Polaka interesuje los najblizszej rodziny, moze najblizszych znajomy a reszta jest obojetna, podobno to relikt czasow komunistycznych i ciaglej walki z onym-panstwem, stad tez sklonnosc do ciaglego kombinowania (tzw "radzenie sobie";). Nad naturalizacja sam sie zastanawiam ale pewnie ja zrobie za kilka miesiecy jak w koncu po 15 latach spelnie kryteria, dla swietego spokoju. Troche to kosztuje to prawda ale ludzie wydaja wieksze kwoty na glupoty, moze powinni zamiast powiazac to np z placeniem podatkow osobistych przez 5 lat?.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2019-04-03 10:47:25 (6 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Dla porównania:
-koszt obywatelstwa niemieckiego to 255 euro (opłata) plus koszta egzaminów (kilkadziesiąt euro).
-koszt obywatelstwa irlandzkiego 155 euro
-koszt obywatelstwa polskiego 219 zł

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 03-04-2019 10:56 ]

Do góry stronyOffline

Strona 283 z 313 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 282 | 283 | 284 ... 311 | 312 | 313 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,