Str 2 z 8 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2012-10-06 10:30:22 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
mlody_leszczyk | Post #2 Ocena: 0 2012-10-06 10:42:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: Luton |
Jak dobrze pamietam, to chyba bedziesz mial problem z wymeldowaniem. A to dlatego, ze jeszcze nie stanoles na Wojskowej komisji lekarskiej. Co prawda obowiazku sluzby w PL juz niema, ale chyba rejestruja nadal mlodych tak na wszelki wypadek.
Jak ja sie wymeldowywalem lata temu, to urzedniczka mi mowila, ze przed rejestracja mnie nie wymelduja. A jak juz bede u nich to mam informowac ich za kazdym razem o zmianie adresu zagranica tak w razie "W" dyby mnie potrzebowali... ![]() |
krakn | Post #3 Ocena: 0 2012-10-06 10:48:21 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
mlody_leszczyk, bo ty jesteś dla armii polskiej nie do zastąpienia, specjalnego przeznaczenia hihihi.
a kolega wyjmuje stare przepisy meldunkowe, nie ma obowiązku meldunku w Polsce. natomiast jest trudno żyć bez meldunku, bo nawet samochodu nie zarestrujesz. ale raczej ten kłopot nie dotyczy bezdomnych w Polsce hihihi Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #4 Ocena: 0 2012-10-06 10:48:41 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2012-10-06 10:54:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
zwracam honor, faktycznie jest jeszcze obowiązek ale jaja http://www.bankier.pl/wiadomosc/Koniec-kar-za-brak-meldunku-zniesienie-obowiazku-w-2014-r-2079532.html
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2012-10-06 10:56:53 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
sto-krotka | Post #7 Ocena: 0 2012-10-06 11:19:03 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2012 Skąd: North West |
To ja juz zglupialam. Jest zapis o obowiazku posiadania adresu stalego zameldowania a jednoczesnie mozna wyrobic dowod sobisty bez takiego adresu.
... serva me, servabo te...
|
Post #8 Ocena: 0 2012-10-06 11:51:16 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
lesgra11 | Post #9 Ocena: 0 2012-10-06 11:54:33 (13 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2010 Skąd: Lincoln |
ooW świetle art. 45 ust. 1 ustawy organem właściwym do wydania dowodu osobistego jest organ gminy. Według ust. 2 tego artykułu - właściwość miejscową organu, o którym mowa w ust. 1, ustala się według miejsca pobytu stałego osoby ubiegającej się o wydanie dowodu osobistego, a w razie braku takiego miejsca - według ostatniego miejsca pobytu stałego tej osoby. Jeżeli nie można ustalić właściwości miejscowej organu w sposób wskazany w ust. 2, dowód osobisty wydaje organ gminy właściwy dla obszaru dzielnicy Śródmieście w m. st. Warszawie (ust.3).
Jak wnosić należy z treści tych przepisów, właściwość miejscowa organu w zakresie wydawania dowodów osobistych została ewidentnie przypisana organowi gminy ze względu na miejsce pobytu stałego osoby ubiegającej się o wydanie dowodu osobistego. Według art. 6 ust. 1 ustawy - pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania. Orzecznictwo sądów administracyjnych wskazuje, że o charakterze pobytu w określonej miejscowości decyduje zamiar osoby podlegającej obowiązkowi meldunkowemu, jednakże w razie wątpliwości co do charakteru pobytu organ administracji państwowej nie może ograniczyć się do bezkrytycznego przyjęcia oświadczenia woli takiej osoby co do jej zamiaru. O ocenie charakteru pobytu decyduje bowiem nie tylko werbalna treść oświadczenia woli, lecz również okoliczności faktyczne wskazujące na zamiar rzeczywisty (por. wyrok NSA w Warszawie z dnia 10.03.1981 r., sygn. akt SA 314/81, ONSA 1981/1/24). W ocenie Sądu, w omawianym przypadku, wyrażenie z ust. 2 art. 45 ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych, że właściwość miejscową organu ustala się "według miejsca pobytu stałego osoby ubiegającej się o wydanie dowodu osobistego" oraz sformułowania - "organ gminy właściwy ze względu na miejsce pobytu stałego wnioskodawcy", "organ gminy właściwy ze względu na miejsce. Cozabzdury wypisujesz ,jaki adres zameldowania ,jestes nie pelnoletni i zadnych czynosci prawno-administracyjnych nie mozesz wykonywac. A zastanawiales sie kto ci wyrobi dowod osobisty gdy skonczysz 18 lat a nie bedziesz mial meldunku w polsce.Roman Dmowski, wiceminister spraw wewnętrznych, mówi wprost: - W praktyce oznacza to, że np. obowiązek meldunkowy zniknie dwa lata później, niż zakładaliśmy, czyli od stycznia 2016 r. Poczekamy też na dostęp do danych o ewidencji ludności z dowolnego urzędu w kraju. - Zdaję sobie sprawę z niedogodności. Ale to jedyne rozsądne rozwiązanie w tej sytuacji - dodaje.ale i to nie jest pewne. |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2012-10-06 11:56:56 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2012-10-06 11:19:03, sto-krotka napisał(a): To ja juz zglupialam. Jest zapis o obowiazku posiadania adresu stalego zameldowania a jednoczesnie mozna wyrobic dowod sobisty bez takiego adresu. ... bo dowod osobisty to dowod potwierdzajacy twoja tozsamosc, niezaleznie od adresu zamieszkania czy jego braku, bedzie dalej potwierdzal ze jestes ta sama osoba.
Ada
|