Cześć,
Przede wszystkim witam wszystkich na forum.
Przyjechałem do UK 6 miesięcy i w tym czasie zrobiłem licencję taxi private hire. Mieszkam w Newcastle i tam też planuję jeździć na taksówce.
Pojawił się jednak duży problem z ubezpieczeniem gdyż firmy ubezpieczeniowe mają duże wymagania i tak np.:
- Chcę wypożyczać autko z firmy taksówkarskiej a niektóre firmy ubezpieczają tylko własne autka.
- Jestem w UK tylko 6 miesięcy. W większości przypadków trzeba być minimum 3 lata.
- Prawko full UK otrzymam za kilka dni (wymieniłem polskie, które miałem 12 lat) a minimum dla firm ubezpieczeniowych to znowu 2-3 lata.
- Kolejna sprawa to licencja taxi. Ja mam od miesiąca a większość firm ubezpiecza dopiero jak odznakę posiada się minimum 12 miesięcy.
Jedna firma wyceniła dla mnie ubezpieczenie i wyszło 7300 funtów rocznie. (nie pomyliłem się o jedno zero, naprawdę wyszło siedem tysięcy trzysta funtów rocznie)
Normalana stawka zamyka się w przedziale 1600 - 2500 funtów / rok.
Ja jestem w stanie zapłacić na początku więcej, wiadomo frycowe ale nie 7,3 tyś funa.
Znacie może jakąś firmę, która ubezpiecza taxi private hire, akceptując powyższe założenia?
Pozdrawiam