Str 10 z 16 |
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
Capricorn | Post #1 Ocena: 0 2012-07-15 11:12:05 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2012 Skąd: South East |
Moim zdaniem, to jest bajzel i powinni ujednolicić przepisy. Bo w tej chwili jest tak, że w jednym sklepie akceptują, a w innym nie.
Ja mam Asdę pod nosem, więc tam głównie robię zakupy, bo po co mam nieść zakupy z drugiego końca miasta. Czasem, raz, dwa razy w miesiącu do innego idziemy. W Asdzie nigdy nie miałam problemu z zakupem alkoholu, choć wyglądam młodo i często o ID się pytają. I wyciągam dowód albo polskie prawo jazdy, bo paszportu nie noszę ze sobą. Kilka lat temu mieszkałam niedaleko Aldi'ego i tam robiłam zakupy. Również nie miałam problemów, gdy pokazywałam polski dowód. A później to już obsługa mnie znała i nie pytała nawet, jedynie nowi kasjerzy. Dlatego uważam całą tę sytuację za bezsensowną. Bo nawet to czy zaakceptują gdzieś polski dowód nie zależy, jak widać, nawet od marki sklepu. I Anglicy są naprawdę hipokrytami, z jednej strony mają durne przepisy, wedle których sprawdzają ID nawet przy zakupie takich produktów, jak komplet plastikowych sztućców, czy klej typu super glue (moje doświadczenie), a jednocześnie społeczeństwo pije na potęgę. A jeszcze większe kuriozum, to fakt, że można do Wielkiej Brytanii wjechać posługując się tylko polskim dowodem, a jednocześnie nie jest to dokument uważany za wiarygodny. Niech zmienią przepisy, powrót do paszportów albo dodatkowe szkolenia z zakresu wyglądu europejskich dowodów. Bajzel jak nic. |
clockwork_orang | Post #2 Ocena: 0 2012-07-15 11:16:00 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
czy tak trudno jest zrozumiec, ze dowod osobisty jest wazny tylko na terenie RP?
Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby, poświadczającym obywatelstwo polskie oraz uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej, państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej oraz państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, których obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, uznających ten dokument za wystarczający do przekraczania ich granicy. za MSW |
jotkadakotka | Post #3 Ocena: 0 2012-07-15 11:26:37 (13 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Cytat: 2012-07-15 11:16:00, clockwork_orange napisał(a): czy tak trudno jest zrozumiec, ze dowod osobisty jest wazny tylko na terenie RP? Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby, poświadczającym obywatelstwo polskie oraz uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej, państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej oraz państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, których obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, uznających ten dokument za wystarczający do przekraczania ich granicy. za MSW Dowod osobisty nie jest wazny TYLKO na terenie Polski - przeziez sam napisales, ze mozna na dowodzie przekraczas granice - a granice sa poza terenem Polski! |
maw2be | Post #4 Ocena: 0 2012-07-15 11:37:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 Skąd: north herts |
Cytat: 2012-07-15 11:26:37, jotkadakotka napisał(a): Cytat: 2012-07-15 11:16:00, clockwork_orange napisał(a): czy tak trudno jest zrozumiec, ze dowod osobisty jest wazny tylko na terenie RP? Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby, poświadczającym obywatelstwo polskie oraz uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej, państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej oraz państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, których obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, uznających ten dokument za wystarczający do przekraczania ich granicy. za MSW Dowod osobisty nie jest wazny TYLKO na terenie Polski - przeziez sam napisales, ze mozna na dowodzie przekraczas granice - a granice sa poza terenem Polski! tak wszystko fajnie ale jaka jest różnica między dowodem a paszportem? ano taka że dowód wydaje gmina na terenie RP gdzie zgodnie z prawem mieszkasz. a że nie mieszkasz na terenie RP to jedynym twoim dokumentem tożsamości jest paszport. co do przekraczania granic to używanie dowodu ma ułatwić podróżowanie, a nie zmienianie kraju zamieszkania. gdzieś jest bodajże przepis że dowody tracą ważność po iluś tam miesiącach od zmiany miejsca zamieszkania. |
Post #5 Ocena: 0 2012-07-15 11:41:44 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
clockwork_orang | Post #6 Ocena: 0 2012-07-15 11:43:59 (13 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2007 |
Cytat: 2012-07-15 11:26:37, jotkadakotka napisał(a): Dowod osobisty nie jest wazny TYLKO na terenie Polski - przeziez sam napisales, ze mozna na dowodzie przekraczas granice - a granice sa poza terenem Polski! to jeszcze raz w szczegole: uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw przekraczanie granic (ktorych nota bene nie ma w Unii) to co innego niz legitymowanie sie nim za granica... ps. byl przypadek pasazera Batorego (luxtorpeda) co oplynal Morze Srodziemne na menu jakiejs arabskiej restauracji... ale to dawno temu bylo ![]() |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2012-07-15 11:44:12 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
jotkadakotka, przeczytaj sobie ustawę o dowodach tożsamości i ewidencji ludności.
Gdyby dowód osobisty miał całkowicie zastąpić paszport, ten stał by się zbędny. Ustawa paszportowa opiera się na umowie międzynarodowej. Jako jedyny miedzynarodowy dokumet tożsamości. Jeszcze raz, Dowód osobisty jako dokumet Ewidencji mieszkańców RP, nie jest obowiązującymi dokumentem poza granicami kraju. Natomiast w drodze wyjątku kraje Unii zgodziły się na akceptowanie do przekraczania granic, czy też że nie ma granic to do terytorium. Natomiast to że jakikolwiek instytucje, firmy czy osoby go uznają, pozostaje w ich gestii. Gdyby dowód osobisty, był dokumentem ważnym poza granicami kraju, można by go otrzymać czy też wymienić w konsulacie. Np ja nie mam możliwości uzyskania dowodu osobistego, mimo że mam obywatelstwo polskie. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #8 Ocena: 0 2012-07-15 11:46:37 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
OKidoki444 | Post #9 Ocena: 0 2012-07-15 11:49:32 (13 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-06-2012 Skąd: kettering |
Cytat: 2012-07-15 11:46:37, myszka102 napisał(a): skoro mi nie chcieli sprzedac to bylam w danym momencie poszkodowana. a skoro dzis nagle nie bylo problemu to chyba kasjerke powinni ukarac za niekompetencje skoro tak trzymaja sie regul ostro. co to wiec ma byc? widzi mi sie sprzedawcy?? ja nie tamta to inna kasjerka za to powinna beknac. przeciez przepisy sa takie wazne ![]() [url=][img][/img][/url]
|
Post #10 Ocena: 0 2012-07-15 11:51:56 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|