MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dlugi spoldzielcze komornicze w Polsce a pobyt w uk ????

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

darmund

Post #1 Ocena: 0

2012-07-10 21:14:56 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Z nami od: 02-01-2012

Starasz się doradzić? Nic z tego co napisałaś nie jest radą, takie sobie gadanie.
Znajoma z którą pracowałem, przed wyjazdem z Polski wzięła kredyt na swój biznes, nie wypaliło Jej to, spakowała się i dzieciaki, przyjechała do pracy do UK, zostawiając niespłacony kredyt (info na marginesie - wymeldowała się z adresu w Polsce).
Tutaj ułożyła sobie życie od nowa, pracuje na contract. Przez 2 lata ani bank, ani komornik nie znalazł Jej tutaj, możliwe że Ją szuka. Czy znajdzie Ją póżniej? Czy będzie możliwość ściągnięcia należności z angielskiego konta bankowego? Tego nie wiem. Wiem, iż komornik z Polski nie ma możliwości zajęcia mojego wynagrodzenia bezpośrednio w firmie, gdyż o to pytałem się mojego managera. Czy jest tak w innych firmach? Możliwe, choć tego nie wiem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mala24

Post #2 Ocena: 0

2012-07-10 21:15:03 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Z nami od: 12-01-2009

wyciete z netu:porada prawnika z podobnej sprawy
Jeżeli nie posiada Pani żadnego adresu na terenie Polski (stałego i tymczasowego) ani żadnego majątku ruchomego (rzeczy) i nieruchomości, to wtedy komornik na podstawie art. 824 § 1 pkt 3 Kodeksu postępowania cywilnego umorzy postępowanie z urzędu. Na podstawie art. 826 umorzenie postępowania powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, lecz nie pozbawia wierzyciela możliwości wszczęcia ponownie egzekucji. W związku z tym, jeżeli wróci Pani do Polski wcześniej niż po 10 latach od umorzenia postępowania, to wierzyciel może ponownie wszcząć egzekucję tego niezapłaconego długu.
Komornik nie ma możliwości wydania nakazu zatrzymania. Zatrzymanie jest instytucją prawa karnego, a nie cywilnego. Zatrzymać kogoś można tylko i wyłącznie na podstawie postanowienia sądu (lub w sytuacji popełnienia przestępstwa uprawnienie takie ma policja lub inny organ wymieniony w odrębnych przepisach, np. straż graniczna), lecz nie może tego robić komornik. Postępowanie egzekucyjne prowadzone przez komornika toczy się na podstawie Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego – czyli prawa cywilnego – i nie ma on takich uprawnień, by kogoś zatrzymywać. Sąd może wydać nakaz zatrzymania, ale w postępowaniu karnym, a nie cywilnym.

Komornik ma możliwość zajęcia środków zgromadzonych w IKE.

Polski komornik nie ma żadnej możliwości prowadzenia egzekucji poza granicami kraju. Nie może więc zająć rachunku bankowego w zagranicznym banku

Do góry stronyOffline

OKidoki444

Post #3 Ocena: 0

2012-07-10 21:22:55 (13 lat temu)

OKidoki444

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 10-06-2012

Cytat:

2012-07-10 21:14:56, darmund napisał(a):
Starasz się doradzić? Nic z tego co napisałaś nie jest radą, takie sobie gadanie.
Znajoma z którą pracowałem, przed wyjazdem z Polski wzięła kredyt na swój biznes, nie wypaliło Jej to, spakowała się i dzieciaki, przyjechała do pracy do UK, zostawiając niespłacony kredyt (info na marginesie - wymeldowała się z adresu w Polsce).
Tutaj ułożyła sobie życie od nowa, pracuje na contract. Przez 2 lata ani bank, ani komornik nie znalazł Jej tutaj, możliwe że Ją szuka. Czy znajdzie Ją póżniej? Czy będzie możliwość ściągnięcia należności z angielskiego konta bankowego? Tego nie wiem. Wiem, iż komornik z Polski nie ma możliwości zajęcia mojego wynagrodzenia bezpośrednio w firmie, gdyż o to pytałem się mojego managera. Czy jest tak w innych firmach? Możliwe, choć tego nie wiem.
A wlasnie ze jest rada!!!Mialam podobna sytuacje niedawno i wiem ze swojego doswiadczenia jak to wyglada!!!Tak ze wez te swoje uwagi podaruj.
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

darmund

Post #4 Ocena: 0

2012-07-10 21:23:55 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Cytat:

2012-07-10 21:04:46, ona201111 napisał(a):
zawiklana sprawa z ta pomoca.. ona - ta siostra w polsce i my chcelismy sie zlozyc na prawnika i zalozyc sprawe.. ale nie chcemy robic sami wszystkiego, a raczj nie mamy sami tez tylu srodkow zeby cos zrobic.. - czekamy rowniez na pozostala czesc rodzenstwa no i w szczegolnosci matke.. i jakos nic nigdy nie moze dojsc do skutku.. matka podczas rozmow zaczyna plakac nie idzie sie z nia zbytnio porozumiec, jedna siostra mieszkajaca rozwniez w uk dowiedziala sie ze po 10 latach to sie przedawni wiec postanowila razem z partnerem ze maja to po prostu gdzies..
zalozylam ten watek nie po to zeby czytac o tym jak ludzie pisza i pouczaja czemu , dlaczego i srego nie pomagamy siostrze tylko dlatego by sie dowiedziec jakie sa przepisy na ten temat - jesli ktos wie.. a po za tym.. nie zawsze jesli ktos miesza w uk to ma tyle pieniedzy zeby udalo mu sie pomoc. tak wiec jesli ktos na prawde orientuje sie w prawie prosze o podpowiedz..

Apropos tych 10 lat, jest coś na rzeczy. Kiedyś na forum dowiadywałem się jak to wygląda i jeden użytkownik (pracował w biurze windykacji w Polsce) wyjaśnił mi to tak - długi (poza Zusem i skarbówką) stają się niewymagalne po 10 latach od , i tutaj nie wiem czy dobrze to ujmę, ostatniego ruchu dłużnika. Z tym, że ten ruch, o ile dobrze zrozumiałem, to kontakt z komornikiem lub bankiem albo wpłata na rzecz długu.
Nie drążyłem tego tematu dalej, ale chyba ten gość jest nadal na forum, zapomniałem tylko jego nick.

Do góry stronyOffline

darmund

Post #5 Ocena: 0

2012-07-10 21:27:11 (13 lat temu)

darmund

Mężczyzna

Cytat:

2012-07-10 21:15:03, mala24 napisał(a):
wyciete z netu:porada prawnika z podobnej sprawy
Jeżeli nie posiada Pani żadnego adresu na terenie Polski (stałego i tymczasowego) ani żadnego majątku ruchomego (rzeczy) i nieruchomości, to wtedy komornik na podstawie art. 824 § 1 pkt 3 Kodeksu postępowania cywilnego umorzy postępowanie z urzędu. Na podstawie art. 826 umorzenie postępowania powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych, lecz nie pozbawia wierzyciela możliwości wszczęcia ponownie egzekucji. W związku z tym, jeżeli wróci Pani do Polski wcześniej niż po 10 latach od umorzenia postępowania, to wierzyciel może ponownie wszcząć egzekucję tego niezapłaconego długu.
Komornik nie ma możliwości wydania nakazu zatrzymania. Zatrzymanie jest instytucją prawa karnego, a nie cywilnego. Zatrzymać kogoś można tylko i wyłącznie na podstawie postanowienia sądu (lub w sytuacji popełnienia przestępstwa uprawnienie takie ma policja lub inny organ wymieniony w odrębnych przepisach, np. straż graniczna), lecz nie może tego robić komornik. Postępowanie egzekucyjne prowadzone przez komornika toczy się na podstawie Kodeksu cywilnego i Kodeksu postępowania cywilnego – czyli prawa cywilnego – i nie ma on takich uprawnień, by kogoś zatrzymywać. Sąd może wydać nakaz zatrzymania, ale w postępowaniu karnym, a nie cywilnym.

Komornik ma możliwość zajęcia środków zgromadzonych w IKE.

Polski komornik nie ma żadnej możliwości prowadzenia egzekucji poza granicami kraju. Nie może więc zająć rachunku bankowego w zagranicznym banku

I to jest konkret, teoretycznie i praktycznie.

Do góry stronyOffline

OKidoki444

Post #6 Ocena: 0

2012-07-10 21:30:17 (13 lat temu)

OKidoki444

Kobieta

Konto zablokowane

Do autorki postu:
Mialam podobna sytuacje czyli dlug w wysokosci 56tys o ktorym nie mialam pojecia,wynajelam prawnika i na podstawie zle doreczonej korespondencji zlozyl sprzeciw i sprawe wygralam.Z tego co ty piszesz to tez nie dostaliscie zadnej korespondencji wiec szansa zeby sie pozbyc tego dlugu jest duza.Moj prawnik mowil ze jezeli wierzyciel bedzie naciskal to komornik ma prawo egzekwowac dlug poza granicami bo ma prawo wystapic przez prokuratora o miedzynarodowy nakaz scigania oczywiscie kwota dlugu musi byc odpowiednio duza-moja byla.

[ Ostatnio edytowany przez: OKidoki444 10-07-2012 21:36 ]

[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

mala24

Post #7 Ocena: 0

2012-07-10 21:33:37 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Albo tak jak kolezanka napisala chwilowe umozenie,wtedy liczy sie od nowa.Jesli to sa dlugi zaciagniete majac dzialalnosc gospodarcza tj za telefon np to 3lata.Tylko tu jest taki problem ,ze rodzenstwo w Uk jakos sie wywinie a na ruszt pojdzie biedna siostra w Polsce i to od niej beda sciagac wszystko.Watpie aby komornik sie fatygowal nawet jakby mogl do Uk skoro ma jednego dluznika w POlsce.Co do komornika zawsze jak slysze to slowo to mnie trzesie,nasz regionalny taki ch...byl ,ze sledzil babke cale dnie aby sprawdzic co robi i za ile.Wracala autem z dzieckiem i zaczal ja gonic.Kobieta sie przestarszyla i uciekala nie wiedziala kto to, a ten szybciej i blizej ,w koncu zepchnal ja z drogi,spowodowal wypadek i omal nie pozbawil zycia malego dziecka.

Do góry stronyOffline

OKidoki444

Post #8 Ocena: 0

2012-07-10 21:42:48 (13 lat temu)

OKidoki444

Kobieta

Konto zablokowane

pozew mozecie zlozyc zbiorowo i oddzielnie,to by znaczylo ze w przypadku gdy zlozylibyscie pozew tylko w swoim imieniu-wyrok przestanie dotyczyc tylko was reszte rodzenstwa i matke bedzie dalej obowiazywal.
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-07-10 21:48:29 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mala24

Post #10 Ocena: 0

2012-07-10 21:53:47 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Koszty sciagania zza granicy sa ogromne ,czytam i jest napisane ,ze jesli komornik uzyska informacje ,ze nie uzyska od was kwoty wyzszej niz koszty egzekucji to sprawe moze umorzyc ale nadal bedzie trzeba zaplacic te koszta.No:)dalej,komornik moze wystapic o ten nakaz Europejski jesli ma jakies dowody na przestepstwo,oszustwo ktore grozi kara powyzej roku pozbawienia wolnosci.Nie mniej.Wiec tu masz wszystko jasne .Pozostaje siostrze bilet do Uk kupic:)

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,