MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Duży przelew i zablokowanie konta bankowego

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Marzzzz

Post #1 Ocena: 0

2012-06-27 21:15:25 (13 lat temu)

Marzzzz

Kobieta

Z nami od: 27-06-2012

Cześć,

będąc jeszcze w Polsce odłożyłam sobie 2,5 tysiąca funtów. Muszę znaczyć, że były to pieniądze od mężczyzny, który mnie finansowo wspierał. Oficjalnie nie miałam nigdy żadnych dochodów.

Do UK przyjechałam 3 miesiące temu, znalazłam pracę i założyłam konto bankowe, którego operacje finansowe balansowały między 50 a 800 funtami. Ostatnio wpłaciłam te moje oszczędności i konto zostało zablokowane. Teraz widzę, jak nierozsądnym pomysłem było wpłacenie całej sumy w gotówce za jednym razem. Czasu nie cofnę.

Transakcja była unusual i dlatego konto bez żadnego ostrzeżenia zostało z dnia na dzień zablokowane. Kiedy miła pani w banku pytała skąd są te pieniądze powiedziałam zgodnie z prawdą, że są to moje oszczędności z Polski. Muszę okazać proof of address i id, i niby wszystko ma wrócić do normy.

Mam jednak ogromne obawy, czy ta sprawa może mieć jakiś dalszy ciąg np. w Polsce? Czy oni mają prawo kogoś powiadomić czy sprawa wraz z ponownym otwarciem konta powinna zostać zamknięta? Nie jest to jakaś ogromna suma ale mimo wszystko nie daje mi ta sprawa spokoju. Będą teraz to konto monitorować? Co myślicie?

Mam nadzieję, że tylko dramatyzuję.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2012-06-27 21:34:42 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

"Pranie brudnych pieniedzy" bylo zapewne w ich mniemaniu. Moze okazac sie, ze bedziesz musiala udokumentowac zrodlo tych pieniedzy.
Ada

Do góry stronyOffline

Marzzzz

Post #3 Ocena: 0

2012-06-27 21:50:58 (13 lat temu)

Marzzzz

Kobieta

Wiem właśnie. Czułam się jak wielki przestępca, jak tam byłam. Był też taki moment, że kobieta z moją kartą i dowodem osobistym poszła "wymyć ręce". Wtedy serce szybciej mi zabiło, bo wiedziałam, że zrobiła jakieś ksero czy coś.

Na szczęście na końcu kobieta mi powiedziała, że nie muszę im udowadniać źródła tych pieniędzy. Zresztą niby jak miałabym to zrobić?

Rozmawiałam z dwoma babkami w tym banku i jak ta druga też się mnie zapytała o źródło tej kwoty, to już zniecierpliwiona pytałam ile razy mam powtarzać i jakiego potwierdzenia potrzebują. I teraz muszę czekać na dowód zamieszkania czyli jak sobie zażyczyli aplikację na prawo jazdy, bo rachunki nie przychodzą na moje nazwisko i nie mam umowy z agencją. Mam nadzieję, że to się jak najszybciej skończy, bo póki co jestem podejrzana o przestępstwo i nie mam środków do życia:)

Ale jeżeli już mnie podejrzewali o pranie kasy, to myślicie, że będzie jakiś monitoring i dalsze konsekwencje?

Do góry stronyOffline

mala24

Post #4 Ocena: 0

2012-06-27 22:03:35 (13 lat temu)

mala24

Kobieta

Z nami od: 12-01-2009

Ada wie lepiej ale czy to nie tak ,ze sprawdzac beda kwoty powyzej 10tysiecy czy jakos tak?Kiedys gdzies mnie sie to o uszy obilo i nie chodzilo tu o lot samolotem z kasa.

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #5 Ocena: 0

2012-06-27 22:07:25 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

W Polsce taki monitoring jest na porzadku dziennym. Banki dosc czesto skladaja odpowiednie informacje do urzedu skarbowego. Tutaj - jesli juz sie Toba zainteresowali - mozesz liczyc na dalsze postepowanie. Ja musialam w banku pokazac swistek od celnika potwierdzajacy wwoz kasy do Anglii. No bo niby jak przewiozlas te pieniadze przez granice?
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #6 Ocena: 0

2012-06-27 22:10:19 (13 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Pewnie, ze lepsze plony wola zlowic niz taka suma, ale czasem od takich sie zaczyna.
Ada

Do góry stronyOffline

Marzzzz

Post #7 Ocena: 0

2012-06-27 22:12:28 (13 lat temu)

Marzzzz

Kobieta

Ja niestety nie mam żadnego papierka.

Co rozumiesz przez dalsze postępowanie? I czy to będą służby polskie, angielskie czy tylko ludzie z banku?:)

Do góry stronyOffline

kolezanka_szkla

Post #8 Ocena: 0

2012-06-27 22:12:44 (13 lat temu)

kolezanka_szkla

Kobieta

Z nami od: 17-12-2010

Ada juz nic nie pisz. Ja cale zycie sie zastanawiam, jak tu zarobic DUZO :-)
"Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-06-27 22:21:13 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

berenika

Post #10 Ocena: 0

2012-06-27 22:21:45 (13 lat temu)

berenika

Kobieta

Z nami od: 30-12-2009

Cytat:

2012-06-27 22:12:28, Marzzzz napisał(a):
Ja niestety nie mam żadnego papierka.

Co rozumiesz przez dalsze postępowanie? I czy to będą służby polskie, angielskie czy tylko ludzie z banku?:)

A w jakim banku masz konto?
Mojemu facetowi jakis czas temu rodzice robili przelewy z pl na większe kwoty niż twoja i nigdy nie było żadnego problemu.
...zawsze warto być człowiekiem choć tak łatwo zejść na psy...

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,