|
|
---|---|
ewamik | Post #1 Ocena: 0 2012-05-20 04:06:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Tak jak w temacie. Mój mąż ma stały meldunek w Polsce w rodzinnej miejscowości. Za rok kończy mu się ważność dowodu osobistego i paszportu.
Ze wzgl. osobistych nie chce jechać do domu. Chce natomiast zameldować się na pobyt stały w mojej miejscowości i tam już wyrobić sobie paszport i dowód osobisty. Czy jest możliwośc by nie jechał do domu specjalnie tylko po to,by wymeldować się? Wiem,że wniosek można wypełnić i wydrukowac online. Czy ktoś już to przerabiał? Będziemy w Polsce latem i chcielibyśmy dopełnić formalności. |
andyopole | Post #2 Ocena: 0 2012-05-20 04:09:36 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Niewykluczone ze sie zmienily przepisy ale kiedys wystarczylo zameldowac sie w nowym miejscu zamieszkania a "nowa" Gmina sama wysylala do starej stosowna informacje automatycznie.
|
Sawanna | Post #3 Ocena: 0 2012-05-20 08:53:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-05-2011 Skąd: z Kosmosu |
W moim mieście jest tak:
:Dokumenty wymagane przy zameldowaniu na pobyt stały obywateli RP: 1. Formularz "Zgłoszenie pobytu stałego", zawierający potwierdzenie faktu pobytu, dokonane przez właściciela lub inny podmiot dysponujący tytułem prawnym do lokalu; 2. Zaświadczenie o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca zameldowania na pobyt stały; 3. Dowód osobisty (w uzasadnionych przypadkach - inny dokument, w przypadku osób niepełnoletnich - odpis skrócony aktu urodzenia); 4. Dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu (umowa cywilno-prawna, wypis z księgi wieczystej, decyzja administracyjna, orzeczenie sądu lub inny) - do wglądu; 5. Osoby, którym wydano wojskowy dokument osobisty, przedstawiają ten dokument w celu zamieszczenia w nim stosownych wpisów dotyczących obowiązku meldunkowego." Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...
![]() |
ewamik | Post #4 Ocena: 0 2012-05-20 12:53:23 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
teraz chodzi mi jedynie o wymeldowanie.
Z zameldowaniem nie ma problemu.Mi chodzi wyłącznie o wymeldowanie. Jaki dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu? Po co to? |
Sawanna | Post #5 Ocena: 0 2012-05-20 13:11:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-05-2011 Skąd: z Kosmosu |
Chyba raczej musi się stawić osobiście do wymeldowania ze starego adresu... po to, żeby otrzymać"
" Zaświadczenie o wymeldowaniu z poprzedniego miejsca zameldowania na pobyt stały" bez tego chyba nie będzie możliwy nowy meldunek... ale popytaj w swoim urzędzie... Tytuł prawny do lokalu przedstawia właściciel lokalu w którymś się kogoś melduje. Bo inaczej to mogłabyś bez zgody głównego właściciela zameldować się gdziekolwiek. Jeśli któregoś dnia ktoś zarzuci Ci, że Twoja praca nie jest profesjonalna powiedz sobie, że Arkę Noego zbudowali amatorzy, a Titanic'a profesjonaliści...
![]() |
|
|
Dangerous__girl | Post #6 Ocena: 0 2012-05-20 13:23:08 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
chyba zalezy od urzedniczki... moja mama sama bez mojej obecnosci mnie wymeldowala, a potem z glupoty musiala znowu zameldowac,zeby corce pesel wyrobic....
|
kksiezniczka | Post #7 Ocena: 0 2012-05-20 13:25:46 (13 lat temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Cytat: 2012-05-20 12:53:23, ewamik napisał(a): teraz chodzi mi jedynie o wymeldowanie. Z zameldowaniem nie ma problemu.Mi chodzi wyłącznie o wymeldowanie. Jaki dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu? Po co to? Taki dokument jest potrzebny.Za cholerę nie wiem po co,ale dwa tygodnie temu robiłam przemeldowanie i moja mama musiała taki dokument przynieść ...Wehikuł czasu to byłby cud...
|
|