Str 6 z 8 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
AlmostFamous |
Post #1 Ocena: 0 2016-02-03 08:49:21 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2016-02-03 05:19:54, Robertos37 napisał(a):
Sluchajcie a jak wyglada sytuacja z wymiana starego prawa jazdy ksiazeczkowego?
Mam znajomego, ktory posiada jeszcze takowe, wymienia mu czy nie?
Rozumiem najlepiej bylo by pojechac do Polandi i tam to zalatwic a jak wyglada sprawa tu?
A gdzie jest ta Polandia? Koło Nibylandi?!?!? ![:-M] :-M]](modules/Forum/images/smiles/devil.gif ) Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|

|
 |
|
|
Friedrich |
Post #2 Ocena: 0 2016-02-07 13:21:30 (9 lat temu) |
Z nami od: 24-04-2015 Skąd: Cliffe\Kent |
Radzik jeszcze raz potrzebuje twojej rady
Pytanie 1: Czy muszę wypełniać pozycje nr. 7 (u mnie nr.6  ) ,,Signing a photo to verify identity'' ? W instrukcji jest napisane że wystarcza przedstawienie dowodu osobistego, ale kogo ?  Mojego czy mojego Landlorda tj. kogoś kto poświadczy ?
Pytanie 2: Jeżeli DVLA nie akceptuje wysyłania pieniędzy, dowodów wpłaty to jak mam dowieść że wpłaciłem pieniądze? Po prostu wpłacić 43 funty na konto DVLA Swansea?
Pozdrawiam
|

|
 |
|
AlmostFamous |
Post #3 Ocena: 0 2016-02-07 15:38:52 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Chodzi o Twój dowód osobisty. Brytyjczycy takowych nie posiadają a często nawet nie wiedza co to jest.
Jeśli chodzi o opłatę to załatwiasz to na poczcie. Potwierdzenie z poczty wysyłasz razem z dokumentami.
W tej rubryce o której piszesz "będzie musiał podpisać obywatel Wielkiej Brytanii, który nie jest członkiem Twojej rodziny, ani nie mieszka pod wspólnym adresem razem z Tobą. Jednocześnie taka osoba musi znać Cię przynajmniej 2 lata i posiadać stałe miejsce zamieszkania w Wielkiej Brytanii. "
To dotyczy dowodu osobistego. Jeśli wysyłasz paszport nie musisz tego wypełniać o ile dobrze pamietam.
Na zdjęciu musisz sie podpisać Ty.
[ Ostatnio edytowany przez: AlmostFamous 07-02-2016 15:45 ] Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #4 Ocena: +1 2016-02-07 21:48:08 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Jesli chodzi o opłatę to wypisujesz czek lub prosisz na poczcie "Postal Order" i potwierdzenie wrzucasz do koperty z aplikacja. Poczta dolicza mała prowizje za taka operacje.
Potwierdzanie tożsamości nie jest konieczne dla obywateli państw należących do UE jednak nie sprawdzałem tego w praktyce. Z aplikacja wysyła sie paszport lub dowód co juz jest wystarczające. Z ciekawości aż zadzwonię jutro do DVLA. Jesli poczekasz do 11.00 jutro to uaktualnie wpis. Jesli zależy Ci na czasie to poproś kogoś aby sie podpisał i wysyłaj. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 07-02-2016 21:49 ]
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #5 Ocena: +1 2016-02-08 10:16:57 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2016-02-07 21:48:08, radzik77 napisał(a):
Potwierdzanie tożsamości nie jest konieczne dla obywateli państw należących do UE jednak nie sprawdzałem tego w praktyce. Z aplikacja wysyła sie paszport lub dowód co juz jest wystarczające. Z ciekawości aż zadzwonię jutro do DVLA. Jesli poczekasz do 11.00 jutro to uaktualnie wpis. Jesli zależy Ci na czasie to poproś kogoś aby sie podpisał i wysyłaj.
Sprawdzone u zrodla. Dla obywateli panstw nalezacych do EU podpisywanie zdjecia i potwierdzanie tozsamosci na aplikacji o wymiane prawa jazdy nie jest konieczne. Do aplikacji trzeba dolaczyc paszport lub dowod osobisty i to wystarczy.
|

|
 |
|
|
Friedrich |
Post #6 Ocena: 0 2016-02-16 10:36:36 (9 lat temu) |
Hej  Prawko przyszło, jednak mam jeszcze parę pytań
1. Dostałem prawko ale nie dostałem karty CPC pomimo że zdałem kwalifikacje w Polsce. Powinna przyjść karta CPC prawda?
2. Czy dostanę mój dowód osobisty z Polski, który wysłałem do DVLA?
3. Dodali mi kategorie A pomimo że nigdy jej nie zdawałem, ktoś podpowie o co w tym chodzi?
Pozdrawiam
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #7 Ocena: +1 2016-02-16 11:05:22 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2016-02-16 10:36:36, Friedrich napisał(a):
Hej  Prawko przyszło, jednak mam jeszcze parę pytań
1. Dostałem prawko ale nie dostałem karty CPC pomimo że zdałem kwalifikacje w Polsce. Powinna przyjść karta CPC prawda?
2. Czy dostanę mój dowód osobisty z Polski, który wysłałem do DVLA?
3. Dodali mi kategorie A pomimo że nigdy jej nie zdawałem, ktoś podpowie o co w tym chodzi?
Pozdrawiam
1. Karta DQC, potwierdzajaca ukonczenie CPC, jest wysylana z innego miejsca i przyjdzie do tygodnia maks dwoch po otrzymaniu prawka.
2. Dowod z reguly odsylaja wczesniej niz prawo jazdy ale moze gdzies utknal. Poczekaj jeszcze troche.
3. Kat A ma obok kod 79(tri) co oznacza, ze mozesz prowadzic trojkolowce
79 - restricted to vehicles in conformity with the specifications stated in brackets on your licence
tri - tricycles only (for licences issued before 29 June 2014)
|

|
 |
|
Friedrich |
Post #8 Ocena: 0 2016-02-18 20:11:49 (9 lat temu) |
Hej, na początku posta chciałbym jeszcze raz podziękować użytkownikowi Radzik77, prawko i karta DQC dotarły po 10 dniach od wysłania listu do DVLA. Bardzo dziękuje za pomoc i w sumie to mam jeszcze pytanie odnośnie wymiany karty do tacho
Pytanie nr. 1: Czy muszę wysłać do DVLA moje brytyjskie prawko czy wystarczy tylko dowód osobisty ?
Pytanie nr. 2: Czy numer prawa jazdy wpisujemy w wyznaczonych kratkach bez członu nazwiska (zaznaczone jako niekonieczne w kwicie)?
Pytanie nr. 3: Czy pozornie mógłbym aby oszczędzić sobie zachodu wybrać pierwszą opcje że mam brytyjskie prawko i chcę wyrobić kartę , a nie tak jak ja zrobiłem że zwracam im moją polską za nową brytyjską (opcja trzecia na kwicie) ?
Pozdrawiam
|

|
 |
|
AlmostFamous |
Post #9 Ocena: 0 2016-02-18 20:16:11 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Opcja trzecia odpada.
Nie mozesz posiadać dwóch kart jednocześnie. Jest to nie zgodne z prawem Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|

|
 |
|
radzik77 |
Post #10 Ocena: 0 2016-02-18 21:19:45 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie ma sprawy, zawsze chetnie pomagam jesli znam temat.
Ulatwij sobie zycie i wypelnij aplikacje zaznaczajc, ze masz prawko UK i wystepujasz o pierwsza karte tacho w UK. Prawka dolaczac nie musisz, nie pamietam jak jest z dowodem, bo dawno juz tej aplikacji nie widzialem.Na pewno jest napisane w aplikacji co dolaczyc. Pamietaj o oplacie na poczcie i "postal order" wrzuc do koperty z papierami.
Do czasu otrzymania karty uzywaj tej polskiej. Do 2 tyg powinienes miec tacho i wtedy od razu zacznij go uzywac. Polska karte trzymaj przy sobie przez 28 dni kalendarzowych do kontroli. Nie mozesz na niej jezdzic naturalnie. Po uplywie w/w terminu odeslij polska karte do organu, ktory ja wydal. Adres na odwrocie. Mozesz dolaczyc krotki list dlaczego zwracasz.
[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 18-02-2016 21:20 ]
|

|
 |
|