Str 5 z 8 |
|
---|---|
Warhead | Post #1 Ocena: 0 2015-06-29 07:51:08 (10 lat temu) |
Z nami od: 29-06-2015 Skąd: xXx |
Czy może ktoś mi pomóc po przeczytaniu wszystkich tych postów już się pogubiłem
Posiadam Prawo jazdy Kat. A,B,C - ("A"-2009r)("B"-2005)("C"-2008) nie mam nic wbitego po za tym kiedy uzyskałem uprawnienia żadnych kodów itp. nie posiadam również karty kierowcy bo tam gdzie pracowałem na kat "C" nie była mi pogrzebana tak że nie były mi potrzebne żadne przewozy itp. 1) czy jak wymiennie prawko w UK za pomocą formularza D2 uzyskam prawo jazdy z kat C ale nie będę mógł pracować jako kierowca ? 2) co muszę dołączyć do formularza D2 (obecne prawo jazdy PL +dowód osobisty + D2 + 2 zdjęcia paszportowe ?) 3) Ile kosztuje taka wymiana i ile czasu to trwa ? 4) Jakie jeszcze dokumenty musze uzyskać w UK by pracować jako kierowca zakładając ze będę miał samo czyste prawko UK A,B,c kat 5) czy oni jakoś sprawdzają moją obecność w UK czy po prostu pisze ze jestem np. rok i to wystarczy 6) czy jak wymiennie prawko na UK będę mógł zrobić prawo jazdy na kat D ? czy najpierw musze mieć jeszcze jakiś dodatkowe papiery czy badania ? z góry dziękuje za pomoc |
radzik77 | Post #2 Ocena: 0 2015-06-29 08:45:23 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2015-06-29 07:51:08, Warhead napisał(a): Czy może ktoś mi pomóc po przeczytaniu wszystkich tych postów już się pogubiłem Posiadam Prawo jazdy Kat. A,B,C - ("A"-2009r)("B"-2005)("C"-2008) nie mam nic wbitego po za tym kiedy uzyskałem uprawnienia żadnych kodów itp. nie posiadam również karty kierowcy bo tam gdzie pracowałem na kat "C" nie była mi pogrzebana tak że nie były mi potrzebne żadne przewozy itp. 1) czy jak wymiennie prawko w UK za pomocą formularza D2 uzyskam prawo jazdy z kat C ale nie będę mógł pracować jako kierowca ? 2) co muszę dołączyć do formularza D2 (obecne prawo jazdy PL +dowód osobisty + D2 + 2 zdjęcia paszportowe ?) 3) Ile kosztuje taka wymiana i ile czasu to trwa ? 4) Jakie jeszcze dokumenty musze uzyskać w UK by pracować jako kierowca zakładając ze będę miał samo czyste prawko UK A,B,c kat 5) czy oni jakoś sprawdzają moją obecność w UK czy po prostu pisze ze jestem np. rok i to wystarczy 6) czy jak wymiennie prawko na UK będę mógł zrobić prawo jazdy na kat D ? czy najpierw musze mieć jeszcze jakiś dodatkowe papiery czy badania ? z góry dziękuje za pomoc 1. Zgadza sie, nie możesz i nie będziesz mógł pracować jako kierowca auta o DMC powyżej 3,5t. 2. D2, prawo jazdy, dokument tożsamości, jedno zdjęcie, opłata £43. 3. Wymiana ok 3 do 4 tyg. Koszt £43 jesli nie masz żadnych poważniejszych problemów zdrowotnych. Jesli masz jakieś lub masz więcej niz 45 lat to dodatkowo forma D4 i £115 lekarz. 4. Musisz ukończyć 35godz kursu CPC - ok £300-£400. Możesz tez zrobić to w Polsce, pewnie bedzie taniej, ale wtedy poczekaj z wymiana prawka w UK. Po ukończeniu kursu w PL będziesz musiał wymienić tez prawo jazdy w wydziale komunikacji. Nie uznają Ci tutaj świadectwa na oddzielnym dokumencie, musi byc w prawie jazdy kod 95. 5. Nikt tego nie sprawdza, ale poświadczasz nieprawdę na dokumencie urzędowym. 6. Kat D będziesz mógł zrobić. Badania lekarskie na formularzu D4 i aplikujesz o provisional bus driving licence - formularz D2 [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 29-06-2015 09:06 ] |
Friedrich | Post #3 Ocena: 0 2016-02-01 20:16:24 (9 lat temu) |
Z nami od: 24-04-2015 Skąd: Cliffe\Kent |
Hej!
![]() Może jeszcze jedno pytanie odnośnie nazewnictwa, dlaczego prawo jazdy brytyjskie nazywa się tymczasowym(provisional), a nie po prostu prawem jazdy? Pozdrawiam i wysyłam linka do stronki ![]() https://forms.dft.gov.uk/apply-lorry-bus-provisional-driving-licence/ |
radzik77 | Post #4 Ocena: 0 2016-02-01 21:20:54 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-02-01 20:16:24, Friedrich napisał(a): Hej! ![]() Może jeszcze jedno pytanie odnośnie nazewnictwa, dlaczego prawo jazdy brytyjskie nazywa się tymczasowym(provisional), a nie po prostu prawem jazdy? Pozdrawiam i wysyłam linka do stronki ![]() https://forms.dft.gov.uk/apply-lorry-bus-provisional-driving-licence/ Formy do wymiany dokumentow zamawiasz tutaj: DVLA Jesli masz mniej niz 45 lat to D2, jesli wiecej to D2+D4 pack. Na tacho ST1A. O ADR mnie nie pytaj bo jestem zielony w tej kwestii. Jesli chcesz papiery wymienic jak najszybciej, niestety bedziesz musial sklamac przy wypelnianiu dokumentow i podac, ze jestes dluzej niz 185 dni w UK. Provisional Ciebie nie dotyczy. Jest dla osob ktore prawa jazdy jeszcze nie posiadaja a chca takowe zdobyc. Badan nie potrzebujesz, chyba ze masz wiecej niz 45 lat. Wtedy lekarz ogolny i ok £115. Kod 95 zalatwia sprawe karty DQC. Otrzymasz automatycznie do dwoch tyg po otrzymaniu prawka. Najpierw wymien prawo jazdy (3-4 tyg) i dopiero aplikuj o tacho (kolejne 2 tyg). |
Friedrich | Post #5 Ocena: 0 2016-02-01 23:53:59 (9 lat temu) |
Radzik piwko dla Ciebie za kompedium wiedzy!
Dziękuję za pomoc ![]() |
|
|
Friedrich | Post #6 Ocena: 0 2016-02-02 20:44:55 (9 lat temu) |
Dziś zamówiłem dokumenty na stronie DVLA, jednak teraz pytanie brzmi następująco:
Czy będę mógł wykonywać pracę kierowcy ciężarówki jeżeli nie będę miał mojego prawa jazdy, ponieważ zostanie one wysłane do DVLA? Pozdrawiam |
AlmostFamous | Post #7 Ocena: 0 2016-02-02 21:22:40 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Tak mozesz. W razie kontroli mówisz, ze wysłane do DVLA. I jedziesz dalej.
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
radzik77 | Post #8 Ocena: 0 2016-02-02 21:45:57 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Dobrze by bylo zrobic kopie prawka i miec przy sobie potwierdzenie nadania przesylki do DVLA. Aplikacje wyslij "recorded delivery".
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2016-02-02 23:12:39 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Z polskiego na uk?
W systemie pojawia się w ciągu 48 godzin i to policja ma nawet twoje zdjęcie na monitorze, to z prawka. jw. Mówisz że masz odesłane, jeżeli nigdzie w żadnym systemie nie figuruje twoje prawo jazdy, np nie masz swojego pojazdu to karzą ci przynieść na posterunek policji w ciągu 14 dni. Ale teraz tak to sprawnie umieszczają w bazie że policja momentalnie wie czy masz prawo jazdy czy nie. Bez problemu ustalą choćby dzwoniąc do twojej firmy. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Robertos37 | Post #10 Ocena: 0 2016-02-03 05:19:54 (9 lat temu) |
Z nami od: 20-07-2012 Skąd: Nottinghamshire |
Sluchajcie a jak wyglada sytuacja z wymiana starego prawa jazdy ksiazeczkowego?
Mam znajomego, ktory posiada jeszcze takowe, wymienia mu czy nie? Rozumiem najlepiej bylo by pojechac do Polandi i tam to zalatwic a jak wyglada sprawa tu? jestem „wyznawcą” „tezy”, iż zinstytucjalizowane „żydostwo” i zinstytucjalizowane „watykaństwo” to paluszki tej samej łapki która próbuje prać ludziom mózgi i od wielu tysięcy lat czymi nas niewolnikami̷
|