MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymiana prawa jazdy, CE, TACHO, ADR, HDS..

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 3 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Post #1 Ocena: 0

2012-09-28 08:45:03 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ajekhal

Post #2 Ocena: 0

2012-09-28 12:03:45 (13 lat temu)

ajekhal

Mężczyzna

Z nami od: 27-09-2012

No to klops. W takiej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak zacząć szukać gdzie zrobić taki kurs.

Do góry stronyOffline

Swiaadek

Post #3 Ocena: 0

2013-12-16 23:12:06 (11 lat temu)

Swiaadek

Mężczyzna

Z nami od: 26-09-2013

Witam

Potrzebuję kilku ważnych informacji na temat prawa jazdy, karty kierowcy i CPC. Możecie odpowiedzieć mi na pytania?? Będę wdzięczny.

1)Jeżeli wyślę Form D2, to dostanę tylko kat. C i C+E?? Czy od razu dostanę wszystkie kategorie, czyli A, B, B+E, C i C+E?? Mam też załączyć polski Dowód Osobisty??
2)Czy wymiana zawodowego prawka kosztuje tyle samo, co wymiana prawka na samochód i motor??
3)Czy przy wymianie prawa jazdy, będę musiał zapłacić dodatkowe pieniądze za Driver Qualification Card?? Czy jest to wliczone w proces wymiany prawa jazdy??
4)O uzyskanie Digital Tachograph Card mam starać się dopiero po odebraniu UK prawka i DQC?? Wtedy wysyłam UK prawko, polską kartę kierowcy i polski Dowód Osobisty z Form D777??
5)Jakie dowody obecności w UK załączyliście, jeżeli byliście poniżej 185 dni w UK?? Czy od razu wpisaliście, że jesteście ponad 185 dni??
6)Czy mogę wyrobić NIN, jeżeli jestem w trakcie poszukiwania pracy?? Czy muszę mieć załatwioną pracę i pracodawca potwierdza moje zatrudnienie??

Pozdrawiam :)

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #4 Ocena: 0

2013-12-16 23:35:23 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2013-12-16 23:12:06, Swiaadek napisał(a):
Witam

Potrzebuję kilku ważnych informacji na temat prawa jazdy, karty kierowcy i CPC. Możecie odpowiedzieć mi na pytania?? Będę wdzięczny.

1)Jeżeli wyślę Form D2, to dostanę tylko kat. C i C+E?? Czy od razu dostanę wszystkie kategorie, czyli A, B, B+E, C i C+E?? Mam też załączyć polski Dowód Osobisty??
2)Czy wymiana zawodowego prawka kosztuje tyle samo, co wymiana prawka na samochód i motor??
3)Czy przy wymianie prawa jazdy, będę musiał zapłacić dodatkowe pieniądze za Driver Qualification Card?? Czy jest to wliczone w proces wymiany prawa jazdy??
4)O uzyskanie Digital Tachograph Card mam starać się dopiero po odebraniu UK prawka i DQC?? Wtedy wysyłam UK prawko, polską kartę kierowcy i polski Dowód Osobisty z Form D777??
5)Jakie dowody obecności w UK załączyliście, jeżeli byliście poniżej 185 dni w UK?? Czy od razu wpisaliście, że jesteście ponad 185 dni??
6)Czy mogę wyrobić NIN, jeżeli jestem w trakcie poszukiwania pracy?? Czy muszę mieć załatwioną pracę i pracodawca potwierdza moje zatrudnienie??

Pozdrawiam :)

1. Otrzymasz kategorie wg posiadanego prawa jazdy.
2. Kosztuje tyle samo.
3. Nie bedziesz musial placic dodatkowo pod warunkiem, ze w polskim prawie jazdy masz z tylu obok kategorii C kod uprawnien 95.(data uplywu uprawnien) Jesli nie posiadasz to nie bedzie z DQC tak latwo.
4. Tacho - wysylasz tylko aplikacje i oplate. Prawdopodobnie mozna to zrobic jednoczesnie wymieniajac prawko. Jednak trzeba zadzwonic do dvla i zapytac w jaki sposob i gdzie wyslac obie aplikacje.
5. Po prostu wpisz, ze jestes dluzej niz minimum.
6. NIN mozesz wyrobic w trakcie poszukiwania pracy. Pracodawca nie musi tu nic potwierdzac.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 16-12-2013 23:36 ]

Do góry stronyOffline

Swiaadek

Post #5 Ocena: 0

2013-12-17 00:50:29 (11 lat temu)

Swiaadek

Mężczyzna

Dzięki za szybką odpowiedź.
Tylko jedna kwestia. Przecież nie można mieć dwóch kart kierowcy. Więc polską kartę muszę włożyć do koperty i mi odeślą tylko angielską?? Zgadza się??

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2013-12-17 02:26:40 (11 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Jesli masz polska tacho karte I odpowiednie prawko to nic nie musisz wymieniac.

Do góry stronyOnline

radzik77

Post #7 Ocena: 0

2013-12-17 09:04:20 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2013-12-17 00:50:29, Swiaadek napisał(a):
Dzięki za szybką odpowiedź.
Tylko jedna kwestia. Przecież nie można mieć dwóch kart kierowcy. Więc polską kartę muszę włożyć do koperty i mi odeślą tylko angielską?? Zgadza się??

Polska karte kierowcy odsylasz sam do organu, ktory ja wydal.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #8 Ocena: 0

2013-12-17 09:10:58 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2013-12-17 02:26:40, andyopole napisał(a):
Jesli masz polska tacho karte I odpowiednie prawko to nic nie musisz wymieniac.

Wymieniac nie musi, tylko czy latwo znajdzie prace z polskimi papierami.
Karta kierowcy jest "dolaczona" do prawa jazdy. Jesli masz prwko PL i karte PL wszystko ok, jesli masz prawko UK - musisz posiadac karte UK.
Jest maly wyjatek, jesli posiadasz prawko PL i otrzymasz jedynie UK counter part. Wtedy masz juz brytyjski nr prawa jazdy i mozesz robic UK tacho.

Kilku moich kolegow jezdzi na polskich papierach.
Z praktyki wiem jednak, ze to tylko na krotka mete. Najwiekszy problem to nie chca honoworawac kursow CPC na polskim prawku. Chodzi o moduly CPC robione tutaj.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 17-12-2013 09:14 ]

Do góry stronyOffline

Swiaadek

Post #9 Ocena: 0

2013-12-17 10:17:09 (11 lat temu)

Swiaadek

Mężczyzna

Panowie, to jak w końcu z tą kartą kierowcy?? Nie chcę popełnić błędu i bawić się w ponowne wysyłanie.

Nie będzie problemu z tym, że będę miał przez jakiś czas 2 karty kierowcy??
Czytałem na forum, że jeden użytkownik dostał z powrotem w dwóch osobnych kopertach english kartę kierowcy i polską kartę kierowcy. To na drugi dzień kazali mu odesłać do DVLA polską kartę kierowcy, ponieważ nie można posiadać dwóch kart.

radzik77, twierdzisz, że będę miał problem z uznaniem kodu 95 w moim polskim prawku?? Nie wydadzą mi DQC??

[ Ostatnio edytowany przez: Swiaadek 17-12-2013 10:18 ]

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #10 Ocena: 0

2013-12-17 19:01:41 (11 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2013-12-17 10:17:09, Swiaadek napisał(a):
Panowie, to jak w końcu z tą kartą kierowcy?? Nie chcę popełnić błędu i bawić się w ponowne wysyłanie.

Nie będzie problemu z tym, że będę miał przez jakiś czas 2 karty kierowcy??
Czytałem na forum, że jeden użytkownik dostał z powrotem w dwóch osobnych kopertach english kartę kierowcy i polską kartę kierowcy. To na drugi dzień kazali mu odesłać do DVLA polską kartę kierowcy, ponieważ nie można posiadać dwóch kart.

radzik77, twierdzisz, że będę miał problem z uznaniem kodu 95 w moim polskim prawku?? Nie wydadzą mi DQC??

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Swiaadek</i> 17-12-2013 10:18 ]

Strasznie komplikujesz.
Jesli chcesz wymienic wszystko na raz zadzawon do dvla i zapytaj gdzie masz wyslac wszystkie papiery.
Aplikujesz o karte tacho do angielskiego prawa jazdy wiec polska karte odsylasz do organu wydajacego po uplywie 28 dni od otrzymania nowej. Obie karty powinienes trzymac przy sobie do kontroli. Naturalnie uzywac mozesz tylko jednej. Druga tylko do kontroli, chodzi o aktywnosc z ostatnich 28dni.
Jesli na polskiej karcie nie bedzie zadnej aktywnosci to odeslij ja do organu wydajacego sam. Adres na odwrocie.
Jesli masz watpliwosci to wyslij ta karte do dvla i po problemie.

Nigdzie nie napisalem ze nie zechca Ci uznac kodu 95. Wrecz przeciwnie, tylko w takiej formie jest honorowany.
Chodzilo mi o to, ze posiadacze polskich praw jazdy robiac kolejne moduly CPC w UK maja problemy z uznaniem tych godzin do polskiego prawka.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,