MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymiana prawa jazdy, CE, TACHO, ADR, HDS..

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2.9 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 2.9 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ajekhal

Post #1 Ocena: 0

2012-09-28 00:01:59 (13 lat temu)

ajekhal

Mężczyzna

Z nami od: 27-09-2012

Witam
Mam jeszcze prawko z PL i właśnie muszę je wysłać do DVLA w celu wymiany wraz z Digi Tacho, które mi się skończyło. Na prawku nie mam kodu 95 a wszystkie kursy i szkolenia mam na osobnych papierach, czy w takiej sytuacji muszę je też wysłać ?? I czy DVLA to uwzględni ??
Z góry dzięki za odpowiedź.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2012-09-28 08:45:03 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ajekhal

Post #3 Ocena: 0

2012-09-28 12:03:45 (13 lat temu)

ajekhal

Mężczyzna

Z nami od: 27-09-2012

No to klops. W takiej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak zacząć szukać gdzie zrobić taki kurs.

Do góry stronyOffline

Swiaadek

Post #4 Ocena: 0

2013-12-16 23:12:06 (12 lat temu)

Swiaadek

Mężczyzna

Z nami od: 26-09-2013

Witam

Potrzebuję kilku ważnych informacji na temat prawa jazdy, karty kierowcy i CPC. Możecie odpowiedzieć mi na pytania?? Będę wdzięczny.

1)Jeżeli wyślę Form D2, to dostanę tylko kat. C i C+E?? Czy od razu dostanę wszystkie kategorie, czyli A, B, B+E, C i C+E?? Mam też załączyć polski Dowód Osobisty??
2)Czy wymiana zawodowego prawka kosztuje tyle samo, co wymiana prawka na samochód i motor??
3)Czy przy wymianie prawa jazdy, będę musiał zapłacić dodatkowe pieniądze za Driver Qualification Card?? Czy jest to wliczone w proces wymiany prawa jazdy??
4)O uzyskanie Digital Tachograph Card mam starać się dopiero po odebraniu UK prawka i DQC?? Wtedy wysyłam UK prawko, polską kartę kierowcy i polski Dowód Osobisty z Form D777??
5)Jakie dowody obecności w UK załączyliście, jeżeli byliście poniżej 185 dni w UK?? Czy od razu wpisaliście, że jesteście ponad 185 dni??
6)Czy mogę wyrobić NIN, jeżeli jestem w trakcie poszukiwania pracy?? Czy muszę mieć załatwioną pracę i pracodawca potwierdza moje zatrudnienie??

Pozdrawiam :)

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #5 Ocena: 0

2013-12-16 23:35:23 (12 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2013-12-16 23:12:06, Swiaadek napisał(a):
Witam

Potrzebuję kilku ważnych informacji na temat prawa jazdy, karty kierowcy i CPC. Możecie odpowiedzieć mi na pytania?? Będę wdzięczny.

1)Jeżeli wyślę Form D2, to dostanę tylko kat. C i C+E?? Czy od razu dostanę wszystkie kategorie, czyli A, B, B+E, C i C+E?? Mam też załączyć polski Dowód Osobisty??
2)Czy wymiana zawodowego prawka kosztuje tyle samo, co wymiana prawka na samochód i motor??
3)Czy przy wymianie prawa jazdy, będę musiał zapłacić dodatkowe pieniądze za Driver Qualification Card?? Czy jest to wliczone w proces wymiany prawa jazdy??
4)O uzyskanie Digital Tachograph Card mam starać się dopiero po odebraniu UK prawka i DQC?? Wtedy wysyłam UK prawko, polską kartę kierowcy i polski Dowód Osobisty z Form D777??
5)Jakie dowody obecności w UK załączyliście, jeżeli byliście poniżej 185 dni w UK?? Czy od razu wpisaliście, że jesteście ponad 185 dni??
6)Czy mogę wyrobić NIN, jeżeli jestem w trakcie poszukiwania pracy?? Czy muszę mieć załatwioną pracę i pracodawca potwierdza moje zatrudnienie??

Pozdrawiam :)

1. Otrzymasz kategorie wg posiadanego prawa jazdy.
2. Kosztuje tyle samo.
3. Nie bedziesz musial placic dodatkowo pod warunkiem, ze w polskim prawie jazdy masz z tylu obok kategorii C kod uprawnien 95.(data uplywu uprawnien) Jesli nie posiadasz to nie bedzie z DQC tak latwo.
4. Tacho - wysylasz tylko aplikacje i oplate. Prawdopodobnie mozna to zrobic jednoczesnie wymieniajac prawko. Jednak trzeba zadzwonic do dvla i zapytac w jaki sposob i gdzie wyslac obie aplikacje.
5. Po prostu wpisz, ze jestes dluzej niz minimum.
6. NIN mozesz wyrobic w trakcie poszukiwania pracy. Pracodawca nie musi tu nic potwierdzac.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 16-12-2013 23:36 ]

Do góry stronyOffline

Swiaadek

Post #6 Ocena: 0

2013-12-17 00:50:29 (12 lat temu)

Swiaadek

Mężczyzna

Dzięki za szybką odpowiedź.
Tylko jedna kwestia. Przecież nie można mieć dwóch kart kierowcy. Więc polską kartę muszę włożyć do koperty i mi odeślą tylko angielską?? Zgadza się??

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2013-12-17 02:26:40 (12 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Jesli masz polska tacho karte I odpowiednie prawko to nic nie musisz wymieniac.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #8 Ocena: 0

2013-12-17 09:04:20 (12 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2013-12-17 00:50:29, Swiaadek napisał(a):
Dzięki za szybką odpowiedź.
Tylko jedna kwestia. Przecież nie można mieć dwóch kart kierowcy. Więc polską kartę muszę włożyć do koperty i mi odeślą tylko angielską?? Zgadza się??

Polska karte kierowcy odsylasz sam do organu, ktory ja wydal.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #9 Ocena: 0

2013-12-17 09:10:58 (12 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2013-12-17 02:26:40, andyopole napisał(a):
Jesli masz polska tacho karte I odpowiednie prawko to nic nie musisz wymieniac.

Wymieniac nie musi, tylko czy latwo znajdzie prace z polskimi papierami.
Karta kierowcy jest "dolaczona" do prawa jazdy. Jesli masz prwko PL i karte PL wszystko ok, jesli masz prawko UK - musisz posiadac karte UK.
Jest maly wyjatek, jesli posiadasz prawko PL i otrzymasz jedynie UK counter part. Wtedy masz juz brytyjski nr prawa jazdy i mozesz robic UK tacho.

Kilku moich kolegow jezdzi na polskich papierach.
Z praktyki wiem jednak, ze to tylko na krotka mete. Najwiekszy problem to nie chca honoworawac kursow CPC na polskim prawku. Chodzi o moduly CPC robione tutaj.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 17-12-2013 09:14 ]

Do góry stronyOffline

Swiaadek

Post #10 Ocena: 0

2013-12-17 10:17:09 (12 lat temu)

Swiaadek

Mężczyzna

Panowie, to jak w końcu z tą kartą kierowcy?? Nie chcę popełnić błędu i bawić się w ponowne wysyłanie.

Nie będzie problemu z tym, że będę miał przez jakiś czas 2 karty kierowcy??
Czytałem na forum, że jeden użytkownik dostał z powrotem w dwóch osobnych kopertach english kartę kierowcy i polską kartę kierowcy. To na drugi dzień kazali mu odesłać do DVLA polską kartę kierowcy, ponieważ nie można posiadać dwóch kart.

radzik77, twierdzisz, że będę miał problem z uznaniem kodu 95 w moim polskim prawku?? Nie wydadzą mi DQC??

[ Ostatnio edytowany przez: Swiaadek 17-12-2013 10:18 ]

Do góry stronyOffline

Strona 2.9 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,