MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy ktos z Was staral/a sie o paszport brytyjski - wasze doswiadczenia

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 18 z 22 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 ] - Skocz do strony

Str 18 z 22

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

agarudii

Post #1 Ocena: 0

2013-11-28 09:32:18 (12 lat temu)

agarudii

Kobieta

Z nami od: 30-08-2011

English language qualifications used to demonstrate knowledge of language must be at Entry level 3 or above. The qualification must include speaking and listening and either:

be listed as an ESOL qualification on the Ofqual Register of Regulated Qualifications and have been taken in England, Wales or Northern Ireland.

The register includes a wide range of English language qualifications from awarding bodies recognised by OFQUAL. If you have a qualification at ESOL entry level 3, level 1 or level 2, taken in England, Wales or Northern Ireland, which is on the OFQUAL Register, you can use it to support an application for settlement. Or
be on the list of recognised English tests and qualifications. We will accept a qualification on this list which was taken abroad as well as those taken in the UK; or
be a National qualification in ESOL at Scottish Qualifications Framework (SCQF) levels 4, 5 or 6 awarded by the Scottish Qualifications Authority (SQA) taken in Scotland. If you are studying in England, Wales or Northern Ireland for a qualification that is on the OFQUAL register, the qualification will meet our requirements, provided it is at ESOL entry level 3 or above. It is not necessary for the qualification to also be on the list of Recognised English tests and qualifications.

kurs 10 tygodni(esol entry level3) + life in uk kosztuje 140f u nas i jest wystarczajacym papierem dla UKBA :-)

na poprzedniej stronie podalam link, ktory przeslala mi UKBA, i wlasnie rozmawialam z college-m w moim miescie i wlasnie ten 10tygodniowy kurs B1 CEFR / ESOL Entry Level 3 English Exam for Settlement / ILR jest wystarczajacy do aplikowania o obywatelstwo, tam zawarta jest wiedza ( w tym kursie) z life in uk, wiec dodatkowy egzamin z tego juz nie jest potrzebny. jedyny minus, ze nie mozna isc na sam egzamin :-/ musisz odbebnic kurs.

[ Ostatnio edytowany przez: agarudii 28-11-2013 09:39 ]

Błogosławiony ten, co nie ma nic do powiedzenia, a pomimo to milczy.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Jagermeister

Post #2 Ocena: 0

2013-11-28 12:39:17 (12 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

Trzeba zdac Life in the UK test. Mozna bylo go pominac przed zaostrzeniem wymagan 28 pazdziernika tego roku poprzez ukonczenie kursu ESOL z elementem obywatelskim. Teraz wymagaja zarowno ten test jak i dodatkowe kwalifikacje z angielskiego tak jak ten kurs o ktorym wspomnialas, egzamin na poziomie B1 lub dyplom ze studiow.

Jeszcze troche czasu minie zanim te nowe wymgania stana sie powszechna wiedza wsrod colledzow. Nikt oprocz Home Office i osob zainteresowanych tematem wiedziec tych rzeczy nie potrzebuje.

[ Ostatnio edytowany przez: Jagermeister 28-11-2013 12:55 ]

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #3 Ocena: 0

2013-11-28 12:56:35 (12 lat temu)

agarudii

Kobieta

Kurs mam ukonczony 5 lat temu :-) mam nadzieje ze bedzie ok ( esol entry level3) i mam jakies Nvc z pierwszej pracy level2 malz ma Nvc level2 tez i 17 edycje z koledzu, w czwartek idziemy do NCS z papierami dziecka to sie dowiemy, czy te certyfikaty wystarcza jako zaliczenie jezyka i zostanie tylko test LIUK a to juz pikus, bo nie trzeba 10 tygodni na to poswiecic.

Do góry stronyOffline

danielb

Post #4 Ocena: 0

2013-11-28 21:19:20 (12 lat temu)

danielb

Mężczyzna

Z nami od: 01-02-2008

agarudii jak będziesz wiedzieć coś więcej na temat języka angielskiego, to napisz tu na forum. Ja też mam zdany esol entry level 3 w 2009r. Ale kurs musi być rozpoznawany przez OFQUAL (Ofqual Register of Regulated Qualifications) Problem polega na tym że OFQUAL działa od kwietnia 2010r.Mój dyplom jest na tej liście więc powinno być ok. ale nigdy nie wiadomo. RECOGNISED ENGLISH TESTS AND QUALIFICATIONS

[ Ostatnio edytowany przez: danielb 28-11-2013 21:20 ]

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #5 Ocena: 0

2013-11-28 22:41:27 (12 lat temu)

agarudii

Kobieta

moj papier tez jest na tej liscie :-) zdalam w 2008r, mam nadzieje, ze w czwartek sie czegos dowiem ( mysle, ze pani z NCS bedzie na tyle uprzejma, ze zerknie. chociaz to nie ma nic wspolnego z aplikacja mojej corki)

Do góry stronyOffline

agarudii

Post #6 Ocena: 0

2013-12-05 19:31:48 (11 lat temu)

agarudii

Kobieta

papiery cory poszly, teraz czekac, nawet do 6miesiecy :-o, bo przed zmiana przepisow ( do 28 pazdziernika) mieli nawet do 6tys aplikacji dziennie :-o

co do egzaminu z angielskiego, pani nie byla mi w stanie powiedziec nic konkretnego :-/ burdel, burdel i brak informacji ( w troche ladniejszych slowach, ale tak to okreslila), czyli czeski film, najlepiej kontaktowac sie bezposrednio z HO i to najlepiej na maila.

Jedyne co sie dowiedzialam, to to ze PRAWDOPODOBNIE dla dziecka urodzonego w pl, mozna aplikowac o obywatelstwo, ale w momencie kiedy rodzic tez aplikuje. tylko u nas jeszcze jest sprawa adopcji, a w pl z tego tytulu certyfikatow nie przyznaja, wiec pani rozlozyla rece i co- dzwonic do HO.

reasumujac pani byla cholernie pomocna :-/ ale papiery pokserowala i przyjela, mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok.

Do góry stronyOffline

grog14

Post #7 Ocena: 0

2014-01-03 12:23:58 (11 lat temu)

grog14

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2012

Witam, czy to prawda, że od 1 maja 2011 osoby pracujące w Wielkiej Brytanii przez minimum 5 lat mogą starać się bezpośrednio o obywatelstwo brytyjskie bez konieczności starania się o wizę stałego pobytu tzw. „indefinite leave to remain”?

Do góry stronyOffline

Jagermeister

Post #8 Ocena: 0

2014-01-03 14:47:38 (11 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Staly pobyt dla obywateli UE to status ktory nabywa sie automatycznie po 5 latach, pod warunkiem ze dana osoba sie kwalifikuje. Mozna wystapic o potwierdzenie czyli Document Certifying Permanent Residence.

Jezeli jest 5 lat ciaglej pracy z WRS to nie ma takiej potrzeby aby wyrabiac ten dokument, wystarcza P60. Krotko mowiac jesli dana osoba ma solidna podstawe to moze aplikowac od razu.

Indefinite Leave to Remain jest dla osob spoza UE/EOG ktore staraja sie o to na podstawie brytyjskiego prawa imigracyjnego takze nie ma co sie martwic o to. Takze Europejczycy maja latwiejsza droge do obywatelstwa w tym sensie.

ILR dla tych osob to niezbena inwestycja i nie maja wyjscia wiec rzad inkasuja niezle pieniadze

[ Ostatnio edytowany przez: Jagermeister 03-01-2014 14:51 ]

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2014-01-08 12:54:08 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Jagermeister

Post #10 Ocena: 0

2014-01-08 16:12:24 (11 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Cytat:

2014-01-08 12:54:08, boostertv napisał(a):
Troche jestem skolowany, strona UK Border Agency:

If you are applying from the UK, you should provide:
your certificate of progression from one English for Speakers of Other Languages (ESOL) level to another, with a letter from the college confirming that you completed an ESOL with citizenship course; or
your letter confirming that you have passed the 'Life in the UK' test, stamped and signed by the test supervisor; or
your confirmation that you met this requirement in order to obtain settlement.

Wyraznie mowia, ze wymagany jest ESOL lub LIUK test...
Sami podaja sprzeczne informacje???

[ Ostatnio edytowany przez: <i>boostertv</i> 08-01-2014 12:54 ]

To sa stare wymagania sprzed 28.10.2013. Moglbys podac adres strony gdzie jest taka informacja?

Do góry stronyOffline

Strona 18 z 22 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,