|
---|---|
ewayahoo | Post #1 Ocena: 0 2011-08-18 10:32:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2010 Skąd: MANCHESTER |
Witam Wszystkich!
Chciałam się zapytać czy to prawda ,że raz w życiu można wyzerowanć dług na karcie Kredytowej w UK? Ponoć warunkiem jest posiadanie karty przez 5 lat. Polecono mi tą stronkę www.talkaboutdebt.co.uk jednak weszłam tam na forum i są tam zarówno pozytywne jak i negatywne opinie. I stąd moje pytanie:skąd te negatywne opinie??? drugie pytanie: czy jest możliwość rozłożenia na jakieś mniejsze raty długu na kredytówce? bo to błędne koło jak każą w banku spłacać minimum payment np.50f a prowizji biorą 30f.;/ może gdyby zrezygnować z posiadania karty to poszliby jakoś na rękę;/ nie wiem...prosze o podpowiedzi |
Dwunasty | Post #2 Ocena: 0 2011-08-18 10:43:41 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie ma czegoś takiego jak zerowanie długu. Jak nie możesz spłacać zadłużeń wtedy możesz skorzystać z różnych form pomocy płatnej jak i bezpłatnej(np.payplan)
Jak masz kłopot ze splatą jednej karty kredytowej to pierwszy krok rozmawiaj z bankiem który ja wydał. Możesz z nimi się dogadać na spłatę. Zamrażają odsetki a Ty spłacasz kapitał, ale ten układ zależy od dobrej woli banku. Jedyne pocieszenie to większość banków idzie na układy w kwestii spłaty zadłużenia. Nie licz jednak na kartę kredytowa przez najbliższe 6 lat. ''Zerowanie'' długu ![]() Jak masz problemy finansowe(długi) to pomocy możesz szukać w lokalnym CAB |
Richmond | Post #3 Ocena: 0 2011-08-18 10:47:04 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Bledne kolo, o ktorym bylas poinformowana, gdy podpisalas umowe kredytowa. Nawet dostarczono Ci przykladowe wyliczenie ile bedzie kosztowac splacenie dlugu o okreslonej kwocie, jesli bedziesz splacac tylko minimalna kwote.
Zacznij splacac wiecej i nie zadluzaj sie, to dlug zacznie malec. Mozesz negocjowac z bankiem zamrozenie odsetek i przejscie na tzw. DMP - debt management plan, ale to oznacza brzydki wpis w Twojej historii kredytowej, ktory zostanie tam 6 lat po splaceniu, tzw. default. Jesli podwyzszono Ci oprocetowanie, moglas proposic bank o pozostawienie nizszego oprocentowania w zamian za brak mozliwosci dalszego korzystania z karty. Wtedy splaca sie dlug, na poprzednich warunkach, ale nie mozna sie zadluzac na nowo. Historyjki o "wyzerowaniu" dlugu raz na 5 lat mozesz wlozyc miedzy bajki, nie ma czegos takiego. Brak splat oznacza wpis w historie kredytowa i klopoty w przyszlosci. Carpe diem.
|
tom8104 | Post #4 Ocena: 0 2011-08-18 10:52:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 08-10-2007 |
Jezeli Twoj credit scoring jest w miare dobry i pracujesz mozesz aplikowac o inna karte i zrobic balance transfer. Po prostu przeniesc swoje zadluzenie na nowa karte. Zaplacisz 3% prowizji ale bedziesz miala np 20 miesiecy bez odsetek dzieki czemu bedziesz spalacac podstawe zadluzenia a nie odsetki.
A te firmy o ktorych wspomnialas wiekszosc z nich bierze pieniadze za to co mozna zrobic samemu np jak wspomnial kolega wyzej dogadujac sie z bankiem. |
Dwunasty | Post #5 Ocena: 0 2011-08-18 10:58:44 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-08-18 10:47:04, Richmond napisał(a): Mozesz negocjowac z bankiem zamrozenie odsetek i przejscie na tzw. DMP - debt management plan, ale to oznacza brzydki wpis w Twojej historii kredytowej, ktory zostanie tam 6 lat po splaceniu, tzw. default. Richmond czy jeśli dotychczas spłacała kartę a pójdzie na IVA (Individual Voluntary Arrangemen) to też jest wpis do historii? |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2011-08-18 11:02:12 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Pewnie, ze jest. IVA, to takie delikatniejsze bankructwo. Potem jak sie aplikuje o kredyt, to moze byc pytanie czy ktos kiedys zbankrutowal lub mial IVA.
http://www.insolvencyhelpline.co.uk/credit-repair/credit-repair-faq.php#2 http://www.my-iva-adviser.co.uk/iva-iva-and-my-credit-rating Moim zdaniem, trzeba zrobic wszystko co sie da, by uniknac negatywnego wpisu do historii kredytowej. Pomysl z balance transfer jest najlepszy, pod warunkiem, ze jest w ogole szansa na przyznanie nowej karty kredytowej. Druga opcja, to szukac karty kredytowe z LOB o niskim oprocentowaniu - Life of Balance. Wtedy transferuje sie dlug i splaca sie albo w okreslonym czasie albo do czasu zejscia do zera. http://www.stoozing.com/lob.php Carpe diem.
|
Dwunasty | Post #7 Ocena: 0 2011-08-18 11:06:17 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Dzieki, myślałem że to jeszcze jest traktowane jako umowa z bankiem.
Poprawie mojego pierwszego posta wobec tego. |
ewayahoo | Post #8 Ocena: 0 2011-08-18 12:21:53 (14 lat temu) |
Dziękuję za odpowiedzi. CHodzi o to,że gdy byłam w Anglii to nie miałam takiego długu...właściwie to karty w ogóle nie używałam. Gdy 3 lata temu wróciłam do Polski i zaczeło brakować pieniędzy to z niej kożystałam. Potrzebna mi była tylko do zakupów internetowych dla firmy męża. Teraz firma nie przynosi takich dochodów jak na początku i możliwe,że ją zamknie ale dług dalej jest i na dzień dzisiejszy nie mamy pieniędzy ,żeby dokonać wpłat po 500zł miesięcznie. Dodatkową trudnością jest to,że mieszkam w Polsce.
A o co chodzi z tym pay plan? to jest własnie to co jest na tej stronce co podałam w pierwszym poście. Czyli najlepiej skontaktować się z bankiem i oni coś wymyślą tak?? ;/ O co chodzi z tym zamrażaniem odsetek? Spłacę tylko swój dług a odsetki bank mi daruje? jeśli chodzi o zerowanie karty to znajomi mojego przyjaciela tak zrobili i niby jest coś takiego. Ma się jeszcze dowiedzieć co i jak. |
Dwunasty | Post #9 Ocena: 0 2011-08-18 12:34:29 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2011-08-18 12:21:53, ewayahoo napisał(a): jeśli chodzi o zerowanie karty to znajomi mojego przyjaciela tak zrobili i niby jest coś takiego. Ma się jeszcze dowiedzieć co i jak. Nie jestem pewien ale chyba Payplan jest jedynie dostępny dla mieszkańców UK tak jak i większość darmowych firm tego rodzaju. Myślę że jak przedstawisz swoją sytuacje w banku to się dogadasz. Minimum jakie będziesz musiała spłacać to 9.5% rocznie z sumy kredytu.Odsetki zostaną w tym momencie zamrożone. Jak się dowiesz jak to znajomy przyjaciela przeprowadził to nam napisz. Sam jestem ciekawy. ![]() |
ewayahoo | Post #10 Ocena: 0 2011-08-18 12:42:59 (14 lat temu) |
ok.dzięki za pomoc. Szukam emaila do lloyds tsb i nigdzie nie ma. Wolałabym napisać list zamiast dzwonić. Sytuacja jest na tyle beznadziejna ,że nawet nie mam pieniędzy na to aby zadzwonić.;(
pozdrawiam |