MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zerowanie długu na credit card

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ewayahoo

Post #1 Ocena: 0

2011-08-18 10:32:38 (14 lat temu)

ewayahoo

Kobieta

Z nami od: 30-09-2010

Witam Wszystkich!
Chciałam się zapytać czy to prawda ,że raz w życiu można wyzerowanć dług na karcie Kredytowej w UK? Ponoć warunkiem jest posiadanie karty przez 5 lat. Polecono mi tą stronkę www.talkaboutdebt.co.uk jednak weszłam tam na forum i są tam zarówno pozytywne jak i negatywne opinie. I stąd moje pytanie:skąd te negatywne opinie???

drugie pytanie:
czy jest możliwość rozłożenia na jakieś mniejsze raty długu na kredytówce? bo to błędne koło jak każą w banku spłacać minimum payment np.50f a prowizji biorą 30f.;/ może gdyby zrezygnować z posiadania karty to poszliby jakoś na rękę;/ nie wiem...prosze o podpowiedzi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2011-08-18 10:43:41 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Nie ma czegoś takiego jak zerowanie długu. Jak nie możesz spłacać zadłużeń wtedy możesz skorzystać z różnych form pomocy płatnej jak i bezpłatnej(np.payplan)
Jak masz kłopot ze splatą jednej karty kredytowej to pierwszy krok rozmawiaj z bankiem który ja wydał. Możesz z nimi się dogadać na spłatę. Zamrażają odsetki a Ty spłacasz kapitał, ale ten układ zależy od dobrej woli banku. Jedyne pocieszenie to większość banków idzie na układy w kwestii spłaty zadłużenia. Nie licz jednak na kartę kredytowa przez najbliższe 6 lat.

''Zerowanie'' długu:)) nawet ogłoszenie bankructwa nie zeruje długo. W nielicznych przypadkach część długu może być umorzona ale do tego daleka droga.(5 lat)

Jak masz problemy finansowe(długi) to pomocy możesz szukać w lokalnym CAB

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2011-08-18 10:47:04 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Bledne kolo, o ktorym bylas poinformowana, gdy podpisalas umowe kredytowa. Nawet dostarczono Ci przykladowe wyliczenie ile bedzie kosztowac splacenie dlugu o okreslonej kwocie, jesli bedziesz splacac tylko minimalna kwote.

Zacznij splacac wiecej i nie zadluzaj sie, to dlug zacznie malec.

Mozesz negocjowac z bankiem zamrozenie odsetek i przejscie na tzw. DMP - debt management plan, ale to oznacza brzydki wpis w Twojej historii kredytowej, ktory zostanie tam 6 lat po splaceniu, tzw. default.

Jesli podwyzszono Ci oprocetowanie, moglas proposic bank o pozostawienie nizszego oprocentowania w zamian za brak mozliwosci dalszego korzystania z karty. Wtedy splaca sie dlug, na poprzednich warunkach, ale nie mozna sie zadluzac na nowo.

Historyjki o "wyzerowaniu" dlugu raz na 5 lat mozesz wlozyc miedzy bajki, nie ma czegos takiego. Brak splat oznacza wpis w historie kredytowa i klopoty w przyszlosci.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

tom8104

Post #4 Ocena: 0

2011-08-18 10:52:00 (14 lat temu)

tom8104

Z nami od: 08-10-2007

Jezeli Twoj credit scoring jest w miare dobry i pracujesz mozesz aplikowac o inna karte i zrobic balance transfer. Po prostu przeniesc swoje zadluzenie na nowa karte. Zaplacisz 3% prowizji ale bedziesz miala np 20 miesiecy bez odsetek dzieki czemu bedziesz spalacac podstawe zadluzenia a nie odsetki.
A te firmy o ktorych wspomnialas wiekszosc z nich bierze pieniadze za to co mozna zrobic samemu np jak wspomnial kolega wyzej dogadujac sie z bankiem.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #5 Ocena: 0

2011-08-18 10:58:44 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-08-18 10:47:04, Richmond napisał(a):

Mozesz negocjowac z bankiem zamrozenie odsetek i przejscie na tzw. DMP - debt management plan, ale to oznacza brzydki wpis w Twojej historii kredytowej, ktory zostanie tam 6 lat po splaceniu, tzw. default.

Richmond czy jeśli dotychczas spłacała kartę a pójdzie na IVA (Individual Voluntary Arrangemen) to też jest wpis do historii?

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2011-08-18 11:02:12 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Pewnie, ze jest. IVA, to takie delikatniejsze bankructwo. Potem jak sie aplikuje o kredyt, to moze byc pytanie czy ktos kiedys zbankrutowal lub mial IVA.

http://www.insolvencyhelpline.co.uk/credit-repair/credit-repair-faq.php#2
http://www.my-iva-adviser.co.uk/iva-iva-and-my-credit-rating

Moim zdaniem, trzeba zrobic wszystko co sie da, by uniknac negatywnego wpisu do historii kredytowej.

Pomysl z balance transfer jest najlepszy, pod warunkiem, ze jest w ogole szansa na przyznanie nowej karty kredytowej. Druga opcja, to szukac karty kredytowe z LOB o niskim oprocentowaniu - Life of Balance. Wtedy transferuje sie dlug i splaca sie albo w okreslonym czasie albo do czasu zejscia do zera.

http://www.stoozing.com/lob.php
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #7 Ocena: 0

2011-08-18 11:06:17 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Dzieki, myślałem że to jeszcze jest traktowane jako umowa z bankiem.
Poprawie mojego pierwszego posta wobec tego.

Do góry stronyOffline

ewayahoo

Post #8 Ocena: 0

2011-08-18 12:21:53 (14 lat temu)

ewayahoo

Kobieta

Dziękuję za odpowiedzi. CHodzi o to,że gdy byłam w Anglii to nie miałam takiego długu...właściwie to karty w ogóle nie używałam. Gdy 3 lata temu wróciłam do Polski i zaczeło brakować pieniędzy to z niej kożystałam. Potrzebna mi była tylko do zakupów internetowych dla firmy męża. Teraz firma nie przynosi takich dochodów jak na początku i możliwe,że ją zamknie ale dług dalej jest i na dzień dzisiejszy nie mamy pieniędzy ,żeby dokonać wpłat po 500zł miesięcznie. Dodatkową trudnością jest to,że mieszkam w Polsce.

A o co chodzi z tym pay plan? to jest własnie to co jest na tej stronce co podałam w pierwszym poście. Czyli najlepiej skontaktować się z bankiem i oni coś wymyślą tak?? ;/
O co chodzi z tym zamrażaniem odsetek? Spłacę tylko swój dług a odsetki bank mi daruje?

jeśli chodzi o zerowanie karty to znajomi mojego przyjaciela tak zrobili i niby jest coś takiego. Ma się jeszcze dowiedzieć co i jak.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #9 Ocena: 0

2011-08-18 12:34:29 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2011-08-18 12:21:53, ewayahoo napisał(a):

jeśli chodzi o zerowanie karty to znajomi mojego przyjaciela tak zrobili i niby jest coś takiego. Ma się jeszcze dowiedzieć co i jak.

Nie jestem pewien ale chyba Payplan jest jedynie dostępny dla mieszkańców UK tak jak i większość darmowych firm tego rodzaju.
Myślę że jak przedstawisz swoją sytuacje w banku to się dogadasz. Minimum jakie będziesz musiała spłacać to 9.5% rocznie z sumy kredytu.Odsetki zostaną w tym momencie zamrożone.

Jak się dowiesz jak to znajomy przyjaciela przeprowadził to nam napisz. Sam jestem ciekawy.:))

Do góry stronyOffline

ewayahoo

Post #10 Ocena: 0

2011-08-18 12:42:59 (14 lat temu)

ewayahoo

Kobieta

ok.dzięki za pomoc. Szukam emaila do lloyds tsb i nigdzie nie ma. Wolałabym napisać list zamiast dzwonić. Sytuacja jest na tyle beznadziejna ,że nawet nie mam pieniędzy na to aby zadzwonić.;(
pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,