2013-01-03 16:53:49, bazar5 napisał(a):
Witam,
Chciałem odświeżyć wątek. Otóż moje pytanie wygląda następująco. 3 grudnia wróciłem do Polski, pracę w UK zakończyłem 26 listopada, z tego powodu wciąż czekam aby mój pracodawca przesłał mi P45 wydawane po zakończeniu pracy w UK - powinno już niedługo do mnie dotrzeć.
Z racji iż nie mam wspomnianego dokumentu, Pani w UP nie chce mnie zarejestrować na bezrobociu (żeby nie było - nie chcę nawet ubiegać się o zasiłek, mój powrót był zaplanowany i zabezpieczyłem się finansowo na okres poszukiwania pracy) chcę mianowicie zarejestrować się aby mieć jakiekolwiek ubezpieczenie zdrowotne i to jedyny powód dla jakiego chcę się zarejestrować. W takim razie czy mogę się zarejestrować a dokumenty z UK które i tak muszą być przesłane do wojewódzkiego UP przedstawić później? Nie rozumiem dla czego panie z UP nie chcą mnie zarejestrować i tak nie mam tych dokumentów, muszę czekać aż pracodawca z UK mi je prześle... Może czegoś nie doczytałem i nie rozumiem dlatego pytam.
Pozdrawiam
Prawo jest jakie jest oto link i dokumenty wymagane do rejestracji w UP jako osoba bezrobotna,wymagane sa wszystkie swiadectwa pracy.
http://zielonalinia.gov.pl/default.aspx?docId=65
[ Ostatnio edytowany przez: effimd 04-01-2013 09:46 ]