MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Aż się "chce" wracać do Polski !

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kate824

Post #1 Ocena: 0

2011-07-26 12:09:16 (14 lat temu)

kate824

Kobieta

Z nami od: 02-03-2011

Hejka :) Dzisiaj od rana wiszę na telefonie, piszę tego posta ku przestrodze ludzi którzy planują wrócić do Polandu. Sprawa wygląda następująco - aby po powrocie otrzymać zasiłek dla bezrobotnych w Polsce, poza wszystkimi dokumentami udowadniającymi staż pracy musisz Pani w Urzędzie w Polsce udowodnić ze ośrodek interesów życiowych masz w Polsce (oczywiście udowodnić to jest bardzo trudno)Jest tak z tego względu, że według prawa unijnego, o prawo do zasiłku powinno się starać w kraju ostatniego pobytu, i pracy.
Ach, to zawiłe polskie prawo.
Co do zasiłku w Anglii i transferu zasiłku do Polski, musiałabym być tutaj 4 tygodnie bezrobotna, a na dodatek nie mogę się sama zwolnic z pracy bo z zasiłku nici, co jest akurat zrozumiałe.
Także ludzie którzy planują powrót do Polski mają "wspaniałe" perspektywy. Żenada.

[ Ostatnio edytowany przez: kate824 26-07-2011 18:49 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2011-07-26 12:16:51 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Wracać do Polski z planami na zasiłek dla bezrobotnych? Nie dziękuje. Żenada...

Do góry stronyOffline

kate824

Post #3 Ocena: 0

2011-07-26 12:19:36 (14 lat temu)

kate824

Kobieta

To nie chodzi o plan na zasiłek dla bezrobotnych, tylko o to jak traktuje się ludzi którzy ciężko pracują i chcą wrócić do swojego kraju. A w Polsce znalezienie pracy nie jest takie proste jak w Anglii, czasem trwa miesiącami a chyba trzeba mieć za co żyć i opłacać mieszkanie prawda ?????

Do góry stronyOffline

staryznajomy

Post #4 Ocena: 0

2011-07-26 12:21:38 (14 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2011-07-26 12:16:51, Dwunasty napisał(a):
Wracać do Polski z planami na zasiłek dla bezrobotnych? Nie dziękuje. Żenada...
na wiele więcej liczyć nie można.
przynajmniej w moim wypadku:-[
może dlatego temat powrotu będę staral się odciągnąć tak długo -jak mi się uda.
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

monsieur1985

Post #5 Ocena: 0

2011-07-26 13:18:46 (14 lat temu)

monsieur1985

Mężczyzna

Z nami od: 13-04-2010

Jak ktoś planuje wracać do Polski goły i do niczego to jak się dziwić.Kupę ludzi zyje tutaj tylko od wyplaty do wypłaty...

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2011-07-26 13:22:06 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

staryznajomy

Post #7 Ocena: 0

2011-07-26 13:31:21 (14 lat temu)

staryznajomy

Konto usunięte

Cytat:

2011-07-26 13:18:46, monsieur1985 napisał(a):
Jak ktoś planuje wracać do Polski goły i do niczego to jak się dziwić.Kupę ludzi zyje tutaj tylko od wyplaty do wypłaty...
niestety tak nie żyję.
jeżeli udalo Ci się odłożyć na całe pozostale życie to masz moje szczere gratulacje. wiem, że mnie będzie stać na kilka miesięcy szukania (bezskutecznie) pracy. niestety na rozsądny początek mojej firmy w PL -nie odłożę chyba do emerytury :-[:-Y
przesłodziutka, radośnie skacząca małpeczka... to jednak nie ja. i dodam jeszcze że: ?v=ZXNx4g960-I

Do góry stronyOffline

kate824

Post #8 Ocena: 0

2011-07-26 13:35:08 (14 lat temu)

kate824

Kobieta

Cytat:

2011-07-26 13:22:06, ironiusz napisał(a):
Cytat:

2011-07-26 12:09:16, kate824 napisał(a):
Sprawa wygląda następująco - aby po powrocie otrzymać zasiłek dla bezrobotnych w Polsce, poza wszystkimi dokumentami udowadniającymi staż pracy musisz Pani w Urzędzie w Polsce udowodnić ze ośrodek interesów życiowych masz w Polsce (oczywiście udowodnić to jest bardzo trudno)

Nie wiem, moze sie myle, jednak przedstawienie p85 i zarejestrowanie sie w urzedzie pracy, to jak najbardziej dowody na przeniesienie centrum interesow zyciowych do Polski. Urzednik nie ma prawa odmowic rejestracji - a zarejestrowac sie jak najbardziej trzeba, nie o zasilek chodzi, a o ZUS i objecie darmowa sluzba zdrowia. To czy zasilek zostanie przyznany, to inna sprawa.
Osoba, ktora nie jest wogole jako bezrobotna zarejestrowana, nie moze ubiegac sie o szkolenia, kursy i dotacje.

Oczywiście zamierzam się zarejestrować, wiem że będę miała dzięki temu ubezpieczenie itp. Ale mi najbardziej zależało na zasiłku, żeby mieć jakiekolwiek pieniądze na start w Polsce, a nie tylko jechać na oszczędnościach.

Cytat:

Jest tak z tego względu, że według prawa unijnego, o prawo do zasiłku powinno się starać w kraju ostatniego pobytu, i pracy.
Ach, to zawiłe polskie prawo.

Sugerujesz, ze polskie prawo jest w tej kwestii odmienne od prawa EU i UK? ...

Nie, nie sugeruję że jest bardziej zawiłe, ale po tym ile słyszałam o tych wielkich akcjach aby Polacy wrócili do Polski nie spodziewałam się czegoś takiego. Chyba jestem zbyt naiwna.

Cytat:

Także ludzie którzy planują powrót do Polski mają "wspaniałe" perspektywy. Żenada.

Sadzilas, ze po paru latach nieobecnosci w Polsce, nie placeniu podatkow i ubezpieczenia spolecznego, ktos Cie bedzie wital z otwartymi rekami?
W znakomitej wiekszosci przypadkow, to start w zycie od nowa i tak, jak w UK wgryzalas sie w system na poczatku pobytu, tak samo jest i w Polsce.
Tylko latwiej.

Do góry stronyOffline

phombre

Post #9 Ocena: 0

2011-07-26 13:43:07 (14 lat temu)

phombre

Mężczyzna

Z nami od: 18-02-2008

Niestety czasem bywa tak że trzeba wracać. I bywa też tak, że na zasiłek w Polsce. Też zbieram wszystkie papiery potrzebne do zasiłku, do uzyskania druku U1. Nie wiem czy mam szansę na zasiłek w PL, ale wrócić muszę. Mimo że nie mam nic odłożonego na powrót. kate824, powodzenia w staraniach :)
Oto moje zasady. Jeśli wam się nie podobają, to mam też inne...

Do góry stronyOffline

kate824

Post #10 Ocena: 0

2011-07-26 13:55:48 (14 lat temu)

kate824

Kobieta

Cytat:

2011-07-26 13:43:07, phombre napisał(a):
Niestety czasem bywa tak że trzeba wracać. I bywa też tak, że na zasiłek w Polsce. Też zbieram wszystkie papiery potrzebne do zasiłku, do uzyskania druku U1. Nie wiem czy mam szansę na zasiłek w PL, ale wrócić muszę. Mimo że nie mam nic odłożonego na powrót. kate824, powodzenia w staraniach :)

Dziękuje i również życzę powodzenia. Ja po dzisiejszej rozmowie telefonicznej z Panią z Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Katowicach, pożegnałam się z myślą o zasiłku.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,