2011-07-26 13:22:06, ironiusz napisał(a):
Cytat:
2011-07-26 12:09:16, kate824 napisał(a):
Sprawa wygląda następująco - aby po powrocie otrzymać zasiłek dla bezrobotnych w Polsce, poza wszystkimi dokumentami udowadniającymi staż pracy musisz Pani w Urzędzie w Polsce udowodnić ze ośrodek interesów życiowych masz w Polsce (oczywiście udowodnić to jest bardzo trudno)
Nie wiem, moze sie myle, jednak przedstawienie p85 i zarejestrowanie sie w urzedzie pracy, to jak najbardziej dowody na przeniesienie centrum interesow zyciowych do Polski. Urzednik nie ma prawa odmowic rejestracji - a zarejestrowac sie jak najbardziej trzeba, nie o zasilek chodzi, a o ZUS i objecie darmowa sluzba zdrowia. To czy zasilek zostanie przyznany, to inna sprawa.
Osoba, ktora nie jest wogole jako bezrobotna zarejestrowana, nie moze ubiegac sie o szkolenia, kursy i dotacje.
Oczywiście zamierzam się zarejestrować, wiem że będę miała dzięki temu ubezpieczenie itp. Ale mi najbardziej zależało na zasiłku, żeby mieć jakiekolwiek pieniądze na start w Polsce, a nie tylko jechać na oszczędnościach.
Cytat:
Jest tak z tego względu, że według prawa unijnego, o prawo do zasiłku powinno się starać w kraju ostatniego pobytu, i pracy.
Ach, to zawiłe polskie prawo.
Sugerujesz, ze polskie prawo jest w tej kwestii odmienne od prawa EU i UK? ...
Nie, nie sugeruję że jest bardziej zawiłe, ale po tym ile słyszałam o tych wielkich akcjach aby Polacy wrócili do Polski nie spodziewałam się czegoś takiego. Chyba jestem zbyt naiwna.
Cytat:
Także ludzie którzy planują powrót do Polski mają "wspaniałe" perspektywy. Żenada.
Sadzilas, ze po paru latach nieobecnosci w Polsce, nie placeniu podatkow i ubezpieczenia spolecznego, ktos Cie bedzie wital z otwartymi rekami?
W znakomitej wiekszosci przypadkow, to start w zycie od nowa i tak, jak w UK wgryzalas sie w system na poczatku pobytu, tak samo jest i w Polsce.
Tylko latwiej.