Tym razem ja... z logina męża

Byłam w councilu, byłam w lokalnej agencji doradztwa biznesowego aby zapytać jak w końcu wygląda zatrudnianie kogoś jeśli jest się self employed. Generalnie - mam jednosobową firmę sprzątającą. Na ten moment dwie dziewczyny mi "pomagaja" ale czas zrobić krok i pójść oficjanla droga.
Oto co mi "doradzono". I tu zwracam się z prośbą do was - jeśli jest inaczej podzielcie się proszę.
- jeśli będę im płacić mniej niż 100£ tygodniowo to nie płace za nie National Insurance. Musze jedynie wiedzieć czy to ich jedyna bądź nie praca. Najlepiej potwierdzone na pismie. Jeśli któraś pobiera benefity też to muszę wiedzieć aby nie mieć kłopotów.
Czy te 100£ to kwota wolna od podatku - i jeśli któraś z pań pracuje gdzieś jeszcze to dlatego mam to wiedzieć bo jeśli ona zarobi więcej niż kwota wolna od podatku to ( i tu nie wiem... ja muszę za nią coś płacić). Czy to jest tak że pierwsze miejsce pracy opłaca wszystkie podatki a ja jeśli jestem drugim miejscem i nie daje jej więcej niż stówa to jest ok
- przez kilka miesięcy ja również dorabiałam na weekendy zarabiając jakieś 50£ tygodniowo. Podobno teraz przy samoroliczeniu system zapyta mnie czy, gdzie i ile pracowałam - i w moim wypadku to ok bo niewiele tego było wiec podatku nie będzie... ale ja nadal tego nie rozumiem.
- za chwile będę mamą. Na ten czas pracować nie mogę? Nie wiem dokładnie co mi przysługuje - ale czy to koliduje z moją pracą? Będe musiała biznes zamknąć aby nie przegiąż z urzędem?
Kochani dzięki za wasz czas,
Pozdrawiam
A
[ Ostatnio edytowany przez: joolek 25-07-2011 22:47 ]