Cytat:
2018-02-27 10:32:30, daavid napisał(a):
OK, opłaca się z paru powodów płacić kredytówką i szybko ją spłacać, ale pusty śmiech mnie ogarnia jak słyszę ludzi którzy mówią, że dzięki temu, że spłacają gigantyczne odsetki to mają budowaną historię kredytową.
W rzeczywistości ma to niewielkie znaczenie, chyba że ktoś nie spłaca to może sobie pogorszyć swój status. Bank przede wszystkim jest zainteresowany jednym: stałymi dochodami.
Nieodpowiedzialna zabawa a kartami kredytami kończy się bardzo źle. Ostatnio widziałem na youtube film o gościu który rzucił się pod tory. Obok jego głowy znależli torbe z wyciągami z karty. Gościu miał 120 000 funtów długu w kartach kredytowych i pożyczkach konsolidacyjnych. Zarabiał 26 rocznie.
A teraz moje pytanie.
Z jakiegoś powodu mój credit score spadł z 900 do 840. Jakieś 3 miesiące temu w reporcie z experiana było napisane, że trace punkty za to, że nie zamknąłem jeszcze żadnego konta kredytowego. Na drugi dzień zamknąłem initial card w barclays i zaaplikowałem o reward barclays card. Po tej operacji mój credit score spadł. Jedynym negatywnym czynnikiem ja daną chwile jest adres (mieszkam niecałe 2 lata pod obecnym adresem). Zaaplikowałem też o inną karte kredytową z halifaxu do budowania historii kredytowej. Mam nadzieje, że to mi pomoże wskoczyć powyżej 900.
Pytanie mam takie:
czy to prawda, że nie powinniśmy zadłużać się na więcej niż 30% całego limitu kredytowego ? czyli dajmy na to mam 3k na jednej karcie i 3 k na drugiej i bezpieczne zadłużenie było by 1800 funtów razem. Podobno wtedy ta ocena rośnie najbardziej ?
Inne pytanie jest następujące - Czy powinieniem aplikować o inne karty kredytowe ? Czy muszę odczekać jakiś okres czasu pomiędzy aplikacjami ? Nie potrzebuje tych kart, ale mam w planach kupno domu w najbliższych paru latach i chciałbym mieć dobrą ocene kredytową ażeby dostać atrakcyjne oprocentowanie ?
[ Ostatnio edytowany przez: wojciechz 07-03-2018 21:12 ]