Cytat:
2015-04-07 14:15:03, AlmostFamous napisał(a):
Chyba nie możemy sie dogadać, albo ja złe rozumuje
Ja wiem co mi pokaże wyciąg. Ze ostatni miesiąc moich wszytkich zakupów płaconych ta karta.
Moim zdaniem nie rozumiesz jak to dokladnie dziala, ale moze ja nie rozumiem co chcesz powiedziec.
Cytat:
Tylko czemu last statement nie jest zero skoro spłaciłem kartę do zera?
Wyciag bedzie pokazywal zero tylko wtedy, gdy splacisz karte po poprzednim wyciagu i nie uzyjesz jej do zakonczenia kolejnego okresu rozliczeniowego.
Cytat:
Przecież jesli mi pokazuje last statement na prawie 60 fontów to wyglada jakby nie była spłacona....
Jesli uzyles karty po zakonczeniu poprzedniego okresu rozliczeniowego, to nastepny wyciag pokaze laczna kwote zadluzenia na koniec nastepnego okresu rozliczeniowego.
Na wyciagu bedziesz mial wykazana splate poprzedniego miesiaca jako £xxx credit. Transakcje kupna beda debitami.
Odsetki placisz tylko jesli nie zaplacisz pelnej kwoty z wyciagu z poprzedniego miesiaca, np Total £350.
Zeby osiagnac to zero z Twojego przykladu, to musialbys uzywac karty co drugi okres rozliczeniowy.
Zalozmy, ze wyciagi sa produkowane 15 kazdego miesiaca. Wszystkie transakcje do 15 lutego podsumowuja sie do powiedzmy £350. Na wyciagu masz napisane jaka jest minimalna kwota splaty, pelna kwota splaty (to przykladowe £350) i do kiedy masz termin, np 10 marca.
Uzywasz karty od 16 lutego do 15 marca i te wszystkie transakcje pokaza Ci sie na kolejnym wyciagu, powiedzmy na kwote £500. Splacasz te £350 do 10 marca i od kwoty transakcji na karcie w danym okresie rozliczeniowym (przykladowe £500) odejmowana jest ta splata. Nastepny wyciag pokaze Ci, ze masz do splaty £500. I tak w kolko co miesiac.
Jak nie uzyjesz karty od 16 lutego do 15 marca, a splacisz te wczesniejsze £350, to wtedy na kolejnym wyciagu z 15 marca bedziesz mial £0.
Mam nadzieje, ze wytlumaczylam to w miare obrazowo.
Carpe diem.