Dzieki Richmond.
Troche mi ulzylo...
Str 49 z 93 |
|
---|---|
AlmostFamous | Post #1 Ocena: 0 2015-03-05 22:25:31 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Rozumiem. W sumie tez bylem zaskoczony. Przeciez limitu nie przekroczylem. A jak sie zorientowalem, ze to nie ta karta mialem placic to zaraz to naprawilem...
Dzieki Richmond. Troche mi ulzylo... Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2015-03-05 22:38:08 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Bo granie blisko limitu powoduje minus jako ostrzeżenie, ale nie jest to coś bardzo złego.
Jak będziesz miał wiecej kart i większą sumę limitów, to tych ostrzeżeń będzie mniej. Ja grałem cały czas do 90% limitu, nie przeszkadzało to uzyskać kolejnych kart kredytowych i podniesienia limitu. Ja miałem inny numer. Wykorzystałem kartę prawie w całości, spłaciłem i dalej używałem. I mi przysłali że przekroczyłem limit, ale po dyskusji, bo stwierdziłem ze ich limit jest dla mnie za mały, dlatego spłaciłem żeby dalej korzystać, anulowali mi karę, i 3 krotonie podnieśli limit :> Wpis w CS się nie zdążył pojawić. A z innej Beczki, w tym momencie się zastanawiam czy pod koniec roku nie zrezygnować z Amexa, upierdliwa karta, w wielu miejscach nie honorowana, ten sam efekt zarabiania na kartach, teraz uzyskuje MasterCard z Sainsbirego, a Amex pobiera roczną opłatę. Do tej pory rekompensowały mi punkty nectar z jej użycia. No ale jak Mastercard mogę wykręcić to samo, jak nie więcej to nie wiem czy jest sens jej trzymać. Jedynie co mnie powstrzymuje to uzyskany limit prawie 30 000, na Sainsbury cały czas jeszcze mamy 1500. Tesco też coś mi tam ostatnio dodał z tysiąc, ale już nie pamiętam ile mam tam limitu, na pewno mniej niż na Amex. Barclays mnie rozbawił, bo przerzuciłem trochę kasy, przez firmową kredytówkę, i mnie skroili słono, więc przestałem ją używać, a i jeszcze zachcieli roczną opłatę/ Przysłali mi list że nie uzywam to ze za miesiąc mi anulują kartę. Posłałem ich w diabli, odpisałem że są absurdalnie drodzy, a limit jak na firmę to żart, było chyba 1200 Przysłali mi nową, z promocją 24 miesięcy bez opłat, z 3000 limitu. hm, pomysleć że 4 lata temu nikt nie chciał mi dać karty ... Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Adisky | Post #3 Ocena: 0 2015-03-22 03:01:29 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-11-2014 Skąd: Anglia |
Czy jeśli abonament jest wzięty na osobę A, a osoba B go spłaca, to historia kredytowa jest budowana dla osoby A czy B?
|
krakn | Post #4 Ocena: 0 2015-03-22 07:17:58 (10 lat temu) |
Cytat: 2015-03-22 03:01:29, Adisky napisał(a): Czy jeśli abonament jest wzięty na osobę A, a osoba B go spłaca, to historia kredytowa jest budowana dla osoby A czy B? Abonament nie buduje historii kredytowej. Po prostu stoi w miejscu. Pokazuje tylko że mieszkasz, masz i płacisz. Punktacja sama w sobie nie rośnie. No chyba że ktoś ma tragiczną sytuacje w CS, to być może z fatalnej po woli dotrze do niskiej. I na tym koniec. Ja nie miałem takiej sytuacji, startowałem właśnie z poziomu niska, gdzie miałem od wielu lat wszystkie rachunki płacone. Natomiast brak spłaty w terminie ją psuje. Nie ważne kto płaci, ważne kto ma umowę i czy się wywiązuje z umowy, a czy zapłaci dobroczynca, wujek, kochanek czy sąsiadka to nie ma znaczenia. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Ibis2085 | Post #5 Ocena: 0 2015-03-25 20:19:31 (10 lat temu) |
Z nami od: 18-08-2011 Skąd: daleko i blisko |
Chciałabym przenieść dług z jednej karty kredytowej na inną o którą jeszcze nie aplikowałam. Jak w praktyce wygląda przeniesienie długu? Bo z obecną kartą powoli się pogrążam, a jest to jedyna karta jaką mam.
![]() Znalazłam karte Santander 0% balance transfer przez 15 mcy. Jak w praktyce może wyglądac spłata przy zadłuzeniu 560 funtów? [ Ostatnio edytowany przez: Ibis2085 25-03-2015 20:21 ] |
|
|
AlmostFamous | Post #6 Ocena: 0 2015-03-25 20:57:53 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Napewno wypowiedzą sie tu mądrzejsi w tym temacie, ale moim zdaniem jesli masz długo stałe wysokie zadłużenie na karcie staranie o nowa jak dla mnie skończy sie odmowa.
[ Ostatnio edytowany przez: AlmostFamous 25-03-2015 20:59 ] Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
krakn | Post #7 Ocena: 0 2015-03-25 21:00:57 (10 lat temu) |
To zależy od ogólnego limitu jaki masz na kartach.
Jeżeli nie masz żadnych opóźnień w spłatach to raczej nie powinno być problemu. to się nazywa balans transfer, i jest obarczone opłatą . Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Dwunasty | Post #8 Ocena: 0 2015-03-25 21:01:41 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2015-03-25 20:57:53, AlmostFamous napisał(a): Poza tym przeniesienie takiego długu jest chyba nie możliwe. Bo niby czemu właściciel kredytu miałby rezygnować z odsetek jakie musisz mu teraz płacić?? Nie miałby opcji. Druga karta spłaca całość zadłużenia. Nową dostajesz z limitem i długiem ze starej karty z zerowym oprocentowaniem na jakiś czas. Jak Ci się uda spłacić w tym czasie to oszczędzasz. Jak nie ma spóźnień i nie jest poza limitem to dostanie. |
Ibis2085 | Post #9 Ocena: 0 2015-03-25 21:33:51 (10 lat temu) |
Z nami od: 18-08-2011 Skąd: daleko i blisko |
Zadłużenie mam na 560 funtów jak pisałam wcześniej, limit mam na 5000. Miałam jedno spóźnienie niestety bo po prostu wyleciało mi z głowy.Opłata za transfer wynosi 1,94% ale to już na innej karcie. Na dotychczasowej orocentowanie chcą mi podnieść do 23%
![]() |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2015-03-25 22:29:24 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Mozesz nie zgodzic sie na podwyzke oprocentowania, ale nie bedziesz mogla uzywac karty poza jej splaceniem. To mozesz zalatwic od razu.
W miedzyczasie mozesz wystapic o karte 0% i jak ja otrzymasz, to zrobic balance transfer. Na stronie Money Saving Experts jest program, gdzie mozna sprawdzic jakie sa szanse na otrzymanie danej karty. http://creditcards.moneysavingexpert.com/?balance-transfer Ustaw koniecznie direct debit na minimalna splate, bo jak nie zaplacisz na czas, to zabiora 0%. Carpe diem.
|