Witam.
Jestem na wyspach od 5 miesięcy. Po przeczytaniu swego czasu tego tematu postanowiłem zająć się swoim credit score w myśl zasady "Nie masz credit history, nie istniejesz".
Zaaplikowałem o kartę Capital One, aplikacja zaakceptowana, karta przyszła. Więc pomyślałem że skoro z jednej karty będzie napływac punktacja to z 2 trochę większa. Jako że nadal nie miałem credit history zaaplikowałem o kartę Aqua i tą również posiadam.
W experianie dzień po dniu sprawdzałem kiedy pojawią się moje karty i wzrośnie punktacja. W tym czasie dostałem pierwszy statement z Capital One, spłaciłem w całości. Na statement z Aquy jeszcze czekam (13 jest wystawiany).
Co ciekawsze w experianie karta Aqua juz jest a Capital One mimo spłacenia już pierwszego statementu nadal nie jest widoczna.
Staram się płacić kartami kredytowymi za większość rzeczy aby pokazać dla banku jak bardzo je lubie
Czekałem, sprawdzałem aż wkońcu to olałem. Dziś zalogowałem się na experiana i zamiast poprawić sobie credit score zbabrałem go doszczętnie. Punktacja spadła o 300 punktów.
Skopiuje co mam na minusie i proszę aby ktoś z obeznanych w temacie udzielił mi odpowiedzi (nie proszę o tłumaczenia bo z językiem problemów nie mam

)
1. You have revolving credit that has been open for less than 10 months.
Z tego co wyczytałem w objaśnieniu tego rozumiem, że sprawdzana jest różnica w wykorzystaniu moich kart kredytowych z wynikiem sprzed 10-12 miesięcy. Logicznym jest że będzie przez pierwszy rok na minusie skoro ktoś nie miał wcześniej żadnych kart ani pożyczek. Tak więc pierwszy minus do credit score który jest totalnie z d....y za przeproszenie.
2.The age of your accounts indicates lenders are likely to view you as higher risk.
Moje konto jest za młode (mam to od początku), rozumiem to i chciałbym wiedzieć po jakim czasie wam to znikało (od założenia konta).
3. The value of your highest credit limit indicates a higher risk.
Moje karty mają mały limit. No to jest raczej proste bo jak ktoś niemiał credit score to raczej 1000 nie dostanie na start. Tak więc kolejny - w credit score z d...y.
4. You have recently opened 1 or more new credit accounts.
Powinno być 2 ale nadal nie widzi Capital One. W pełni zrozumiałe. Jeśli bierzesz kredytówkę to wyświetla się że w przeciągu 6 miesięcy wziąłeś kartę i wg tłumaczenia może to uświadamiać przyszłym pożyczkodawcom (bankom), że na gwałt szukasz pieniędzy. Kolejne masło maślane. Karta ma podnosić credit score ale przez 6 miesięcy widnieje wpis, że ją wziąłeś i jest to na -. Kolejny minus z d..y.
5.The usage of your available credit indicates a higher risk.
To jest już największa z głupot jakie widziałem. Jak już napisałem staram się płacić za byle głupotę kredytówkami, żeby pokazać bankowi jakim to jestem super klientem. W związku z tym oraz faktem, że na kartach dla ludzi bez historii kredytowej na start raczej milionów nie ma to zawsze karta ta używana z limitem 200 funtów będzie wykorzystywana w dużym stopniu. W tej chwili na Aqua mam użycie 84% i karta już leży i czeka na statement (zostawiam zawsze 30f na karcie). Czy ktoś może odpowiedzieć jaki jest próg procentowy użycia karty aby nie wskoczyć na tą ujemną informację?. Samo w sobie jest to parodią gdyż skoro mam kartę z limitem i mieszczę się w limicie to po co jeszcze sprawdzanie ile z tego limitu wykorzystuje?
Wszystko to skumulowało się do tego stopnia że mój credit score spadł o prawie 300 pkt. Tak więc paradoksalnie karty które nie były mi potrzebne a miały służyć do budowania sobie historii kredytowej, pogrzebały tą historię na jakiś czas (jaki tego nie wiem).
Pozdrawiam