MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bank nie chce mi przyznać karty kredytowej, kredytu i innych produktow finansowych.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 44.1 z 93 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 43.1 | 44.1 | 45.1 ... 91 | 92 | 93 ] - Skocz do strony

Str 44.1 z 93

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kardam

Post #1 Ocena: 0

2014-08-21 16:17:06 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Hej.

Mój mąż jeszcze w czerwcu miał Credit Score 967pkt. Pod koniec czerwca został uruchomiony kredyt hipoteczny. W 'wyszukiwaniach' widać jedną nową pozycje, trzy znikły, bo były sprzed roku, a spadła mu punktacja do 2pkt!

Wśród 5 zmian są trzy negatywne

The average age of the accounts on your credit report has decreased

You no longer have any unsecured credit accounts

The recent number and/or type of searches on your credit report has increased

Niech mi ktoś wytłumaczy jak możliwy jest aż tak duży spadek? Wiedziałam, że credit score może spaść, ale żeby poleciał aż tak w dół? Przecież teraz jesteśmy zablokowany na kilka najbliższych lat zanim odbuduje zdolność kredytową.

[ Ostatnio edytowany przez: kardam 21-08-2014 16:24 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2014-08-21 18:19:17 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Jestem pewna, ze nie raz pisalismy w tym watku, ze credit score to taki produkt agencji kredytowych, ktory jest niewiele wart.

Pomieszkacie troche w nowym miejscu, wejdzie rejestracja do wyborow, zaktualizujecie wszystkie konta w bankach itp i wszystko sie nagle znajdzie i bedzie ok.

To oczywiste, ze skrocila sie srednia posiadania kont kredytowych, jak pozamykal jakies stare, a ma tylko swiezy kredyt.

Jak zamknal wszystkie karty kredytowe czy splacil pozyczki, to nie ma unsecured loans.

Jak braliscie kredyt, to zapewne Was sprawdzali, wiec byly searches.

Podsumowanie potwierdza to wszystko co sama widzisz w historii kredytowej i co jest oczywiste.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

kardam

Post #3 Ocena: 0

2014-08-21 19:01:39 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Mój mąż nie miał żadnego kredytu ani karty kredytowej, więc tym bardziej tego nierozumiałam. Szczegolnie , że mój angielski nadal na poziomie - rozumiem, ale obawiam się, że źle ;-)

Wydaje mi się, że swoje może też robić to, że sprowadziliśmy się do domu, gdzie przez kilka lat post code był wykreślony ze spisu.

Piszesz, ze 'credit score to taki produkt agencji kredytowych co jest niewiele wart', a jednak jak jest słaby (a teraz osiągnął ekstremum ;-) ), to o KK czy KG można pomarzyć. A teraz na nowym przydałoby się trochę takiej 'wirtualnej' gotówki.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2014-08-21 21:55:45 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Sam credit score agencji kredytowej jest bezwartosciowy, bo banki maja swoje systemy oceny klientow.

Agencje kredytowej buduja scredit score na czynnikach, ktore bank tez bedzie brak pod uwage: jakakolwiek historia kredytowa, wpis na rejestr wyborcow itp.

Zaraz po przeprowadzce i bez aktualizacji wszystkich danych, to owszem, o karcie kredytowej moze pomarzyc nawet osoba, ktora miala niezla historie wczesniej. Po prostu dane musza uaktualnic sie pod nowym adresem.

Jak maz poczeka z pol roku, to bedzie mial w historii kolejne platnosci za kredyt, bedzie rejestracja do wyborow pod tym adresem, itp.

Brak kodu pocztowego w bazie instytucji, to kolejny problem. Jesli sa nowe budynki, o innych adresach niz wczesniej, to tez troche zajmie zanim wszyscy go uaktualnia.

Nie przejmuj sie, poczekaj z pol roku, wszystko sie ladnie ulozy w historii kredytowej.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

TroyaN

Post #5 Ocena: 0

2014-09-03 10:41:08 (11 lat temu)

TroyaN

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2014

Witam.
Jestem na wyspach od 5 miesięcy. Po przeczytaniu swego czasu tego tematu postanowiłem zająć się swoim credit score w myśl zasady "Nie masz credit history, nie istniejesz".

Zaaplikowałem o kartę Capital One, aplikacja zaakceptowana, karta przyszła. Więc pomyślałem że skoro z jednej karty będzie napływac punktacja to z 2 trochę większa. Jako że nadal nie miałem credit history zaaplikowałem o kartę Aqua i tą również posiadam.

W experianie dzień po dniu sprawdzałem kiedy pojawią się moje karty i wzrośnie punktacja. W tym czasie dostałem pierwszy statement z Capital One, spłaciłem w całości. Na statement z Aquy jeszcze czekam (13 jest wystawiany).

Co ciekawsze w experianie karta Aqua juz jest a Capital One mimo spłacenia już pierwszego statementu nadal nie jest widoczna.

Staram się płacić kartami kredytowymi za większość rzeczy aby pokazać dla banku jak bardzo je lubie :)

Czekałem, sprawdzałem aż wkońcu to olałem. Dziś zalogowałem się na experiana i zamiast poprawić sobie credit score zbabrałem go doszczętnie. Punktacja spadła o 300 punktów.

Skopiuje co mam na minusie i proszę aby ktoś z obeznanych w temacie udzielił mi odpowiedzi (nie proszę o tłumaczenia bo z językiem problemów nie mam :) )

1. You have revolving credit that has been open for less than 10 months.
Z tego co wyczytałem w objaśnieniu tego rozumiem, że sprawdzana jest różnica w wykorzystaniu moich kart kredytowych z wynikiem sprzed 10-12 miesięcy. Logicznym jest że będzie przez pierwszy rok na minusie skoro ktoś nie miał wcześniej żadnych kart ani pożyczek. Tak więc pierwszy minus do credit score który jest totalnie z d....y za przeproszenie.

2.The age of your accounts indicates lenders are likely to view you as higher risk.
Moje konto jest za młode (mam to od początku), rozumiem to i chciałbym wiedzieć po jakim czasie wam to znikało (od założenia konta).

3. The value of your highest credit limit indicates a higher risk.
Moje karty mają mały limit. No to jest raczej proste bo jak ktoś niemiał credit score to raczej 1000 nie dostanie na start. Tak więc kolejny - w credit score z d...y.

4. You have recently opened 1 or more new credit accounts.
Powinno być 2 ale nadal nie widzi Capital One. W pełni zrozumiałe. Jeśli bierzesz kredytówkę to wyświetla się że w przeciągu 6 miesięcy wziąłeś kartę i wg tłumaczenia może to uświadamiać przyszłym pożyczkodawcom (bankom), że na gwałt szukasz pieniędzy. Kolejne masło maślane. Karta ma podnosić credit score ale przez 6 miesięcy widnieje wpis, że ją wziąłeś i jest to na -. Kolejny minus z d..y.

5.The usage of your available credit indicates a higher risk.
To jest już największa z głupot jakie widziałem. Jak już napisałem staram się płacić za byle głupotę kredytówkami, żeby pokazać bankowi jakim to jestem super klientem. W związku z tym oraz faktem, że na kartach dla ludzi bez historii kredytowej na start raczej milionów nie ma to zawsze karta ta używana z limitem 200 funtów będzie wykorzystywana w dużym stopniu. W tej chwili na Aqua mam użycie 84% i karta już leży i czeka na statement (zostawiam zawsze 30f na karcie). Czy ktoś może odpowiedzieć jaki jest próg procentowy użycia karty aby nie wskoczyć na tą ujemną informację?. Samo w sobie jest to parodią gdyż skoro mam kartę z limitem i mieszczę się w limicie to po co jeszcze sprawdzanie ile z tego limitu wykorzystuje?

Wszystko to skumulowało się do tego stopnia że mój credit score spadł o prawie 300 pkt. Tak więc paradoksalnie karty które nie były mi potrzebne a miały służyć do budowania sobie historii kredytowej, pogrzebały tą historię na jakiś czas (jaki tego nie wiem).

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

zealot

Post #6 Ocena: 0

2014-09-03 10:50:02 (11 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

W twoim przypadku to najlepiej jest poczekać. Z tego co widzę to bardzo szybko chciałbyś mieć super credit score, tylko że to tak nie działa.

O dwie karty wcale nie musiałeś aplikować. Jedna by ci w zupełności wystarczyła. Duża ilość produktów finansowych(kart kredytowych, rat, pożyczek) rozpoczęta ostatnio negatywnie wpływa na credit score. Ale za parę miesięcy jak będziesz spłacał terminowo full balance to wpłynie to pozytywnie.

Ponadto nie zadłużaj karty pod sam sufit, ponieważ to też negatywnie wpływa na credit score.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

TroyaN

Post #7 Ocena: 0

2014-09-03 10:56:19 (11 lat temu)

TroyaN

Mężczyzna

Co znaczy pod sam sufit. Jaki jest procentowy poziom użycia aby nie wejść na -?

"Ponadto nie zadłużaj karty pod sam sufit, ponieważ to też negatywnie wpływa na credit score. "

To jest właśnie najśmieszniejsze. Od tego bank przyznaje właśnie limit. Skoro mam limit 200 to czy użyję 20 czy 199 to nadal mieszczę się w limicie. Co innego gdybym użył 220 (wiem, że jest to możliwe z tego co wyczytałem w umowie i jest za to 12 f kary) wtedy faktycznie wskazuje to na - bo dla banku i instutucji finansowych jest to informacją że nie potrafię rozplanować swoich wydatków

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2014-09-03 10:59:18 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Mysle, ze ladnie sobie wszystko sam wytlumaczyles. Z czasem te wszystkie punkty spadna, bo oczywiste jest, ze masz nowe konta, masz nowe karty, itp.

Bedziesz mial duzo zielonych zer i wszystko bedzie cacy.

A jak karty nie ma w Experian, to byc moze raportuje tylko do Equifax.

Mysle, ze i tak niezle, ze dostales te dwie karty dosc szybko i nie bylo z tym problemu. Z czasem mozesz sobie podwyzszac limit na kartach, tak co 6-12 miesiecy, wtedy nie bedzie smiesznie niski.

Nie ma sie co martwic na razie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

TroyaN

Post #9 Ocena: 0

2014-09-03 11:03:50 (11 lat temu)

TroyaN

Mężczyzna

Dzięki za odpowiedż ale jeśli można prosiłbym o odpowiedż po jakim czasie konto przestaje być "młode".

Z tego co wiem Capital One powinien raportować również do Experiana.

Żebym wiedział, że na początku są takie cyrki nie robiłbym tego teraz. Chciałem podnieśc credit score bo zamierzam za 1,5 miesiąca zmienić lokum (z domku który wynajmuję na bardzo fajny bungalow) a co za tym idzie do agendji nieruchomości będzie potrzebny credit score. Z takim jak mi teraz wychodzi to zapewne odprawią mnie z kwitkiem więc zostanie mi opcja zapłacenia za 6 miesiecy z góry (jak na to pójdą) co daje 4800f. Szkoda na raz tyle kasy płacić ale chyba tylko to zostanie :/

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2014-09-03 11:09:58 (11 lat temu)

Richmond

Kobieta

Konto przestaje byc mlode po 6-12 miesiacach.

Credit score nie bedzie mial znaczenia dla agencji nieruchomosci. Ich bedzie interesowac credit history, czy istniejesz w systemie i moga Cie w ten sposob sprawdzic i czy nie masz zlych wpisow, a tych nie masz przeciez.

Jesli chodzi o te karte ze smiesznym limitem, to wystarczy, ze uzyjesz jej raz na jakis czas, nawet na smieszny zakup 10-20 funtow. Nie musisz jej uzywac co miesiac, ani zuzywac 75% limitu czy wiecej. Zera bedziesz mial za to, ze nie ma opoznionej splaty.

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 44.1 z 93 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 43.1 | 44.1 | 45.1 ... 91 | 92 | 93 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,