Witam wszystkich, jest to mój pierwszy post na forum i jakoś tak wyszło, że po przeczytaniu kilkunastu ostatnich stron w temacie, postanowiłem napisać z kilkoma pytaniami.
Jak pewnie wiele innych osób, mam zamiar zacząć budować swoją historię kredytową, dlatego też chciałbym (być może za jakiś czas) aplikować o swoją pierwszą kartę kredytową.
Jakieś 9 miesięcy temu skorzystałem z darmowego triala w Experianie i wyszedł mi Credit Score na poziome 800 punktów (nie miałem wtedy rejestracji w Electoral Roll i mieszkałem pod tamtym adresem jakieś 1,5 roku).
Pół roku temu przeprowadziłem się na nowy adres. Wczoraj skorzystałem z darmowej rejestracji na www.noodle.co.uk i moim oczom ukazał się wynik rzędu 572

Czy możliwe jest, żeby z faktu samej przeprowadzki wynik mi tak poleciał w dół? Fakt, to dwie różne agencje (Experian, Noodle), ale aż tyle? Nie mam i nigdy nie miałem żadnych debetów, pożyczek, zaległości.
Do tego w kwietniu rejestrowałem się do Electoral Roll już na ten nowy adres, dostałem pismo potwierdzające. W Noodlach informacji o mojej rejestracji nie mają, a jak teraz zamówiłem dodatkowo Statutory Report z Equifax, to u nich taka informacja widnieje.
To chyba tyle tytułem opisu sytuacji, teraz kilka pytań:
1. Czy powinienem posprawdzać te raporty we wszystkich 3 agencjach i w razie czego poprostować sprawę z rejestracją Electoral Roll, jakby tego nie mieli w swojej bazie?
2. Kiedy i o jaką kartę mógłbym się postarać? Robiłem test na stronie BarclayCard i wyszło mi 80-90% szans na przyznanie Barclaycard Initial APR 34.9% oraz 70%-80% na Barclaycard Platinum Purchase APR 18.9%
Zaś test na Noodlach mi ocenia prawdopodobieństwo przyznania Barclaycard Platinum Purchase na 80%, Barclaycard Initial o dziwo na 50% , Capital One Classic na 60%, Aqua Classic na 50%. Jakieś dziwne te wyniki z tych Noodli...
Czytałem w temacie, że Capital One "stosunkowo" łatwo dostać, a to prawdopodobieństwo powyżej trochę mnie niepokoi.
Dodam, że w UK mieszkam od czerwca 2012, ale pracowałem tu już kiedyś przez rok na przełomie 2007/2008.
Proszę o poradę bardziej doświadczonych użytkowników.
[ Ostatnio edytowany przez: van1985 06-08-2014 11:25 ]