MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Co to jest rezydent podatkowy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Anonim

Post #1 Ocena: 0

2006-03-20 19:28 (19 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

prosze o odpowiedzi wiem ze jest roznica miedzy rezydentem a rez podatkowym jest z tego podobno kozysc unikniecia podatku w polsce :-P pozdrawiam ewcia

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

mjarocinek

Post #2 Ocena: 0

2006-03-31 10:22 (19 lat temu)

mjarocinek

Z nami od: 31-03-2006

Wczoraj kupiłam kolejny numer dwutygodnika "Praca i Życie za Granicą" i akurat w tym wydaniu jest wszystko na ten temat :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Redakcja

Post #3 Ocena: 0

2006-04-01 06:57 (19 lat temu)

Redakcja

Kobieta

Administrator

Z nami od: 19-04-2003

Rezydent na wyspach

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWW

JUSTIM

Post #4 Ocena: 0

2006-05-21 17:15 (19 lat temu)

JUSTIM

Z nami od: 21-05-2006

aby otrzymac certyfikat rezydenta podatkowego w Anglii wystarczy wysłac form P86 wraz z listem proszac o wystawienie certyfikatu.

Oprócz pojęcia rezydenta możesz się jeszcze spotkać z określeniem "rezydent podatkowy". Co to oznacza? Zasada jest prosta: każdy podatnik rozlicza się z całości swoich dochodów w kraju, w którym ma stałe miejsce zamieszkania. Nie ma znaczenia, w jakim kraju dochody są uzyskiwane. Polski podatnik, który przepracuje 183 dni w roku w Wielkiej Brytanii, staje się automatycznie rezydentem podatkowym Zjednoczonego Królestwa. Żeby uzyskać potwierdzenie tego statusu, które może się przydać, jeśli o podatnika upomni się polski fiskus, należy złożyć w brytyjskim urzędzie skarbowym (Inland Revenue) wypełniony formularz P86 (można go pobrać ze strony www.hmrc.gov.uk/cnr/p86.pdf), a następnie wystąpić o dokument potwierdzający rezydencję podatkową. Nie istnieje oficjalny certyfikat rezydencji podatkowej, ale list podpisany przez Inland Revenue, potwierdzający, że podatnik reguluje swoje zobowiązania podatkowe w Wielkiej Brytanii, będzie wystarczającym dowodem rezydencji podatkowej.

jedyna nieprawda w tym artykule to ta,ze nie istnieje certyfikat.
A istnieje bo ja go mam kliknij na linkponizej

nullhttp://www.polacywanglii.com/residency_certificate.htm
PISZE WYRAZNIE CERTYFIKAT.

[ Wiadomość edytowana przez : JUSTIM on 21-05-2006 17:16 ]
Justi

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,