Cytat:
2011-06-02 12:34:12, nakajima napisał(a):
Witam
Kiedyś posyłałem dużą kwotę do UK i długo szukałem najlepszego sposobu. Założyłem bezpłatne konto w ING i tam także konto walutowe w GB (bezpłatne), po wpłaceniu gotówki na konto ING zawarłem umowę z bankiem na tzw."Kurs Negocjowany". Potem tylko już tylko poprzez konto online przelałem złotówki z konta polskiego na funty na koncie walutowym wybierając opcje kursu negocjowanego. Kurs negocjowany polega na tym ze przelewając większą kwotę dostajesz dużo lepszy kurs, ten kurs jest aktywny chyba minute i potem musisz wybrać znowu opcje przelewu jeśli się nie zdecydujesz na kurs jaki Ci zaproponowano. Dla przykładu podam ze w czasie przelewu kurs pary PLN/GBP wynosił 4.41, kurs bankowy ING wynosił 4.52 a kurs negocjowany dostałem po 4.43. W tym samym czasie w kantorach kurs był około 4.48-4.50 wiec nie opłacało się kompletnie kombinować z wyciąganiem kasy i kupowaniem funtów w kantorach na co o mało nie dałem się namówić. Najlepiej jest się skontaktować z bankiem i zapytać o kurs negocjowany. Polecam
no nie ! 0.05 różnicy , kurna wcale się nie opłacało wymieniać w kantorze... ja cie ,
fajnie tak marnować kase !
jak kolega chce wymienić 100.000zł to stracił by tylko minimum 1000zł aż 1%