Str 2 z 3 |
|
---|---|
kitiket | Post #1 Ocena: 0 2013-11-04 17:20:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-01-2010 Skąd: ffdg |
Witam, my w podobnej sytuacji- mamy lokatora w naszym domu. Moje pytanie jest odnosnie ubezpieczenia- gdzie i jak szukac najlepszej oferty na ubezpieczeie domu z lokatorem?
|
zealot | Post #2 Ocena: 0 2013-11-04 17:51:59 (12 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
na tych samych porownywarkach co szuka sie ubezpieczenia domu bez lokatora(moneysupermarket.com, confused.com, gocompare.com) tylko trzeba w pytaniu " kto mieszka w domu" odpowiedziec zgodnie z prawda ze jest rowniez lokator. Wiekszosc firm nie bedzie w stanie w takim wypadku zaoferowac ubezpieczenia, ale nadal jest w czym wybierac
|
kitiket | Post #3 Ocena: 0 2013-11-05 15:55:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-01-2010 Skąd: ffdg |
dzieki, wiekszosc przeszukiwarek zostawia slad na credit ratingu no i trzeba wpisywac dane osobowe- chcialbym sie zorientowac przed jakie to sa koszty mniej wiecej jesli chodzi o podstawowe ubezpiecznie z lokatorem. My obecnie placimy £20 ( bez). pozdraiwam
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-11-05 16:28:58 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
To po co wpisujesz prawdziwe dane? Wpisuj fikcyjne imie i nazwisko, lekko przesunieta date urodzenai i uzywaj adresu sasiada.
A jak znajdziesz najlepsza oferte to wtedy bezposrednio u nich wpiszesz swoje dane. Carpe diem.
|
slimfat | Post #5 Ocena: 0 2015-01-22 03:13:11 (10 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2009 Skąd: Bristol |
Witam.
Od ponad 3 lat nie utrzymuje kontaktu z moja ex - po uzgodnieniu ja zostalem sam w domu z wszystkimi oplatami ( mortgage , ubezpieczenia, rachunki), Ona sie wyprowadzila i wiedzie swoje, nowe zycie, a ja wiodlem swoje. Dalem slowo, ze do wrzesnia tego roku oddam Jej wklad ( czesc depozytu), ktory wlozyla + odsetki za 4 lata czekania. Sam daje sobie rade finansowo ( wynajmuej wolne pokoje na zasadzie lodger agreement ). Poznalem swietna dziewczyne, z ktora sie zareczylem i ktora zamierzam poslubic w przyszlym roku ![]() Domyslacie sie juz zapewne, ze chce sie dowiedziec, jak najlepie rozwiazac problem z nazwiskiem mojej ex na martgage . CZytalem troche i jest kilka opcji 1. Zmiana tylko Nazwisk na akcie wlasnosci ( martgage zostaej bez zmian) - opcja odpada, ze wzgledu, ze poprzedniej partnerce rowniez zalezy na uwolnieniu sie od aktualnego kredytu ze mna, bo tez chce kupic mieszkania z mezem. 2. Sprzedaz domu i wziecie nowego kredytu z narzeczona( chcialbym uniknac tej opcji jak narazie, gdyz ceny nieruchomosci troche spadly, a poza tym mam powazne plany na zycie, a dom ktory mam pasuje idealnie) 3. Remortgage - tylko nie mam pojecia jak ta procedura wyglada w momencie, kiedy aplikuje o remortgage z osoba ( moja narzeczona), ktora ma zastapic zaktulna osobe ( ex), bo na poczatku wydawalo mi sie to bardzo proste, ale po przeczytaniu kilku artykolow wyglada to bardziej jak branie kredytu "od nowa" ( sprawdzanie dochodow, credit check , valuation, wszystko od nowa - jak sobie przypomne jak to wygladalo za pierwszym razem, to naprawde odechciewa mi sie przez to znowu przechodzic. Mozecie cos polecic, jak najlepiej byloby to rozwiazac w moim/naszym przypadku ? Mam czas do wrzesnia. Ja radzicie rozwiazac kwestie zwrotu wkladu w postaci czesci depozytu, ktora wpalcila moja ex ? DO tej pory dogadywalismy sie ok jesli chodzi o "zasady" jej wyprowadzki, ale moje zaufanie jest ciut ograniczone, jesli w gre wchodzi kilkadziesiat tysiecy funtow. Generalnie ja chce dotrzymac slowa i oddac jej czesc pieniedzy, uwolnic ja od kredytu, dodac moja narzeczona, przepisac akt wlasnosci na nas i zyc juz normalnie. |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2015-01-22 09:17:43 (10 lat temu) |
3. Wystepujesz o nowy kredyt z nowa dziewczyna (lub sam) i w ten sposob splacasz stary.
Ale jesli chcesz oddac poprzedniej dziewczynie jej depozyt, to musisz jeszcze skads wziac na to pieniadze. Jak nie masz gotowki, to mozesz wziac kredyt wiekszy niz masz teraz i czesc z tych srodkow pojdzie na splate. Carpe diem.
|
Turefu | Post #7 Ocena: 0 2015-01-22 09:51:36 (10 lat temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Slimfat, a moze po prostu pojdz do prawnika I przedstaw sytuacje? Wielu oferuje darmowe pol godziny konsultacji. Po co ryzykowac.
|
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2015-01-22 10:28:57 (10 lat temu) |
Prawnik to moze co najwyzej doradzic czy splacac czy nie splacac dziewczyne i w jakiej wysokosci.
A od kredytow to jest mortgage broker jesli juz. On moze poszukac najlepszego produktu adekwatnego do sytuacji. W czasie transakcji, prawnicy zalatwia prawna strone splaty poprzedniej dziewczyny. Carpe diem.
|
slimfat | Post #9 Ocena: 0 2015-01-23 01:55:14 (10 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2009 Skąd: Bristol |
Umowilem sie na spotkanie w banku. Mam nadzieje, ze poleca mi bezpieczna opcje i dostane kilka porad. Wydaje mi sie, ze do momentu, kiedy nie "walczymy" ze soba, wszystko powinno pzrebiegac ok. Dzieki za odpowiedzi w temacie.
PS. Ciekaw jestem na zapas, na ile wymagana bedzie obecnosc mojej ex ( mieszka w innym miescie ) przy remortgage - mamy w koncu joint mortgage aktualnie, i jakies papiery raczej bedzie musiala podpisac. Nie moze to wygladac tak, ze biore sobie z kims kredyt i tym samym "usuwam" poprzednia osobe z papierow bez Jej wiedzy. Zobaczymy. [ Ostatnio edytowany przez: slimfat 23-01-2015 01:57 ] |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2015-01-23 08:09:47 (10 lat temu) |
Ty bierzesz nowy kredyt i do tego beda potrzebni tylko kredytobiorcy.
Natomiast przepisanie wlasnosci i splata bedzie zalatwiona przez prawnikow. Oni wysla do niej odpowiednie papiery, ona tez powinna zatrudnic swojego prawnika, zeby dzialal na jej rzecz i zalatwial to za nia. Nie bedziecie musieli sie spotykac, po prostu kazde podpisze papiery i odesle. Polecam jednak poszukanie brokera, ktory przedstawi Ci oferte z wielu bankow. Skad wiesz, ze ten Twoj ma najlepsze produkty kredytowe? Carpe diem.
|