MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kupno domu - mieszkanie w nim + wynajem pokoi

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

schiedel

Post #1 Ocena: 0

2011-05-14 23:23:58 (14 lat temu)

schiedel

Mężczyzna

Z nami od: 22-11-2009

Witam

Oto nasz pierwotny plan:

Wymyśliliśmy sobie iż przez pierwsze 2-4 lat chcemy wynajmować 2 pokoje aby odciążyć trochę kredyt i spłacić poważną część raty kapitałowej aby po tym czasie nasz kredyt spadł do akceptowalnego poziomu rat +- 300-400Ł a wiec:

Znaleźliśmy dom -> oferta zaakceptowana -> dostaliśmy kredyt (first time buyer) -> podpisaliśmy wstępna umowę (załatwienie mortgage + prawnik) -> I POJAWIŁ SIĘ DOŚĆ ISTOTNY PROBLEM Z UBEZPIECZENIEM DOMU

w ofercie jest napisane wyraźnie:
w domu będą permanentnie przebywały osoby ja+żona i członkowie spokrewnieni

no i tu pojawia się problem z wynajmem pokoi:

zakładając czarny scenariusz typu pożar domu itp. ubezpieczyciel przetrzepie wszystko i za pewne nie wypłaci ubezpieczenia
bank bedzie żądał spłaty -> nie ma z czego -> za pewne czekało by: 1) nas więzienie ?
2) czy mógłby zacząć dobierać się do majątku naszych rodziców w PL ?

Jakie jest sensowne rozwiązanie tego problemu?

Przetrzepałem sporo ankiet ubezpieczeniowych w internecie i:
przykładowo santander:
Ownership Status : a)mortgaged/owned - not rented out
b)mortgaged/owned - rented out

jezeli wybieram opcje b wyskakuje mi że nie mieszkam w swoim domu (a w nim przecież będę przebywał) tylko wynajmuje caly dla kogoś

wybieram więc a:
i dalej:
Residents a) proposer and lodgers
b) shared by working people

które wybrać ?

wybrałem to i to i wyliczyło mi kwotę, ale czy teraz nie będzie tam żadnych kruczków prawnych :-|

w każdym badź razie czy mam prawo "podnająć" pokoje osobom obcym skoro nie wybrałem "buy to let" i którego chyba nie dam rady wziąść z 25% depozytem :-Y (generalnie bank nie będzie musiał o tym przecież wiedzieć)

w czwartek mamy kolejne spotkanie z brokerem na którym omówię ten fakt jednakże być może ktoś w przeszłości postępował tak jak my i czy ma jakieś uwagi

przepraszam za brak przejrzystości wypowiedzi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2011-05-15 08:57:25 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Wybierz: a) proposer and lodgers

Masz prawo podnajmowac pokoje lokatorom - lodgers. To nie jest rownoznaczne z buy to let. Lodger to lokator mieszkajacy w jednej nieruchomosci z wlascicielem.

A tu masz wiecej info na DirectGov - http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/TaxOnPropertyAndRentalIncome/DG_4017804

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

schiedel

Post #3 Ocena: 0

2011-05-15 21:19:20 (14 lat temu)

schiedel

Mężczyzna

Dziękuje za szybkie wyjaśnienie, teraz tylko ubezpieczenie -> sfinaliowanie transakcji -> HMRC -> wynajem -> Counciltax? :) pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2011-05-15 22:22:19 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Jesli nie otrzymasz z wynajmu wiecej niz kwota, o ktorej jest mowa w artykule to nie musisz placic od tego podatku.

Council tax placisz normalnie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

slimfat

Post #5 Ocena: 0

2011-11-15 06:13:13 (14 lat temu)

slimfat

Mężczyzna

Z nami od: 17-06-2009

Jestem w podobnej sytuacji i chcialbym sie poradzic. Niecale dwa miesiace temu po 5 latach razem z moja partnerka kupilismy dom (mortgage - first time buyers), natomiast 2 tygodnie temu uslyszalem, ze osoba z ktora niedawno planowalem rodzine, normalne zycie i podjalem sie takiej odpowiedzialnosci jak kredyt... kocha innego ( wczoraj oswiadczyny, niebawem slub , dzieci itd..). Nie rozumiem, ale ok - szanuje wybory. Tymczasowo zostajemy "przyjaciolmi" i probujemy rozwiazac problem bez skakania sobie do gardel. Domu nie mozemy sprzedac przez prawie 3 kolejne lata. Wstepnie wzielismy pod uwage 2 opcje :

1. Po 3 latach sprzedajemy dom, dostajemy swoj wklad a ewentualny zysk dzielimy rowno. Tylko, ze ta opcja to jest opcja ktorej tak naprawde nie biore pod uwage, bo zbyt ciezko na to pracowalem.

2. Wynajem 2 wolnych pokoi ( w 3 mieszkalbym ja ), jako ze moja byla partnerka sie wyprowadza. Nie bedziemy w takim wypadku dzielic raty kredytu i wszystkich rachunkow / ubezpieczenia - zostaje sam i po wstepnych kalkulacjach musialbym dostac w pracy prezent w postaci 20% podwyzki, aby wyjsc na zero. Oczywiscie sytuacja taka nie nastapi. W tym przypadku ustalilismy, ze splace ja jak najszyciej bede mogl, ale tylko wtedy, kiedy uda sie wynajac 2 pokoje bez zadnych problemow. Teraz po dokladniejszym poznaniu tematu wiem, ze ten jeden pokoik do 4250 rocznie moglbym wynajac bez najmniejszych problemow korzystajac z the rent a room scheme ( oczywiscie, zakladajac, ze bank wyrazi na to zgode).
Zastanawiam sie tylko, czy moglbym wynajac legalnie rowniez drugi pokoj ?
Zakladajac, ze moglbym i mialbym z niego identyczny dochod rocznie ( czyli lacznie powiedzmy 8,500 rocznie ) jaki podatek musilbym zaplacic i od czego (i gdzie) powinienem zaczac zalatwianie legalnego wynajmu 2 pokoi jako first-time buyer ? Zastanwiam sie rowniez, w jaki sposob dokumentuje sie otrzymywanie wplat od lokatorow ? Czy wyciag z banku wystarczy ? Co jesli wezme gotowke "do reki" ? Jak prawidlowo powinno sie dokumentowac wplaty ? Czy musze zakladac jakies osobne konto np. ?
dopisek: 3 dni po tym, jak sie dowiedzialem, ze bede splacac dom sam, zaczalem pierwszy raz od ponad 3 lat myslec o pomocy od panstwa - jesli oczywiscie sie kwalifikuje. Wypelnilem pewien formularz/aplikacje na housing benefit na direct.gov.uk, gdzie podalem, ze mieszkam sam, jestem wlascicielem, mortgage, moje dochody itd... Finalnie dowiedzialem sie , ze moglym otrzymac okolo 52 funtow doplaty tygodniowo w mojej sytuacji. To chyba raczej wyklucza sie w momencie, kiedy mam dodatkowego lokatora ?

[ Ostatnio edytowany przez: slimfat 15-11-2011 06:22 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2011-11-15 08:26:06 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Na lodgers nie potrzebujesz zgody banku. Musisz tylko sprawdzic swoje ubezpieczenie, tak jak pan wyzej. Lodgers nie potrzebuja umowy wynajmu. Mozesz im cos napisac jak chcesz, ale ich prawa sa prawie nie istniejace.

O rozliczaniu podatku:
http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/TaxOnPropertyAndRentalIncome/DG_10013435

Po prostu wypelniasz Self Assessment na koniec roku. Wpisujesz tam zysk z wynajmu, odliczasz koszty itp. Jesli do tej pory nie wypelniales SA, to musisz sie zglosic do tego.

Podatek bedzie polaczony z Income Tax. Czyli dochody zostana dodane do Twojej pensji i od calosci zaplacisz podatek.

Tutaj jest o tym jakie dokumenty zbierac:
http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAndBenefits/Taxes/TaxOnPropertyAndRentalIncome/DG_10013376

Dokumentowanie wplat: moga placic Ci przelewem, a moga placic Ci do reki i po prostu zapisujesz, ze otrzymales. A lokator jak chce potwierdzenia, to moze kupic sobie rent book i bedziesz mu sie podpisywal.

Nie musisz zakladac zadnego nowego konta.

Doplata, o ktorej wspominasz na koncu nie bierze pod uwage lokatora, bo zakladam, ze musialbys go juz miec i zglosic jaki otrzymujesz dochod z podnajmu pokoju.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

AndrzejW

Post #7 Ocena: 0

2011-11-15 12:20:28 (14 lat temu)

AndrzejW

Mężczyzna

Z nami od: 04-04-2007

Rozumiem, ze twoja ex-partnerka jest wspolwlascicielem domu. W zwiazku z tym nie podlega opodatkowaniu jedynie kwota 2,125. (drugie tyle bedzie mogla Ona sobie odliczyc) - nie ma mozliwosci przeniesienia ulgi na 1 osobe.

Do góry stronyOffline

schiedel

Post #8 Ocena: 0

2012-02-25 14:17:46 (13 lat temu)

schiedel

Mężczyzna

witam ponownie

pol roku minelo, mamy extra ludzi na wynajetych 3 pokojach,
pieniazki bierzemy do reki i potem wplacamy na konto,

zadwonilismy do naszego banku santander -> nie widzimy problemu o ile mieszkaja panstwo razem z nimi, tzn. jest to wasz jedyny permamentny adres zamieszkania i przyslali nam to na pismie

zadzwonilismy do ubezpieczyciela countrywide -> nie ma problemu adnotacja o 3 lokatorach odnotowana,

no i na ta chwile sie kreci do przodu :]

Do góry stronyOffline

Robo85

Post #9 Ocena: 0

2013-11-03 22:42:37 (12 lat temu)

Robo85

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2009

Witam serdecznie.

Jak wyglada sytuacja z wynajeciem pokoju przy FTB? Czy sytuacja sie zmienila po 2 latach, czy wszystko pozostaje jak dawniej?

Pzdr
...robbieozone....

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2013-11-03 22:49:18 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Jak wyzej.