Oto nasz pierwotny plan:
Wymyśliliśmy sobie iż przez pierwsze 2-4 lat chcemy wynajmować 2 pokoje aby odciążyć trochę kredyt i spłacić poważną część raty kapitałowej aby po tym czasie nasz kredyt spadł do akceptowalnego poziomu rat +- 300-400Ł a wiec:
Znaleźliśmy dom -> oferta zaakceptowana -> dostaliśmy kredyt (first time buyer) -> podpisaliśmy wstępna umowę (załatwienie mortgage + prawnik) -> I POJAWIŁ SIĘ DOŚĆ ISTOTNY PROBLEM Z UBEZPIECZENIEM DOMU
w ofercie jest napisane wyraźnie:
w domu będą permanentnie przebywały osoby ja+żona i członkowie spokrewnieni
no i tu pojawia się problem z wynajmem pokoi:
zakładając czarny scenariusz typu pożar domu itp. ubezpieczyciel przetrzepie wszystko i za pewne nie wypłaci ubezpieczenia
bank bedzie żądał spłaty -> nie ma z czego -> za pewne czekało by: 1) nas więzienie ?
2) czy mógłby zacząć dobierać się do majątku naszych rodziców w PL ?
Jakie jest sensowne rozwiązanie tego problemu?
Przetrzepałem sporo ankiet ubezpieczeniowych w internecie i:
przykładowo santander:
Ownership Status : a)mortgaged/owned - not rented out
b)mortgaged/owned - rented out
jezeli wybieram opcje b wyskakuje mi że nie mieszkam w swoim domu (a w nim przecież będę przebywał) tylko wynajmuje caly dla kogoś
wybieram więc a:
i dalej:
Residents a) proposer and lodgers
b) shared by working people
które wybrać ?
wybrałem to i to i wyliczyło mi kwotę, ale czy teraz nie będzie tam żadnych kruczków prawnych

w każdym badź razie czy mam prawo "podnająć" pokoje osobom obcym skoro nie wybrałem "buy to let" i którego chyba nie dam rady wziąść z 25% depozytem :-Y (generalnie bank nie będzie musiał o tym przecież wiedzieć)
w czwartek mamy kolejne spotkanie z brokerem na którym omówię ten fakt jednakże być może ktoś w przeszłości postępował tak jak my i czy ma jakieś uwagi
przepraszam za brak przejrzystości wypowiedzi