MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Spis powszechny -Census 2011

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 31 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 29 | 30 | 31 ] - Skocz do strony

Str 3 z 31

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ragazza

Post #1 Ocena: 0

2011-03-07 15:09:25 (14 lat temu)

ragazza

Kobieta

Z nami od: 08-07-2010

Mam i ja. Ale bede wypelniac online bo glupawe pytania mnie omina automatycznie.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gabryska1234

Post #2 Ocena: 0

2011-03-07 15:20:27 (14 lat temu)

Gabryska1234

Kobieta

Z nami od: 13-08-2010

ja tez dzis dostalam ale jeszcze nie czytalam pytan :-p

Do góry stronyOffline

Jakobs

Post #3 Ocena: 0

2011-03-07 22:45:41 (14 lat temu)

Jakobs

Konto usunięte

Tez juz dzis dostale, ale narazie jeszcze sie zastanowie czy to wypelnic, zbyt duzo kontrowersji... w sumie trzeba to odeslac/wypelnic do 27 marca ? wiec jeszcze 3 tygodnie sa na to, nie ma co sie spieszyc i nie liczyc sie z konsekwencjami, i nie mowie tu o karze 1000 funtow.

Cytat:
Udział Lockheed Martin powodem bojkotu Powszechnego Spisu Ludności w Wielkiej Brytanii.

Protestujący są gotowi złamać prawo, zapłacić karę 1000 funtów i być wpisani do kortoteki przestępców niż wypełnić 32 stronnicowy kwestionariusz. Opór w stosunku do przypadającego raz na dziesięć lat spisu zjednoczył działaczy antywojennych, pacyfistów, organizacje religijne oraz aktywistów w sieci internetowej, którzy rozpoczęli uświadamianie społeczeństwa o roli Lockhead Martin, największego kontrahenta zbrojeniowego amerykańskiej armii.

Koncern produkujący pociski nuklearne Trident, bomby kasetowe i myśliwce F-16 otrzymał warty 150 milionów funtów kontrakt na przeprowadzenie spisu ludności dla brytyjskiego Urzędu Statystycznego (ONS).

Rzecznik koalicji Stop the War powiedział: “Będziemy nawoływać do bojkotu i namawiać ludzi aby nie współpracowali z wojennymi podżegaczami.”

Partia Zielonych początkowo przeciwna roli Lockheed Martin w spisie, zmieniła zdanie uważajac, że spis jest wyjatkowo ważny i powinien być przeprowadzony dokładnie.

“Najbardziej niepokojącą rzeczą jest fakt, że informacje zbierane podczas spisu ludności, włączając nowe pytania np. o żródła dochodu czy miejsce urodzenia (mające rzekomo pomóc w monitorowaniu imigracji) będą idealną pożywką dla różnego rodzaju antyterrorystycznych analiz przeprowadzanych przez Lockheed Martin i mogą doprowadzić do powstania bazy danych uznającej tysiace z nas za potencjalne zagrożenie” – mówi była członkini Partii Zielonych Sian Berry, zawiedziona decyzją partii o poparciu spisu.

Lockheed Martin, którego 80% produkcji przeznaczona jest dla amerykańskiego Departamentu Obrony, współpracuje z ponad dwudziestoma innymi agencjami rządowymi, bierze udział w inwigilacji i przetwarzaniu danych dla CIA i FBI. Dostarczał także kontrowersyjnych, prywatnie zakontraktowanych śledczych do więzień Abu Ghraib w Iraku i Guantanamo na Kubie. Amerykańskie koncerny podlegają ustawie Patriot Act, która daje dostęp amerykańskiemu rządowi do wszystkich danych posiadanych przez firme. Prowadzący kampanię ostrzegają, że dałoby to amerykańskiemu rządowi dostęp do szczegółowych, osobistych danych całej społeczności Wielkiej Brytanii.

Jednak rzecznik ONS uspokaja: “Żadne osobiste dane ze spisu nie będą ani przekazywane ani dostępne do wglądu dla żadnej amerykańskiej firmy, włączając pracowników Lockheed Martin. Społeczeństwo może być pewne, że wszelkie dane osobiste ze spisu powszechnego będą przechowywane poufnie przez 100 lat.

Jednak zapewnienia te nie uspokoiły przeciwników. Według Geoffa Meadena, aktywisty na rzecz pokoju, nie ma żadnych prawnych przeciwwskazań, aby pod pretekstem bezpieczeństwa narodowego, dane ze spisu ludności nie mogłyby być przekazane rządowi amerykańskiemu.

“Urząd Statystyczny zapewnia, że nasze dane będą bezpieczne, jednakże rząd Wielkiej Brytanii demonstrował wielokrotnie, że nie można mu ufać w kwestii przechowywania cyfrowych danych zawierających akta osobowe.

Simon Barrow, współpracownik Chrześcijańskiej grupy ekspertów Ekklesia, badającej rolę religii, etyki i wartości w życiu publicznym, powiedział: “Jest kilka powodów zaniepokojenia udziałem Lockheed Martin w spisie ludnosci. Rząd naraził spis na bojkot poprzez przyznanie kontraktu firmie Lockheed Martin.”

“Wielu Brytyjczyków będzie przeciwnych pomocy w zgarnianiu zysków przez koncern uzbrajający reżimy i grajacy sporą rolę w niezbyt popularnych wojnach w Iraku i Afganistanie. Jest zrozumiałym, że niektórzy będą stanowczo przeciwni udziałowi w spisie i go zbojkotują.”

Jakikolwiek bojkot spisu ludności może prowadzić do dalszych problemów w pozyskiwaniu funduszy przez lokalne councile, które już teraz obawiaja sie straty milionów funtów rządowych pieniędzy z powodu niezliczenia tysięcy ludzi.

Ostatniemu spisowi ludnosci z roku 2001 zarzucono, że nie zostało policzone około miliona ludzi, i tym razem liczne councile wyrażaja obawy, że lekcja nie została odrobiona, czemu zaprzecza sam Urząd Statystyczny.

Dane statystyczne z powszechnego spisu ludności służą podziałowi publicznych pieniędzy dla lokalnych instytucji włączajac w to edukację, gospodarkę mieszkaniową, transport i opiekę zdrowotną. Ponad 100 miliardow funtów rocznie jest rozdzielanych na podstawie danych o populacji.
Źródło: The Guardian
http://www.guardian.co.uk/uk/2011/feb/19/census-boycott-lockheed-martin

Polecam rowniez forum TPUC, warto poczytac co sadza o tym anglicy... http://www.tpuc.org/forum/viewtopic.php?f=4&t=29399&hilit=census
Si vis pacem, para bellum.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2011-03-08 00:12:26 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

nie narzekać, nie jest źle.
Ciekawe co byście powiedzieli, jak byście musieli na spis, wracać do domu rodzinnego na osiołku :)))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

knowakuk

Post #5 Ocena: 0

2011-03-08 08:22:13 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Wypelnilem wczoraj formularz online ;-)
:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #6 Ocena: 0

2011-03-08 10:25:18 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dangerous__girl

Post #7 Ocena: 0

2011-03-08 11:21:23 (14 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Ja tez dzis dostalam, ale ile tych pytan,masakra,myslam ze tylko podac ile osob w domu mieszka i tyle a tu prosze:-o

Jakby cos to tu mozna sobie pytan po polsku przejrzec.
census

Do góry stronyOffline

mocarella

Post #8 Ocena: 0

2011-03-08 11:26:00 (14 lat temu)

mocarella

Kobieta

Z nami od: 04-06-2009

wypełnione:-]
bazgralam na druku;-)

Do góry stronyOffline

kawaoporanku

Post #9 Ocena: 0

2011-03-08 11:26:08 (14 lat temu)

kawaoporanku

Kobieta

Z nami od: 26-01-2011

A ja jeszcze czekam...
ale mnie zaitrygowaliscie tym 17 pytaniem, jak juz dostane ankiete to pierwsze co to zajze do pytania _ 17-go!
Jestem nawet kiedy mnie nie ma xD

Do góry stronyOffline

kksiezniczka

Post #10 Ocena: 0

2011-03-08 11:32:35 (14 lat temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Cytat:

2011-03-08 11:26:08, kawaoporanku napisał(a):
A ja jeszcze czekam...
ale mnie zaitrygowaliscie tym 17 pytaniem, jak juz dostane ankiete to pierwsze co to zajze do pytania _ 17-go!

To sprawdź w tym linku podanym wyżej.Rzeczywiście bardzo podchwytliwe pytanie te 17-ste...
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 31 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 29 | 30 | 31 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,