witam,
ostatnio pojawiaja sie coraz czestsze proby kradziezy pieniedzy z naszych kont bankowych. Odbywa sie to najczesciej poprzez wyslanie emaili z prosba o potwierdzenie lub update naszych danych. Emaile te zawieraja linki do stron ludzaco przypominajacych strony internetowe bankow. Inna metode, ktora zlodzieje probuja otrzymac dane aby dostac sie do konta jest zwykla rozmowa telefoniczna, gdzie rowniez grzecznie przedstawiaja sie jaka opiekunowie kont i prosza kilka minut, w ciagu ktorych nastapi autoryzacja lub update. Mozliwa jest pseudo- sprzedaz ubezpieczen oferowanych prze nasz bank, gdzie tez beda wymagane dane. Metody wyludzen pewnie pojawia sie inne, czas pokaze. Ja spotkalem sie ze wszystkimi powyzszymi. Jezeli ktos korzysta ze swojego konta przez internet proponuje od razu zmienic hasla i potem raz na jakis czas. Wsrod moich znajomych rowniez pojawily sie takie sytuacje, ale najdziwniejsze jest to ze glownie dotyczylo to barclays banku. Znaczyloby, ze ktos z wewn. sprzedal albo wspolpracuje z grupa przestepcza/czymi. (znaja email, nr tel imiona i nazwiska, nie wiem czy znaja adresy, chyba tak, ale to za malo, aby dostac sie do konta stad te proby. Oczywiscie w odziale banku i na infolinii znaja te wszystkie przypadki, probuja z tym walczyc, no ipotwierdzaja, ze oni nigdy nie kontaktuja sie w ten sposob i nigdy nie wymagaja potwierdzenia danych poza oddzialami.
mam nadzieje, ze przeczytacie i nie dacie sie nabrac tym gamoniom.
pozdrawiam