MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Michał, Michal czy Michael

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

bydgoszczanin

Post #1 Ocena: 0

2010-11-23 19:56:12 (14 lat temu)

bydgoszczanin

Mężczyzna

Z nami od: 23-11-2010

Witajcie,

Chciałbym spytać o polskie imiona w Wielkiej Brytanii, w szczególności te ze znakami diakrytycznymi (ą,ę itd.).

Osobiście nie mam specjalnej więzi emocjonalnej do mojego 'Ł' w moim imieniu i jeśli pozbycie się tego znaku ułatwi codzienne życie to z chęcią je zmienię. Argumentem mogą być też potencjalne błędy popełniane przez urzędy lub łatwiejsze znalezienie pracy.

Jakie jest wasze doświadczenie z polskimi imionami w W.B.? Jeśli anglicyzowaliście robiliście to drogą oficjalną, wymieniając dokumenty czy raczej nieoficjalnie, po prostu używając w formularzach i rozmowach zmienione imiona?

Zastanawiam się też czy lepiej tylko usunąć znak diakrytyczny tj. zamienić np. 'Małgorzata' na 'Malgorzata' czy lepiej od razu anglicyzować na 'Margaret' - co sądzicie?

Zastanawiam się też czy przy takiej zmianie nie będzie później problemów w urzędach. Przykładowo w polskim paszporcie będzie 'Paweł' a w angielskim 'Paul' ?

Do W.B. wyjeżdżam dopiero za kilka miesięcy, ale już teraz kompletuje komplet praktycznych informacji.

pozdrawiam
Michał

ps.To mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, przeszukałem forum ale nie znalazłem stricte podobnego wątku

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2010-11-23 19:58:52 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

bydgoszczanin

Post #3 Ocena: 0

2010-11-23 20:53:55 (14 lat temu)

bydgoszczanin

Mężczyzna

Z nami od: 23-11-2010

__phoney__,
Czytałem wcześniej wymienione przez ciebie wątki. Każdy z nich dotyczy przede wszystkim dzieci. Mi zależy na doświadczeniu osoby pełnoletniej, która miała problemy z własnym imieniem lub dla wygody chciała je zmienić.

Bardzo chciałbym mieć porządek w dokumentach od pierwszego dnia wjazdu a obawiam się, że w jakimś urzędzie np. nie znajdą 'ł' na klawiaturze i wstawią 'l' lub pominą ten znaczek.

od strony formalnej znalazłem na razie coś takiego:

Cytat:
The concept of an alien has a unique legal meaning. Anyone who is not a British citizen, Commonwealth citizen, a British Protected Person, or a citizen of the Republic of Ireland is an alien under UK Immigration law. This includes citizens of other EU Member States with the exception of Ireland.

An alien is free to change their name and they may do so simply by adopting a new name. If they wish, they may sign a deed poll evidencing the change or swear a statutory declaration confirming the change. If the alien is subject to the requirements of registration with a registration officer, the registration officer must be given details of the change of name.ase:article&node=A76048B76069D76070" target="_blank">źródło

[ Ostatnio edytowany przez: bydgoszczanin 23-11-2010 20:54 ]

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #4 Ocena: +1

2010-11-23 20:59:44 (14 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Nie ma problemu ze zmiana imienia - udajesz sie do solicitor, zmieniasz imie- nie ma tak jak w PL,ze musi byc jakis solidny,konkretny powod- polacisz,dostajesz odpowiednie dokumenty.I tu sie konczy ta latwizna... Problemy beda w PL, jak bedziesz chcial to umiejscowic i wyrabiac nowe dokumenty.

Do góry stronyOffline

AGALON

Post #5 Ocena: +1

2010-11-23 21:02:03 (14 lat temu)

AGALON

Konto usunięte

Wiecej info :
http://www.ukdps.co.uk/
http://www.ukdps.co.uk/HowToApply.html
http://www.ukdp.co.uk/

Do góry stronyOffline

Nie_z_tej_bajki

Post #6 Ocena: +1

2010-11-23 21:10:16 (14 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Michal
Moj syn tak ma we wszystkich dokumentach tutaj. Po prostu sama zmienialam, jak gdziekolwiek podawalam jego imie. Bo im wiecznie ciezko z ł. I tak nauczylam wszystkich w szkole do niego mowic. Byl Mikał, Michael, Mikoł. Draznilo mnie to. Teraz jest Michal i on sam sie tak przedstawia, bez ł ;-).

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 23-11-2010 21:11 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

andreek

Post #7 Ocena: +1

2010-11-23 21:30:17 (14 lat temu)

andreek

Mężczyzna

Z nami od: 27-06-2008

Chyba to wlasnie sie nas tyczy:
2.2 If you are a foreign national:

* If you live in the United Kingdom
You can apply for a Deed Poll but before you submit your application, we advise you to check with the consular services section of your country's embassy or high commission in London to see if they will issue you with a passport in your new name using your Deed Poll as documentary evidence of your change of name. If your Deed Poll will be accepted, there may be special requirements, for example, the Pakistan High Commission requires its nationals to have the signing of their Deed Poll witnessed by a solicitor, while the Danish and Estonian Embassies require their nationals to have their Deed Poll legalised [What is legalisation - opens pop-up window]. If you cannot get your passport changed to your new name, you are advised not to change your name by Deed Poll because it is likely that your Deed Poll will not be accepted by all UK companies and organisations on the grounds that your are not changing your name "for all purposes"

Most foreign nationals are able to change their name by Deed Poll without getting their passport changed but it is not guaranteed. Also, if you do get all your documents and records changed to your new name, you need to be aware that you may have problems travelling outside the UK if your passport shows one name and the other documents you have on you show a different name. Of course, should you apply for British citizenship, the UK Border Agency will accept your Deed Poll. Consequently, your naturalisation certificate and British passport will be issued in your new name.

Psikuta bez ,,s''.8-):-]

Do góry stronyOffline

krunschwitz

Post #8 Ocena: +1

2010-11-23 21:34:08 (14 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Ja też mam na imię Michał i we wszystkich angielskich dokumentach piszę Michal.To moim zdaniem najłatwiejsza "zmiana"
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2010-11-23 22:04:38 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Powiedzialabym, ze to dosc wydumany problem ze "zmiana" z Michal z polskim znakiem, na imie bez polskiego znaku. (nie mam polskich znakow na kompie)
Wszedzie z automatu bedziesz mial wpisane imie bez polskiego znaku i tyle. Nie jest to zadna zmiana i nikt nie bedzie sie czepial, ani wnikal w to.

A jeszcze w zaleznosci od nazwiska, moze okazac sie, ze nabierze ono nowego brzmienia ;-) Ja np od razu wiem, kiedy dzwoni do mnie Polak (zwykle z jakiegos call centre IT), bo wymawia moje nazwisko poprawnie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

krunschwitz

Post #10 Ocena: +1

2010-11-23 22:07:33 (14 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

I tu się mylisz Richmond.
Kilka razy próbowałem pisać Michał w angielskich formularzach i potem na dokumentach miałem MichaE.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,