MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rachunki - ile płacimy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 92.1 z 196 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 91.1 | 92.1 | 93.1 ... 194 | 195 | 196 ] - Skocz do strony

Str 92.1 z 196

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

dominikana36

Post #1 Ocena: 0

2022-08-27 18:34:57 (3 lata temu)

dominikana36

Kobieta

Z nami od: 21-03-2016

U mnie (County Council w Anglii C) PA ma 25tys. dziewczyny BS od 20 do 24tys, zaleznie od stanowiska i doswiadczenia.
Prace biurowe niskiego i sredniego szczebla sa najgorzej oplacane.
Tez ciezko mi sobie wyobrazic , ze za tyle sie pracuje ale, tak wlasnie za tyle.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #2 Ocena: 0

2022-08-27 19:09:17 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Właśnie wróciłem ze sklepu. Morrison na półce najtańsze masło 2.25, 2 pinty mleka 1.35. W tym samym sklepie rok temu można ylo kupić (w tej samej kolejnosci) poniżej 1.50 i 0.7.
A to wszystko produkty o niskim stopniu przetworzenia więc koszty produkcji też żadne. Dodatkowo, aby unikać strat wiele marketow (podciągnięte pid ideologię: dla dobra planety) zrezygnowano z dat "the best before" na warzywa i owoce, a w planach także nabiał.

Ale o tym było już w prasie.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 27-08-2022 19:22 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Gwontownik

Post #3 Ocena: 0

2022-08-28 18:03:24 (3 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

*YAHOO*
Cytat:

2022-08-27 17:47:17, dominikana36 napisał(a):
Ja mam prad i gaz ale jeden standing charge???" liczniki od tego samego dostawcy. az sprawdzilam rachunek...grom wie czemu.

Moim zdaniem spoora grupa nie bedzie po prostu wstanie zaplacic takich rachunkow na dluzsza mete.

Przyjrzyjmy sie takiej typowej rodzince w moim rejonie, ok 30. z 3 dzieci i psem (bez zadnych dlugow ale tez bez oszczednosci):
-oboje pracuja, zarabiaja po 25tys na rok kazde, praca biurowa, nadgodzin brak, perspektywa dodatkowej pracy zadna
-do domu przynosza po 1650f na reke, plus 200f child benefit. To daje dochod 3500f na miesiac.Inne benefity sie nie naleza.
Oplaty miesieczne: mortgage/rent- 800f, c.tax-200f, woda- 45f, tv+internet-45f, TV lincence- 20f, ubezpieczenia (tylko te podstawowe)-150f (zycie, pies, zdrowotne, dom), 2 samochody- ins+tax 100f, 2x tel kom- 50f, school club-150f, tankowanie samochodow- 400f i juz mamy 2000f. Do tego dodajmy serwisy za samochody, MOT, opnony i jakies minimalne naprawy i odchodzi srednio nastepne 100f.
Ciagle ladnie wyglada, prawda? przeciez 1400f im zostalo...wydadza z 800f na jedzenie+chemie+ubrania (tak bez szalenstw na 5 osob i psa) i ciagle wolne 600 stow. No teraz zamiast 100f placa 400f za energie i gaz. I juz zostalo 200 (wczesniej bylo to 500).
Ciagle zostalo, bidy nie ma.
Ale wlasnie konczy sie im fix na mortgage i ich rata wzrosnie do 900f. Nie jest zle, wciaz wolna stowka.
Pechowy miesiac: pralka padla, dzieci maja wycieczki szkolne i na dodatek head gasket wybuchl w jednym aucie, trzeba zmienic okulary i aparat ortodatyczny. No to tym miesiacu sa 2000 tys w plecy. Wolna stowka im w tym momencie idzie na splate karty kredytowej przez nastepne 2 lata, bo skads przeciez musieli wziac ta kase.
No to jak przez 2 lata nie beda mieli nadprogramowych wydatkow to dadza rade :).Zakladajac, ze i tak obetna koszty gdzie sie da, zeby nadazyc za inflacja.
Niestety przewiduje, ze w ciagu roku dorobia sie prznajmniej 5 tys dlugu i dojda do etapu, ze beda wybierac miedzy jedzeniem a grzaniem.
A to wszystko bez wakacji, take-away, kupowania gadzetow, imprez czy kina. I bez perspektywy na poprawe sytuacji.
Ot zycie w UK w XXI wieku :).

Jeśli ma mortgage na 25 lat to zapewne od niedawna. Zapowiadana jest inflacja na przyszły rok na poziomie 18 proc, a każdy wzrost odsetek o 4 proc to jest podwojenie spłacanej raty. Jeśli nie mają kredytu a wynajmują to tym bardziej przełoży się na ceny najmu.
Z tymi telefonami to też trochę nie tak. Zależy od wieku dzieci, jak już zaczną chodzić do szkoły to każdy chce mieć swój. Starsi to już obowiązkowo.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 28-08-2022 18:12 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Antyszczepan

Post #4 Ocena: 0

2022-08-28 21:43:34 (3 lata temu)

Antyszczepan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 18-07-2022

Cytat:

2022-08-28 18:03:24, Gwontownik napisał(a):
*YAHOO*
Cytat:

2022-08-27 17:47:17, dominikana36 napisał(a):
Ja mam prad i gaz ale jeden standing charge???" liczniki od tego samego dostawcy. az sprawdzilam rachunek...grom wie czemu.

Moim zdaniem spoora grupa nie bedzie po prostu wstanie zaplacic takich rachunkow na dluzsza mete.

Przyjrzyjmy sie takiej typowej rodzince w moim rejonie, ok 30. z 3 dzieci i psem (bez zadnych dlugow ale tez bez oszczednosci):
-oboje pracuja, zarabiaja po 25tys na rok kazde, praca biurowa, nadgodzin brak, perspektywa dodatkowej pracy zadna
-do domu przynosza po 1650f na reke, plus 200f child benefit. To daje dochod 3500f na miesiac.Inne benefity sie nie naleza.
Oplaty miesieczne: mortgage/rent- 800f, c.tax-200f, woda- 45f, tv+internet-45f, TV lincence- 20f, ubezpieczenia (tylko te podstawowe)-150f (zycie, pies, zdrowotne, dom), 2 samochody- ins+tax 100f, 2x tel kom- 50f, school club-150f, tankowanie samochodow- 400f i juz mamy 2000f. Do tego dodajmy serwisy za samochody, MOT, opnony i jakies minimalne naprawy i odchodzi srednio nastepne 100f.
Ciagle ladnie wyglada, prawda? przeciez 1400f im zostalo...wydadza z 800f na jedzenie+chemie+ubrania (tak bez szalenstw na 5 osob i psa) i ciagle wolne 600 stow. No teraz zamiast 100f placa 400f za energie i gaz. I juz zostalo 200 (wczesniej bylo to 500).
Ciagle zostalo, bidy nie ma.
Ale wlasnie konczy sie im fix na mortgage i ich rata wzrosnie do 900f. Nie jest zle, wciaz wolna stowka.
Pechowy miesiac: pralka padla, dzieci maja wycieczki szkolne i na dodatek head gasket wybuchl w jednym aucie, trzeba zmienic okulary i aparat ortodatyczny. No to tym miesiacu sa 2000 tys w plecy. Wolna stowka im w tym momencie idzie na splate karty kredytowej przez nastepne 2 lata, bo skads przeciez musieli wziac ta kase.
No to jak przez 2 lata nie beda mieli nadprogramowych wydatkow to dadza rade :).Zakladajac, ze i tak obetna koszty gdzie sie da, zeby nadazyc za inflacja.
Niestety przewiduje, ze w ciagu roku dorobia sie prznajmniej 5 tys dlugu i dojda do etapu, ze beda wybierac miedzy jedzeniem a grzaniem.
A to wszystko bez wakacji, take-away, kupowania gadzetow, imprez czy kina. I bez perspektywy na poprawe sytuacji.
Ot zycie w UK w XXI wieku :).

Jeśli ma mortgage na 25 lat to zapewne od niedawna. Zapowiadana jest inflacja na przyszły rok na poziomie 18 proc, a każdy wzrost odsetek o 4 proc to jest podwojenie spłacanej raty. Jeśli nie mają kredytu a wynajmują to tym bardziej przełoży się na ceny najmu.
Z tymi telefonami to też trochę nie tak. Zależy od wieku dzieci, jak już zaczną chodzić do szkoły to każdy chce mieć swój. Starsi to już obowiązkowo.

Niekoniecznie przełoży sie na najem , zależy kiedy Lanlord kupił chate i jaką ma rate... jak kupił 15 lat temu za np 140 tys i ma śmieszną rate no to nie podskoczy ci rent np z 750 na 1000... tylko np 50 funtów.

Gorzej jak był wysyp "bizmesmenów" rok przed panedmią i w jej czasie , to ci co wynajmują chate mają przewalone bo koszty przejdą na nich.

Poniżej ciekawe komentarze.

Obrazek
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Antyszczepan 28-08-2022 21:54 ]

Do góry stronyOffline

Antyszczepan

Post #5 Ocena: 0

2022-08-28 22:09:10 (3 lata temu)

Antyszczepan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Wogóle to dzisiaj już mówią o 7700 funtach w przyszłym roku :D ktoś obstawia ,że będa pisać o 10K za 2-3 miesiące? ;>

Obrazek

Dla niektórych lepiej będzie kupić taniego diesla , taniej wyjdzie mieć włączone auto , dodatkowe baterie i converter ,żeby ogrzewać chate z 2 porządnymi farelkami :-]*ROFL*

[ Ostatnio edytowany przez: Antyszczepan 28-08-2022 22:11 ]

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #6 Ocena: 0

2022-08-28 23:22:34 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2022-08-28 21:43:34, Antyszczepan napisał(a):

Niekoniecznie przełoży sie na najem , zależy kiedy Lanlord kupił chate i jaką ma rate... jak kupił 15 lat temu za np 140 tys i ma śmieszną rate no to nie podskoczy ci rent np z 750 na 1000... tylko np 50 funtów.

To nie tak działa, cena za wynajem opiera się o rynkowa wartość a nie potrzebę najemcy
Nawet jak Landlord będzie miał spłacony dom to za wynajem będzie chciał tyle co ten z 1500 kredytem. Jak będzie bardzo źle to właściciele domów i tak będą mieć lepiej niż najemcy, jesteś zależny od właściciela. jak on straci dom to i ty wynajem. A ty możesz stracić wynajem a Landlord nie straci domu

[ Ostatnio edytowany przez: sqlserver 28-08-2022 23:24 ]

moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2022-08-29 08:05:13 (3 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Przypominam, że to jest wątek o rachunkach, a nie dyskusja o sytuacji ekonomicznej i wszystkim innym.

O domach jest osobny wątek.

Przesunelam posty o Polsce i domach do odpowiednich watkow.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Antyszczepan

Post #8 Ocena: 0

2022-08-29 13:08:29 (3 lata temu)

Antyszczepan

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2022-08-28 23:22:34, sqlserver napisał(a):
Cytat:

To nie tak działa, cena za wynajem opiera się o rynkowa wartość a nie potrzebę najemcy
Nawet jak Landlord będzie miał spłacony dom to za wynajem będzie chciał tyle co ten z 1500 kredytem. Jak będzie bardzo źle to właściciele domów i tak będą mieć lepiej niż najemcy, jesteś zależny od właściciela. jak on straci dom to i ty wynajem. A ty możesz stracić wynajem a Landlord nie straci domu

Nie jestem zalezny od wlasciciela poczytaj sobie so zmieniło sie na przestani wynajmujacych od 2 lat... ;) Nie musze placic i tak mnie moze cmoknac... po za tym jak moj Lanlord bedzie panikowal i bedzie sprzedawal to ja sobie kupie od niego , mam pierwszenstwo jak tu mieszkam, porobilem sobie duzo rzeczy :)

Po za tym Lanlord nie moze z 750 dac mi rentu 1500 funtów ty z choinki upadles to nie Lanlord ustala cene tylko okoliczny rynek, malo wiesz...

[ Ostatnio edytowany przez: Antyszczepan 29-08-2022 13:09 ]

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #9 Ocena: 0

2022-08-29 13:27:09 (3 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Cytat:

2022-08-29 13:08:29, Antyszczepan napisał(a):
Cytat:

Cytat:

Nie jestem zalezny od wlasciciela poczytaj sobie so zmieniło sie na przestani wynajmujacych od 2 lat... ;) Nie musze placic i tak mnie moze cmoknac... po za tym jak moj Lanlord bedzie panikowal i bedzie sprzedawal to ja sobie kupie od niego , mam pierwszenstwo jak tu mieszkam, porobilem sobie duzo rzeczy :)

Po za tym Lanlord nie moze z 750 dac mi rentu 1500 funtów ty z choinki upadles to nie Lanlord ustala cene tylko okoliczny rynek, malo wiesz...

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Antyszczepan</i> 29-08-2022 13:09 ]

Przestań płacić to zobaczysz czy masz jakieś prawa. To co ludzie wypisują na forach a to co się dzieje w realu to są różne życzy. Umowa kredytu hipotecznego mówi dokładnie ile i kiedy masz płacić i bez korekty nikt tego nie zmieni. Umowę najmu właściciel może zmienić po 3 miesiącach na ile będzie chciał, nawet na 2 tysiące a wolny rynek pozwoli ci tylko się wyprowadzić
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #10 Ocena: 0

2022-08-29 13:34:45 (3 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Cytat:

Cytat:

No właśnie cena najmu opiera się o cenę rynkową tylko w pewnym momencie wynajmujący też, może powiedzieć dość "ja nie mam z czego więcej zapłacić" i jego nie będzie interesowało, że właścicielowi wzrosła rata kredytu, pamiętaj, że bieda zmusza ludzi do kombinowania i pomimo szczerych chęci część ludzi, może nie być w stanie płacić wyższego czynszu i np. wrócą do rodziców, wynajmą coś na spółkę ze znajomymi, wyprowadzą się "na pokój " zamiast domu z czterema sypialniami wynajmą taki z dwoma itd.... a z drugiej strony osoby takie jak Ty, które mają swój dom za jakiś czas mogą zacząć myśleć czy nie wynająć pokoju żeby obniżyć trochę kosztów, zdaje sobie sprawę z tego, że dzisiaj większość osób takiej opcji nie bierze pod uwagę, ale tego co będzie za rok, dwa, trzy nikt nie wie i być może to będzie opcja warta przemyślenia dla wielu osób i to będzie miało wpływ na ceny najmu.
Kolejna rzeczą jest imigracja, nie wiem jak to wygląda po wyjściu z UE czy nadal przyjeżdża do UK dużo obcokrajowców. Wiem, że sporo naszych rodaków wyjeżdża, a to w perspektywie lat też będzie miało duży wpływ na ceny nieruchomości i ceny wynajmu.
Kiedyś znajomy mówił mi, że po tym jak Anglia otworzyła granice między innymi dla Polaków w niektórych regionach czynsze podrożały o 100% w przeciągu 12 miesięcy.

P.S
Wiem od znajomych, że mieli problem z pozbyciem się niepłacących lokatorów jednemu zajęło to 6 miesięcy, drugiemu 2 lata.l, w takiej sytuacji chyba najlepiej załatwiać takie rzeczy drogą nieformalną oczywiście pisze tutaj o UK.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 29-08-2022 13:39 ]

Do góry stronyOffline

Strona 92.1 z 196 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 91.1 | 92.1 | 93.1 ... 194 | 195 | 196 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,