2023-01-19 23:34:22, Richmond napisał(a):
Wysokie te opłaty eksploatacyjne za takie male mieszkanie. Ja za wieksze w Wawie place 200zl bez śmieci. To jest podstawa z minimalnymi zaliczkami na wode i ogrzewanie, bo nikt tam nie mieszka.
Jeszcze raz.W Polsce Czynsz i opłaty za wodę i ogrzewanie mogą być ustalane i pobierane w dwóch wariantach.Natomiast zawsze opłaty za mieszkanie dzielą się na część stałą-zależną od metrażu czy liczby osób zamieszkującej mieszkanie(opłata za śmiecie,opłata za konserwację windy i domofonu,fundusz remontowy,opłata eksploatacyjna) oraz na część ruchomą-czyli zapłatę za wodę i ogrzewanie.Gaz do gotowania może być rozliczany w dwóch wariantach-gazomierz lub bez gazomierza,ryczałtowa stała opłata miesięczna jak moim rodzice.Za gaz do gotowania płacą chyba 10 zł miesięcznie.
Część ruchoma czynszu czyli woda i ogrzewanie może być rozliczana ryczałtowo-wtedy społdzielnia na podstawie swoich szacunków pobiera co miesiąc stałą kwotę(ogrzewanie zależne od metrażu,woda zależna od liczby osób-przyjmuje się 3 m3 na osobę).I korzystasz ile chcesz.Na koniec roku przychodzi baba ze spółdzielni i spsuje twoje wodomierze w mieszkaniu.Porównując szacunek ze stanem faktycznym i masz nadpłatę albo niedopłatę.
Ale część ruchoma może być też rozliczana według faktycznego zużycia co miesiąc,na bieżąco-U mnie tak jest.Mam wodomierze na sygnał radiowy i elektroniczny ciepłomierz na sygnał radiowy.Co miesiąc na klatkę schodową wchodzi konserwator z bezprzewodowym czytnikiem.I bezprzewodowo zczytuje odczyty liczników nie wchodząc do mieszkań.TAKIE CUDA.I płacę tyle ile zużyłem.
Co do czynszu 200 zł.Zapewne chodziło tu koleżance o część stałą czynszu czyli bez wody i ogrzewania.Otóż u mnie kosztuje on w tej chwili 240 złotych.
A i uwaga! Mam ciepłomierz ale jakbym zakręcił ogrzewanie w zimie to i tak muszę za nie płacić nawet jak nie korzystam.Spółdzielnia i tako pobierze opłaty za usługę przeysłową,ogrzewanie części wspólnych,opłatę stałą za zamówioną moc...I tak 70 złotych do zapłaty zamiast 175.
Czynsz nawet jak nie używasz wody i ogrzewania wynosi tylko 200 zł? Jest to tak tanio,że wręcz jest to niemożliwe.Albo mieszkanie ma...15 metrów kwadratowych.
Czy mój czynsz jest za wysoki? Takie teraz są czynsze w Polsce.Węc jak ktoś mi mówi,żę płąci za ogromny dom za ogrzewanie 200 funtów za kwartał to,to jest w stosunku do Angielskich zarobków po prostu za darmo.
No mam osobne wodomierze.
woda zimna 12 zł/m3
woda ciepła 42 zł/m3
200 funtów miesięcznie czynszu po podwyżkach opłat i wody to płacą w Polsce ludzie w 63 metrowym mieszkaniu w bloku.