2023-01-05 08:31:29, rafald napisał(a):
BTW - widzę, że wielu z Was ma smart metery. Jakiś czas temu dzwonił facet od poprzedniego dostawcy i coś tam nakręcał, że smart meter oszczędza energię. Ktoś mógłby wytłumaczyć, w jaki sposób oszczędza? Tańsze taryfy czy coś?
Tu odpowiedzi.
2022-09-06 08:07:48, Antyszczepan napisał(a):
[*]null
2022-09-06 07:39:45, Richmond napisał(a):
2022-09-06 00:09:36, Maat17 napisał(a):
…a po gazecie znowu cos takiego…”8 . "Smart meters don't actually save me money."
Partly true. On their own, smart meters won't save you cash.
But the idea of a smart meter is that they provide real-time data to give you a more detailed view of your energy consumption.
This in turn allows you to see how much you're using and where you can cut back.
Smart meters also ensure accurate billing, meaning you're more likely to be charged for exactly what you've used.”
Smart meters nie sa od oszczedzania pieniędzy, tylko ludzie moga je oszczędzić, świadomie obcinając wydatki/zużycie.
Po to niby są te monitorki, żeby ludzie widzieli ile zużywają energii. A co powiedziała kolezanka? Że ona go schowa, zeby nie widzieć tego. Zamiast powiedzieć, że moze byc to przydatne w znalezieniu marnowaczy prądu.
Richmond ja ciebie czasami nie rozumiem , 90% gadasz z sennsem i zapewne jestś mega inteligentna , a tu nagle "po to są ,żeby ludzie wiedzieli ile zużywają energii"
Na tiktoku już są filmiki (nie wiem jak tu wstawić) ,kilka osób, zrobiło zurzycie, przed smart meterem i jak już go im wstawili , używali dokładnie te same 3 urządzenia przez równy miesiąc, ze stoperem w ręku, o tej samej porze. wyniki są imponujące... na niekorzyść smartmeterów...
Na jednym filmiku nawet jest ,że jak chłop jedzie na holidaya odłącza wszystko przyjezdza a smart meter naliczył 45 funtów....
Niedługo jak tak dalej pójdzie będzie tak ,że każde włączenie światla w pokoju , czy pralki albo tv to będzie 10 funtów....
Wszystko co smart żygać mi sie chce, tak samo hasełka typu zrównoważony rozwój albo climate....
Nie mówią już o tym ,że 100x radioaktywne....albo potrafią zmieniać taryfe 48 razy w ciągu dnia?
Ludzie którzy jawnie zgadzają sie na smart metery bez wcześniejszego zapoznania z tematem to d3b!le...
Ale ilu jest takich ,że na coś sie zgadza , podpisuje a potem krzyk całe życie, bo było maczkiem napisane i nie zrozumiałam...
Nie mówiąc o tym ,że jak będą dzielić energie to na pierwszy ogień pójdą ci ze smart meterami, tak samo będą kary za używanie ponad norme itp itd... Nawet ci ze "smart" nie wiecie jakie g** macie na ścianie w domu.
[ Ostatnio edytowany przez: <i>Antyszczepan</i> 06-09-2022 08:16 ]