|
|
---|---|
betlem | Post #1 Ocena: 0 2010-10-24 18:20:06 (15 lat temu) |
Z nami od: 24-10-2010 Skąd: ss |
Witam,
Proszę o poradę: w jaki sposób ustalić adres pobytu ojca mojego dziecka. Wiem że przebywa w Birmingham. Udało mi się również ustalić iż pracuje jako kierowca autobusu w jednej z firm przewozowych w Birmingham. Przestał płacić alimenty a ja jestem już bezradna. Sądy w Polsce rozkładają ręce a komornik jest nieskuteczny. Sprawa ruszy naprzód jak będę miała adres dłużnika. Pomóżcie. Pozdrawiam Becia |
Post #2 Ocena: 0 2010-10-24 20:26:03 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
znowu-ciupek | Post #3 Ocena: 0 2010-10-24 20:40:15 (15 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-02-2010 Skąd: hove |
jezeli jest zarejestrowany na liscie wyborczej to tu znajdziesz adres192.com
tylko trzeba sie zarejestrowac i cos zaplacic...niestety |
mala24 | Post #4 Ocena: 0 2011-09-09 20:36:10 (14 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: uk |
mam podobne pytanie,czy w takim przypadku CSA tez pomoze?alimenty sa przyznane w Polsce a dluznik gdzies sobie tu mieszka i praucuje.w Polsce kazali na wlasna reke szukac adresu bo inaczej nic nie moga.
|
karolbress | Post #5 Ocena: 0 2011-09-09 20:48:42 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 01-07-2011 Skąd: edinburgh |
Idz do prawnika.Ten wystapi do sadu z prosba o ustalenie adresu, poda powod, albo skorzystaj z prywatnej firmy detektewistycznej.
Jesli zyjesz w UK, to mozesz wystapic do CSA o alimenty, ale tylko pod warunkiem, ze zniesiesz wyrok alimentacyjny w Polsce.Nie mozesz wystapic o alimenty jesli wyrok w tej sprawie zostal juz wydany.Tutaj Csa go znajdzie, jak pracuje, placi podatki, skladki NIN, czy nawet CT. Alimenty beda naliczane od dnia zlozenia przez ciebie wniosku. |
|
|
mala24 | Post #6 Ocena: 0 2011-09-09 21:06:05 (14 lat temu) |
dzieki ale to nie dla mnie na szczescie
![]() |
Post #7 Ocena: 0 2011-09-09 21:24:56 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
mala24 | Post #8 Ocena: 0 2011-09-09 21:29:53 (14 lat temu) |
wlasnie jej napisalam meila z numerem telefonu bo bala sie jezyka ale zauwazylam wlasnie ze jest tlumacz wiec na pewno zadzwoni.nie bylam tylko pewna czy skoro ona jest w Polsce to jej cos pomoga,dzieki raz jeszcze.
|
karolbress | Post #9 Ocena: 0 2011-09-10 00:22:59 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 01-07-2011 Skąd: edinburgh |
http://www.rp.pl/artykul/275890.html
" Inną możliwość dochodzenia świadczeń alimentacyjnych za granicą daje rozporządzenie Unii Europejskiej nr 44/2001 w sprawie jurysdykcji i uznawania orzeczeń sądowych oraz ich wykonywania w sprawach cywilnych i handlowych. Dotyczy ono jednak orzeczeń wydanych po 1 marca 2002 roku. Można je stosować tylko w krajach członkowskich Unii, oprócz Królestwa Danii. Zgodnie z rozporządzeniem, osoba posiadająca wyrok wydany w którymś z krajów członkowskich może ubiegać się o jego egzekucję bezpośrednio w kraju, w którym znajduje się dłużnik alimentacyjny. Wnioskodawca składa wniosek w okręgu sądu, w którym przebywa dłużnik i wskazuje adres do doręczeń. Jeżeli prawo danego kraju nie przewiduje wskazywania takiego adresu, wnioskodawca wyznacza pełnomocnika do doręczeń. Jeśli nie mamy adresu zamieszkania lub pracy dłużnika alimentacyjnego, skuteczność egzekucji stoi pod znakiem zapytania. W tym wypadku wniosek należy złożyć w sądzie właściwym dla okręgu, w którym przebywa dłużnik alimentacyjny. Wniosek trzeba złożyć w języku danego kraju. Nie obowiązują tu żadne urzędowe formularze. Wymagane są jednak te same załączniki, jak przy wniosku składanym w trybie konwencji nowojorskiej (np. przetłumaczony przez biegłego tłumacza odpis wyroku sądu polskiego, odpis aktu urodzenia dziecka). Procedura unijna jest jest bardziej kosztowna niż nowojorska, ponieważ samemu należy pokryć koszty tłumaczenia wszystkich dokumentów, ich wysyłki oraz opłacić zagranicznego pełnomocnika. Można jednak w wydziale cywilnym własnego sądu okręgowego zgłosić się po pomoc prawną, tzn. poprosić, aby polski sąd przekazał wniosek wraz z dokumentami do odpowiedniego organu w kraju unijnym. Można również starać się o zwolnienie z kosztów sądowych, (czyli opłat za tłumaczenie przysięgłe), jeżeli wiązałoby się to z uszczerbkiem dla utrzymania siebie lub swojej rodziny." Zeby taki ruch wykonac nie potrzebujesz adresu dluznika.Nie w UK. Jedyny problem, to to, ze musisz za to placic. Telefon do CSA to starata pieniedzy. CSA sciaga tylko alimenty zasadzone tutaj, w UK .Dluznik musi zyc w UK, lub byc zatrudniony przez brytyjskiego pracodawce gdzies w swiecie.Zeby CSA sciagala alimenty na dziecko rodzic, ktory sprawuje bezposrednia opieke musi pobierac Child Benefit na dziecko. |
|