Ja również kupiłem niedawno
Kindle WiFi, który na chwilę obecną jest wg mnie nie do pobicia na płaszczyźnie cena / jakość, bo kosztuje jedyne
109 funtów łącznie z kosztem wysyłki (gwoli ścisłości jest ona darmowa). Oczywiście, niecierpliwi, do których i ja się zaliczam, mogą skorzystać z płatnej opcji
Express Delivery, której koszt wynosi 8,99 funta - osobiście byłem zaskoczony, mimo, że usługa nosi miano ekspresowej: zamówiłem
Kindla w czwartek około 8 rano, a w piątek niemalże o tej samej godzinie był już w moich rączkach
Ktoś w tym wątku wspominał o alternatywach, typu
iPad, czy
smartphone'y. Owszem, jest taka możliwość i sam z niej korzystałem przez długie lata (zwykłe komórki, palmtopy i wspomniane
smartphone'y), jednak po niespełna 3 dniach korzystania z
Kindle wyrzekam się tej niechlubnej czytelniczej przeszłości

Panowie i damy, porównania po prostu do ekranu z
eInkiem wszystkie te gadżety nie mają!
@jaroona: Wspomniałaś o kwestii polskich treści. Jeśli zdecydujesz się na
Kindle (lub jakiś inny czytnik), to niestety droga do legalnych, polskich książek jest niejako zamknięta. Niemal każdy z producentów czytników, które poza nielicznymi wyjątkami powiązane są z ichnimi księgarniami elektronicznymi zabezpiecza się przed korzystaniem z treści innych wydawców / producentów czytników.
Anglojęzyczni czytelnicy nie są znowu w takiej złej sytuacji, bo oferta
Amazona jest szeroka, i w zasadzie odpowiedniki większości wydań papierowych można kupić w wersji elektronicznej w tym sklepie.
Polscy i zorientowani na polskojęzyczne treści i książki czytelnicy ograniczeni są do zasobów ogólnodostępnych oferujących za darmo szeroki wachlarz klasyki, tudzież kupować z - nie oszukujmy się - ubogich w temacie polskich sklepów, typu
eClicto, czy (wkrótce)
Empik (i inne w drodze...), ściągać zabezpieczenia i konwertować do postaci akceptowalnej przez
Kindle (najlepiej
MOBI / PRC).
Oferta sklepów z polskimi
eBookami jest uboga, ponieważ polscy wydawcy z jednej strony zasłaniają się licencjami z autorami zagranicznymi, które nie obejmują wydawnictw elektronicznych, brakiem popytu i - ostatecznie - piractwem. Przyjdzie nam jeszcze poczekać, zanim na polskim rynku oferta
eBookowa ulegnie rozszerzeniu. Może do czasu, aż
Amazon zawita i do Polski?...
W zasadzie, Polacy na
Wyspie ograniczeni są po dwakroć, bowiem równie trudne, a w każdym bądź razie bardzo kosztowne jest zdobywanie tutaj książek w formie papierowej, zwłaszcza jeśli chodzi o nowsze, ciekawsze pozycje. Dlatego
eCzytnik wydaje się rozwiązaniem idealnym.
Oczywiście,
jaroona, jak i pozostali nie muszą się martwić, że po zakupie
Kindla "nie będą mieli, co do garnka włożyć".
eBookowe "podziemie" istnieje, i potencjalny nabywca
eCzytnika może czuć się ograniczony tylko i wyłącznie granicami swojej moralności i czystego sumienia
Wracając do samego
eCzytnika - rzecz jest po prostu wspaniała! Czyta się cudownie, a wizualnie niewiele się różni od papieru. Serio. Wielkość ekranu idealna do czytania
eBooków, a ja tego i tylko tego wymagam od czytnika. Ludzie, którzy życzą sobie czytać prasę, komiksy, czy przeglądać strony internetowe winni zastanowić się nad kupnem czegoś większego, ale wiąże się to z dodatkowym kosztem.
Obecna cena
Kindle przemawia za tym, żeby go jak najszybciej sobie sprawić, bo z mojej strony mogę powiedzieć, że jest to marzenie każdego bibliofila! Sprawcie sobie prezent na święta!
Cytat:
2010-10-20 20:45:11, marcinb napisał(a):
Suma sumarum - Kindle nie powinien kosztowac wiecej niz 70GBP WiFi i ok 90GBP WiFi 3G. Amazonskie ceny 110 i 150 to niestety zdzierstwo. No ale ja to chitry jestem
Porównaj sobie ceny innych
eCzytników. Na chwilę obecną
Kindle 3 jest jednym z najtańszych (o ile nie najtańszym, nie chce mi się sprawdzać dokładnie) w swojej klasie. Chociaż wcale nie przeczę, że ceny zasugerowane przez Ciebie powinny obowiązywać dla wszystkich
eCzytników, bo sam w sumie "chitry" jestem też
Zainteresowanych detalami polecam właśnie bloga
Tommy'ego, oraz inny, równie profesjonalny blog poświęcony tematowi:
www.swiatkindle.pl.
[ Ostatnio edytowany przez: KazimierzStaszewski 29-11-2010 23:10 ]